Administration 

Taxamanden: Joachim B. er tilbage ved kapitalismen version 0.0

"Nu giver Joachim B. Olsen den som selvlært professor i liberalistisk økonomi med en forelæsning over hovedtemaet: Uligheden er skøn – den skaber vækst," skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

JEG HAVDE truffet en aftale med mig selv om ikke at deltage i den lidt for smarte omtale af Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Mest fordi han er skide god til at tage røven på os. Mens den danske konge-disciplin, sarkasme, forsøger at gøre kuglestøderen til et dumt, latterligt muskelbundt (sjov nok i en nation med hundredtusindvis af sportsidioter, der er komplet ligeglade med deres heltes åndelige kapacitet….), selv om Olsen er en af tidens smarteste, selfmade politikere.

Han er gået fra at være en opportunistisk vittighed (skiftede fra at støtte Socialdemokratiet til at stille op for LA – på mindre end et år) – til at være en slags folkeeje hos især den liberalistiske ungdom, der elsker denne politiske wrestler, der åbent tør sige, at han brækker sig, når man taler om fattige i Danmark.

Og da nogle lømler sprængte hans postkasse i luften nytårsnat, sku’ de ha et par på kassen. Sådan! Så kan de lære det, kan de!

Joachim er ikke bange for folkets røst. Han er nemlig ikke rundet af nogen elite.

MEN DET var Joachim selv – og så en klarttænkende topchef i erhvervslivet, der fik mig til at bryde med dogmet om ikke at give Joachim mere reklame. For det sidste er han eminent til. Sådan en dansk Donald Trump uden penge og hentehår. Han gjorde sport til sin uddannelse og levevej i USA og Danmark i ni år. Han konkurrerede, spillede poker og dansede sig til kendis-toppen i dansk underholdnings-tv. Og så stillede han op i politik og blev valgt. En blød tidsel i tidsåndens drivhus.

Særdeles effektiv i selv-branding  – både i valget af medieplatforme og politisk retning.

Det med den klarttænkende topchef vender jeg tilbage til. For det er en helt anden historie, selv om emnet var det samme.

Jeg lyttede til en radiodebat mellem Joachim B. Olsen og Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører. Temaet er kompliceret: De otte rigeste i verden ejer lige så meget som de fattigste 3,6 milliarder af verdens befolkning. Men journalister kan det der med at gøre den komplicerede verden helt simpel. Så man tog altså en superliberalist og konfronterede ham med en af de få tilbageværende marxister i Folketinget. Og når man slipper en bulldog løs mod en mynde, kommer der sgu nok et eller andet spændende ud af det. Det tager ikke så langt tid at etablere et hundeslagsmål!

Ganske rigtigt – et slagsmål. Joachim besang kapitalisme og konkurrence og læste op fra din bibel om al den velstand det skaber, når bare man slipper kapitalismen fri af snærende, planøkonomiske bånd og blødsøden socialisme. Pernille Skipper så – lidet overraskende – kun udnyttelse og fornedrelse i horisonten.

JEG BLIVER lidt perfid nu – men jeg kan ikke dy mig: Joachim lød fuldstændig som var han lige hjemkommet fra et vækkelsesmøde med LA’s finansielle bagmand, stifteren af Saxo Bank, Lars Seir Christensen.

Alt har sin tid, står der i Bibelen (efter min mening en meget smuk passage i Prædikerens Bog). Joachim har haft sin sports-tid, så var der hans tv-tid, så kom tiden for hans valg til Folketinget – og nu giver Olsen den som selvlært professor i liberalistisk økonomi med en forelæsning over hovedtemaet: ULIGHEDEN ER SKØN – DEN SKABER VÆKST.

Lad være med, at han reelt lyder nedladende. Hans nordjyske charme tager noget af toppen. Men der er også noget uendeligt dukset og forudsigeligt over præsentationen, selv om Joachim selv synes, at han siger noget meget farligt.

Nej, det, der slår mig, er, at Joachim B. Olsen i virkeligheden er fortaler for en kapitalisme-tænkning, som tilhører fortiden. Det kan godt være, at manden elsker Uber, og hele den digitale disruption. Men hovedbudskabet er, at verden skal være taknemmelig overfor de riges resultater og lade dem bliver endnu rigere i fred.  Joachim B. Olsen forener sig med LA’s Joachim von And (Saxo-manden).

I den virkelige, digitale verden taler man hele tiden om de nye versioner vers. 1.0, vers 1.1, vers. 1,2, vers 2.0.

JOACHIM B. er tilbage ved Adam Smith og den frie konkurrence, ligesom kommunisterne ukritisk ville gøre Karl Marx tanker til en samfundsmodel – præcist i år for hundrede år siden, da det dengang nye industrisamfund eksploderede i vækst, magt – og krig. To dræbende verdenskrige på godt 30 år.

Olsen er tilbage ved kapitalismens version 0.0.

Det kunne have være det verdens-økonomiske forum i Davos, der satte gang i mine erkendelse. Verdens mest magtfulde mænd og kvinder (mest mænd!) talte i år om problemerne i den tiltagende ulighed.

Det var det ikke!

Det kunne være danske toperhvervsfolk, der for kort tid siden udtalte sig  mod en sænkning af topskatten.

Det var det ikke!

DET KUNNE være den uhyggelige oplysning om de otte rigeste, der ejer mere end de 3,5 milliarder. En ulighed, der giver mig fysisk kvalme og har gjort selv paven til antikapitalist.

Det var det ikke!

Det var en hyggelig køretur en meget tidlig morgenstund med en højtstående erhvervsmand i Danmark. Ikke at virksomheden er blandt de største. Men med milliard-omsætning, milliard-egenkapital og verdens stærkeste på sit felt. – Og i øvrigt amerikansk ejet i dag.

Han fortalte mig om et tæt, bevidst samarbejde mellem ejere og medarbejdere efter devisen: Hvis I kan øge produktiviteten med xx procent, så vil jeg kæmpe for, at vi beholder de afgørende arbejdspladser i Danmark. Sådan har indsatsen stået på år efter år. Vi har succes, vi arbejder i en total, global virkelighed – og vi er stolte i fællesskab.

Jeg er liberal socialist, så jeg er er ret vild med den slags aftaler, der gør medarbejdere til medejere af fremtiden.

Jeg spurgte erhvervsmanden, hvad han så frygtede mest i de her omvæltningstider i Danmark og verden.

- Men et ord, så må det være min bekymring for uligheden. Jeg er bekymret for, at forskellen på de rigeste og de fattigste. Det kan give modsætninger og omvæltninger, som bliver bomber under den nye verden.

JEG LYTTEDE til hans eftertænksomhed om kapitalismen i den nye verden om ”elitens” og mediernes medansvar for at have glemt globaliseringens ofre. Om den snigende nationalisme og ”væren-sig-selv-nok. Turen sluttede for hurtigt, og jeg sagde pænt farvel og tænkte mit.

Joachim B. Olsen er ikke bare en politisk stjerne.

Han er et liberalistisk stjerneskud, mens erhvervslivet arbejder på kapitalismens version 2.0.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død