Blogger kritiserer fleksjobreform: Blev gennemført på misundelsesretorik

Det ville være klart mere tilfredsstillende, hvis fleksjobbere blev aflønnet og behandlet som ligeværdige arbejdstagere frem for at blive degraderet til b-arbejdstagere med permanent klientstatus," skriver Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DA DAVÆRENDE beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2012 gennemførte reformen af fleksjob for SRSF-regeringen med opbakning fra V, K og LA, skete det på en misundelsesretorik over for de gamle fleksjobbere.

Man fortalte, at fleksjobbere under den gamle ordning kunne få meget høje lønninger på op til 700.000 kroner årligt, og især akademiske fleksjobberes lønninger blev lagt for had. Det blev ikke nævnt, at en så høj løn kun blev omkring 3 procent af de daværende fleksjobbere til del og altså var en undtagelse, der kun tilkom fleksjobbere med særligt ansvarsfulde arbejdsopgaver, særlig høj anciennitet og særligt høj uddannelse. Sådan så den almindelige fleksjobbers løn slet ikke ud – den lå tværtimod i underkanten af det, som andre arbejdstagere på de pågældende fagområder fik.

Under forhandlingerne om reformen udtalte Mette Frederiksen sig om, hvad der ifølge hende var „en rimelig indtægt“, når man har handicap og må arbejde på nedsat tid eller effektivitet. Avisen.dk refererede hende for eksempel den 14. december 2012 for at have skrevet til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at ansatte i fleksjob er „sikret en rimelig indtægt, da de som minimum er sikret en indtægt på cirka 200.000 kroner“ årligt før skat. Noget lignende sagde hun til beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) på et åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget samme dato, hvor hun modvilligt bekræftede, at reformen ikke var udtryk for et solidarisk princip.

Og således blev solidaritet erstattet af det subjektive begreb ”rimelighed” som det nye grundprincip, der blev udgangspunkt for reformpolitikken på fleksjobområdet. Det sendte et kraftigt signal om, at fleksjobbere bør være taknemmelige for, at de overhovedet bliver kompenseret lidt, og at de tidligere har været forkælede.

Mange medier fortalte ikke befolkningen meget andet om den gamle ordning end de undtagelsesvise høje lønninger. Mange medier berettede ligeledes ikke om uretfærdighederne i den nye ordning, som de så ud fra fleksjobbernes synsvinkel. Forvrængede fremstillinger af fakta og deraf frembragt misundelse over for fleksjobberne bar reformen igennem.

I virkeligheden var den gamle ordning ganske jævn, og den nye ordning er tilsvarende ringere end udmeldt fra Beskæftigelsesministeriet.

DANSK HANDICAPPOLITIK har i en årrække været baseret på fire hovedprincipper: Ligebehandling, sektoransvarlighed, kompensation og solidaritet. Fleksjobordningen fra 1998 var oprindelig skabt ud fra en betragtning om ligebehandling. Kompensation er ikke et privilegium eller positiv særbehandling, men alene et forsøg på at udjævne et ulige udgangspunkt og give ”lige muligheder”. Man besluttede i den oprindelige ordning at give mennesker med varigt nedsat arbejdsevne, som tidligere kun havde haft førtidspensionen som udvej, en kompensation, som tillod dem at fastholde eller opnå en tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor skulle aflønningen ske efter gældende overenskomster. Den ordning har givet mange mennesker en chance for at udfolde sig arbejdsmæssigt med deres restarbejdsevne på lige vilkår med de ordinære arbejdstagere.

FLEKSJOBREFORMEN gjorde op med kompensationsprincippets målsætning om at kompensere tabt erhvervsevne ud fra en overenskomstmæssig aflønning og dermed også med ligebehandlingsprincippet. Den erstattede en lønmodtagermodel med en kombineret løn- og ydelsesmodel. Fleksjobberen er nu blevet både ordinær lønmodtager og samtidig direkte modtager af offentlige ydelser – i al den tid, der er et arbejdsforhold. Det betyder, at det nye fleksjob kan ses som en udvidet ordinær deltidsansættelse med en klientgørelse i tillæg.

