Administration 

"Når Løkke og co. vil gøre arbejdsløse fattigere, skal vi kæmpe imod"

Venstrefløjen skal vække vreden i folkedybet, mener blogger Jan Hoby,

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

ELITEN SIGER, at klassekampen er færdig, død og borte. Som chefredaktøren for Information, Rune Lykkeberg, skrev i lederen den 14. januar 2017: ”Klassekampen er færdig, fagforeningerne er svækkede, og mange lønmodtagere kan erstattes af robotter eller udenlandsk arbejdskraft.”

Samtidig er 3000 medlemmer af den globale magtelite er samlet til World Economic Forum. Det sker med en viden om, at grådigheden og uligheden er ude af kontrol – understreget af det groteske faktum, at otte mænd i verden nu ejer det samme som halvdelen af jordens befolkning. Det er pervest og uacceptabelt og et direkte resultat af den nyliberalistiske globalisering. I 1983 svarede én dansk topdirektørs løn til, hvad syv LO’ere kunne regne med at få. I 2012 gik der hele 27 LO-arbejdere på én topdirektør!

Globaliseringen har kun begunstiget de rigeste. De fattige, lønarbejderne og kvinderne er blevet snydt, så vandet driver. Udviklingen hyldes af alle de, der tilhører den politiske, økonomiske og kulturelle elite. Men over for dem står milliarder af mennesker, som har betalt for markedskræfternes uhæmmede grådighed med ringere arbejdsvilkår, færre rettigheder og en usikker fremtid for dem selv og deres børn og børnebørn.

Globaliseringen, som er sket på de magtfuldes præmisser, er symbolet på et systematisk og velkoordineret angreb mod de forbedringer, som lønarbejderne fik gennem 1960’erne og 1970’erne.

HØJREPOPULISTERNE HAR med stor succes formået at udnytte konsekvenserne af den stigende ulighed og utryghed. Højrepopulismen mobiliserer hadet mod flygtninge og indvandrere ved at pege på, at arbejderklassens interesser er truet i et globaliseret multikulturelt indvandrersamfund. Højrepopulismen benytter sig af nationalistisk racisme og nationalkonservative ideer til at sikre sig opbakning til deres ”dem” og ”os” logik. Højrepopulismen giver folk lov til at hade, og det er effektivt, fordi alle populistiske bevægelser ofte er modstandsbevægelser.

Men højrepopulisme kan også skaffe resultater, som hverken centrum-venstre eller fagbevægelsen har været i nærheden af. Polens populistiske styre har fx vist, at det er muligt at tage et opgør med nyliberalismens mantra om nødvendighedens politik. Det polske Lov og Retfærdighedsparti (PiS) har gennemført omvendte chokændringer og rullet nogle af de værste nyliberale reformer tilbage. I 2016 indførte regeringen gratis medicin til alle over 75 år. Mindstelønnen er forhøjet ud over fagforeningernes krav. Pensionsalderen er sænket fra 67 år for både mænd og kvinder til 60 for kvinder og 65 for mænd. Så højrepopulisterne i Polen har gjort det, som centrum-venstre ikke kan i resten af Europa.

Vil fagbevægelsen og venstrefløjen bekæmpe højrepopulismen og den nyliberale globaliserings konsekvenser, så kræver det en venstrepopulisme, der tillader at hade. Om du kan lide det eller ej, så er populisme effektiv, når det gælder at mobilisere vreden i folkedybet. Dette er det, der er så svært for mange i arbejderbevægelsen. For politisk had hører normalt til på den yderste højrefløj.

Bernie Sanders, den demokratiske socialist der forsøgte at blive demokraternes præsidentkandidat i USA, demonstrerede til perfektion og uden at gå på kompromis med sine ideologiske og politiske idealer, at det er muligt at artikulere klassehadet effektivt og med ægte følelser. Bernie Sanders angreb kompromisløst ”milliardærklassen” og dennes politiske advokater i kongressen, medierne og lobbyorganisationerne.

EN VENSTREPOPULISME skal vælge side i klassekampen. Vi skal sige klart, enkelt og tydeligt, at vi bekæmper Løkkes overklasse, dens magt og dens privilegier. Vi skal give befolkningen lov til at hade og foragte overklassen og de politikere, der støtter nødvendighedens politik.

Når Løkke, Samuelsen og Morten Østergaard vil have os til at arbejde længere og mere, skal vi styrke kampen for 30 timers arbejdsuge. Når Løkke, Samuelsen og Thulesen Dahl vil gøre arbejdsløse fattigere, skal vi kæmpe imod de love, der gør dem fattigere. Når Løkke, Samuelsen og co. vil skære ned på den offentlige velfærd og give de offentligt ansatte mindre indflydelse, skal vi slås sammen med de ramte for bedre velfærd og for mere magt til de ansatte og brugerne.

Når de gamle magtpartier vil styrke den globale kapitals magt gennem EU og såkaldte handelsaftaler som TTIP og CETA på bekostning af demokratisk indflydelse, så skal vi bekæmpe det aftale for aftale og i stedet opbygge et kampfællesskab med arbejderbefolkningerne i andre lande.

Når de gamle partier siger, at der ikke er penge nok i samfundet til mere velfærd, til trods for at virksomhederne sidste år hentede 269 milliarder kroner i overskud, skal vi kræve lønforhøjelser og øget beskatning.

Lad os ændre janteloven og gøre den progressiv: De grådige rige skal ikke tro, de er noget, fordi de tjener over 1 million, tværtimod.  De rige snyltere skal ikke tro, de er lige så meget som os, der arbejder. Folk, der bare scorer fede millionudbytter uden at yde noget, er meget mindre værd end os. 

En velfungerende venstrepopulisme skal aldrig være påtaget, men dybtfølt og forankret i, hvad vi faktisk mener. Vi skal ikke være bange for at stå ved, hvad vi mener, når det er populært. Men gøre det hårdere og højere.

Lad os gøre klassehad, vrede og foragt overfor overklassen, arbejdsgiverne og deres politiske lejesvende til sund fornuft. Kun på den måde kan vi kanalisere vrede og frustration over nødvendighedens politik i en progressiv og solidarisk retning.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død