Nye fleksjobbere får ikke alene kun egentlig løn for deres arbejdstid. En helt selvstændig problemstilling er indførelsen af et nyt lønsystem baseret på produktivitetsaflønning.

Det går ud på, at jobcentret skal anføre, hvor mange timer og med hvilken intensitet/ produktivitetsgrad, de vurderer, at den fleksjobvisiterede kan arbejde i jobbet. Aflønningen opgøres i et regnestykke, hvor den reelle arbejdstid sammenholdes med den arbejdsintensitet/ produktivitetsgrad, som arbejdsgiver og jobcenter bliver enige om at fastsætte – det vil sige, at fleksjobberen ikke får den overenskomstmæssige løn for hele sin arbejdstid, men kun for det skønnede antal effektive timer. Der er mange eksempler på, at fleksjobberes arbejdsintensitet fastsættes lavere end realiteten. Løndumping er officiel beskæftigelsespolitik. 

Produktivitetsaflønningen underminerer de faglige overenskomster for fleksjobberne, selvom disse formelt set ikke er skrevet ud af loven. Og det skal ses i lyset af, at fagforeningernes forhandlingsret blev skrevet helt ud af loven. Hvorfor skal fleksjobbere som næsten de eneste på arbejdsmarkedet måles på et så diffust og diskriminerende lønparameter?

Mens arbejdstiden aflønnes med produktivitetsløn, kompenseres borgeren den resterende tid med et direkte fleksløntilskud på 98 procent af højeste dagpengesats efter et bestemt aftrapningssystem i forhold til lønindtægten. Jo større handicappet og forringelsen af arbejdsevnen er, desto ringere bliver den samlede indtægt.

REFORMEN HAR BETYDET store økonomiske forringelser i forhold til løn, fleksløntilskud og pensionsopsparing for de nye fleksjobbere. Mange mister i tusindvis af kroner hver eneste måned sammenlignet med vilkårene under den gamle fleksjobordning, hvor der var tilnærmelsesvis økonomisk ligestilling med andre arbejdstagere inden for de forskellige fag. Og det gælder særligt fleksjobbere med et relativt højt antal arbejdstimer, høj uddannelse og lang arbejdserfaring. I Danmark gælder ellers den regel, at man lønnes efter uddannelse, kvalifikationer, erfaringer og arbejdsansvar. Hvorfor skal fleksjobbere diskrimineres fra den praksis?

Tilskudsomlægningen betyder, at fleksjobbere under ny ordning skal i direkte konkurrence med de ordinært ansatte om jobbene og tilnærmelsesvist bliver en del af det ordinære deltidsarbejdsmarked. Det bliver derfor væsentligt vanskeligere at få fleksjob. Også andre lovændringer har vanskeliggjort dét at opnå, fastholde og skifte fleksjob.

Det nye fleksjob er altså et andet og pænere ord for noget, der godt og vel ligner et deltidsjob uden ligebehandling og kompensation i den udstrækning, man kunne forvente i henhold til de hævdvundne handicappolitiske principper og Handicapkonventionen. Spinnet bedrager, når man fremstiller reformen som værende såre god. Naturligvis er det meningsfuldt at have et job, hvis man har arbejdsevne i behold. Men det ville være klart mere tilfredsstillende, hvis fleksjobbere blev aflønnet og behandlet som ligeværdige arbejdstagere frem for at blive degraderet til b-arbejdstagere med permanent klientstatus.

NÅR FORLIGSKREDSEN lige straks evaluerer reformen, bør den derfor sigte på at genindføre ligebehandling og kompensation. Der er ikke nogen acceptabel grund til at fortsætte den voldsomme devaluering af målgruppens arbejdskraft, som reformen har manifesteret. Jeg har stillet en række ændringsforslag, som kan hjælpe forligskredsen på rette vej.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Bruger du wi-fi-netværk på ferien? Her er eksperternes advarsel

Krimi

Forældre efter frifindelse for voldtægt af deres datter: Der er aldrig tale om frivillighed

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Nyheder

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger