Administration 

Blogger kritiserer fleksjobreform: Blev gennemført på misundelsesretorik

Det ville være klart mere tilfredsstillende, hvis fleksjobbere blev aflønnet og behandlet som ligeværdige arbejdstagere frem for at blive degraderet til b-arbejdstagere med permanent klientstatus," skriver Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DA DAVÆRENDE beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2012 gennemførte reformen af fleksjob for SRSF-regeringen med opbakning fra V, K og LA, skete det på en misundelsesretorik over for de gamle fleksjobbere.

Man fortalte, at fleksjobbere under den gamle ordning kunne få meget høje lønninger på op til 700.000 kroner årligt, og især akademiske fleksjobberes lønninger blev lagt for had. Det blev ikke nævnt, at en så høj løn kun blev omkring 3 procent af de daværende fleksjobbere til del og altså var en undtagelse, der kun tilkom fleksjobbere med særligt ansvarsfulde arbejdsopgaver, særlig høj anciennitet og særligt høj uddannelse. Sådan så den almindelige fleksjobbers løn slet ikke ud – den lå tværtimod i underkanten af det, som andre arbejdstagere på de pågældende fagområder fik.

Under forhandlingerne om reformen udtalte Mette Frederiksen sig om, hvad der ifølge hende var „en rimelig indtægt“, når man har handicap og må arbejde på nedsat tid eller effektivitet. Avisen.dk refererede hende for eksempel den 14. december 2012 for at have skrevet til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at ansatte i fleksjob er „sikret en rimelig indtægt, da de som minimum er sikret en indtægt på cirka 200.000 kroner“ årligt før skat. Noget lignende sagde hun til beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) på et åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget samme dato, hvor hun modvilligt bekræftede, at reformen ikke var udtryk for et solidarisk princip.

Og således blev solidaritet erstattet af det subjektive begreb ”rimelighed” som det nye grundprincip, der blev udgangspunkt for reformpolitikken på fleksjobområdet. Det sendte et kraftigt signal om, at fleksjobbere bør være taknemmelige for, at de overhovedet bliver kompenseret lidt, og at de tidligere har været forkælede.

Mange medier fortalte ikke befolkningen meget andet om den gamle ordning end de undtagelsesvise høje lønninger. Mange medier berettede ligeledes ikke om uretfærdighederne i den nye ordning, som de så ud fra fleksjobbernes synsvinkel. Forvrængede fremstillinger af fakta og deraf frembragt misundelse over for fleksjobberne bar reformen igennem.

I virkeligheden var den gamle ordning ganske jævn, og den nye ordning er tilsvarende ringere end udmeldt fra Beskæftigelsesministeriet.

DANSK HANDICAPPOLITIK har i en årrække været baseret på fire hovedprincipper: Ligebehandling, sektoransvarlighed, kompensation og solidaritet. Fleksjobordningen fra 1998 var oprindelig skabt ud fra en betragtning om ligebehandling. Kompensation er ikke et privilegium eller positiv særbehandling, men alene et forsøg på at udjævne et ulige udgangspunkt og give ”lige muligheder”. Man besluttede i den oprindelige ordning at give mennesker med varigt nedsat arbejdsevne, som tidligere kun havde haft førtidspensionen som udvej, en kompensation, som tillod dem at fastholde eller opnå en tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor skulle aflønningen ske efter gældende overenskomster. Den ordning har givet mange mennesker en chance for at udfolde sig arbejdsmæssigt med deres restarbejdsevne på lige vilkår med de ordinære arbejdstagere.

FLEKSJOBREFORMEN gjorde op med kompensationsprincippets målsætning om at kompensere tabt erhvervsevne ud fra en overenskomstmæssig aflønning og dermed også med ligebehandlingsprincippet. Den erstattede en lønmodtagermodel med en kombineret løn- og ydelsesmodel. Fleksjobberen er nu blevet både ordinær lønmodtager og samtidig direkte modtager af offentlige ydelser – i al den tid, der er et arbejdsforhold. Det betyder, at det nye fleksjob kan ses som en udvidet ordinær deltidsansættelse med en klientgørelse i tillæg.

Nye fleksjobbere får ikke alene kun egentlig løn for deres arbejdstid. En helt selvstændig problemstilling er indførelsen af et nyt lønsystem baseret på produktivitetsaflønning.

Det går ud på, at jobcentret skal anføre, hvor mange timer og med hvilken intensitet/ produktivitetsgrad, de vurderer, at den fleksjobvisiterede kan arbejde i jobbet. Aflønningen opgøres i et regnestykke, hvor den reelle arbejdstid sammenholdes med den arbejdsintensitet/ produktivitetsgrad, som arbejdsgiver og jobcenter bliver enige om at fastsætte – det vil sige, at fleksjobberen ikke får den overenskomstmæssige løn for hele sin arbejdstid, men kun for det skønnede antal effektive timer. Der er mange eksempler på, at fleksjobberes arbejdsintensitet fastsættes lavere end realiteten. Løndumping er officiel beskæftigelsespolitik. 

Produktivitetsaflønningen underminerer de faglige overenskomster for fleksjobberne, selvom disse formelt set ikke er skrevet ud af loven. Og det skal ses i lyset af, at fagforeningernes forhandlingsret blev skrevet helt ud af loven. Hvorfor skal fleksjobbere som næsten de eneste på arbejdsmarkedet måles på et så diffust og diskriminerende lønparameter?

Mens arbejdstiden aflønnes med produktivitetsløn, kompenseres borgeren den resterende tid med et direkte fleksløntilskud på 98 procent af højeste dagpengesats efter et bestemt aftrapningssystem i forhold til lønindtægten. Jo større handicappet og forringelsen af arbejdsevnen er, desto ringere bliver den samlede indtægt.

REFORMEN HAR BETYDET store økonomiske forringelser i forhold til løn, fleksløntilskud og pensionsopsparing for de nye fleksjobbere. Mange mister i tusindvis af kroner hver eneste måned sammenlignet med vilkårene under den gamle fleksjobordning, hvor der var tilnærmelsesvis økonomisk ligestilling med andre arbejdstagere inden for de forskellige fag. Og det gælder særligt fleksjobbere med et relativt højt antal arbejdstimer, høj uddannelse og lang arbejdserfaring. I Danmark gælder ellers den regel, at man lønnes efter uddannelse, kvalifikationer, erfaringer og arbejdsansvar. Hvorfor skal fleksjobbere diskrimineres fra den praksis?

Tilskudsomlægningen betyder, at fleksjobbere under ny ordning skal i direkte konkurrence med de ordinært ansatte om jobbene og tilnærmelsesvist bliver en del af det ordinære deltidsarbejdsmarked. Det bliver derfor væsentligt vanskeligere at få fleksjob. Også andre lovændringer har vanskeliggjort dét at opnå, fastholde og skifte fleksjob.

Det nye fleksjob er altså et andet og pænere ord for noget, der godt og vel ligner et deltidsjob uden ligebehandling og kompensation i den udstrækning, man kunne forvente i henhold til de hævdvundne handicappolitiske principper og Handicapkonventionen. Spinnet bedrager, når man fremstiller reformen som værende såre god. Naturligvis er det meningsfuldt at have et job, hvis man har arbejdsevne i behold. Men det ville være klart mere tilfredsstillende, hvis fleksjobbere blev aflønnet og behandlet som ligeværdige arbejdstagere frem for at blive degraderet til b-arbejdstagere med permanent klientstatus.

NÅR FORLIGSKREDSEN lige straks evaluerer reformen, bør den derfor sigte på at genindføre ligebehandling og kompensation. Der er ikke nogen acceptabel grund til at fortsætte den voldsomme devaluering af målgruppens arbejdskraft, som reformen har manifesteret. Jeg har stillet en række ændringsforslag, som kan hjælpe forligskredsen på rette vej.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

en kampvogn på en mark
Nyheder

Hjælp til Ukraine er på laveste niveau siden invasion

snedækkede træer i en skov
Nyheder

God chance for en hvid jul 

en masse film på en tv-skærm
Film og TV

Kørt træt i klassikerne? Disse julefilm skal du se

en pumpgun på en terrasse
Krimi

14-årig pige dræbte, sårede og begik selvmord

en smilende politiker
Nyheder

Bjerre tilbage som minister: Sker på trist baggrund

en McDonald's restaurant
Mad og drikke

McDonald's vil åbne 9.000 nye restauranter

en kvinde ved en dør
Kendte

Mia Wagner færdig

tre smilende personer i en skov
Film og TV

Vrøvlehoveder i komikers debutfilm

En kvinde pakker en gave op
Livsstil

Det ønsker danskerne sig til jul i år

Nyheder

Hadefulde Facebook-kommentarer om jøder eksploderer

en ældre hvidhåret mand
Nyheder

Senatet i USA: Ingen hjælp til Israel og Ukraine

Sport

FCK-træner: Årets værste kamp

Biler på snedækket vej
Krimi

Snevejrs-onsdag gav travlhed hos autohjælpere

Tesla ladestander
Nyheder

Pensionselskab dropper Tesla

nattehimmel
Nyheder

Kig op - masser af stjerneskud på nattehimlen

politi og afspærringer
Krimi

Mand meldte sig selv efter knivstikkeri

Prins Constantin og prinsesse Marie
Kongelige

Prins Constantin er død

Melvin på den røde løber
Kendte

Efter hjernetumor:

Melvin Kakooza deler

rørende video

Portræt af mand
Nyheder

Ung socialdemokrat udsat for dødstrusler

Forside af magasin
Nyheder

Her er Årets Person

tre glade mænd
Nyheder

Konkurs: Bryggeri
lukker for hanerne

et par
Kendte

Karsten Ree vil have

trecifret millionbeløb

for sit palæ

Nyheder

Sanjay Shah-sagen: Det forventer ministeren, sagen vil koste

et glas øl
Nyheder

Bryghus lukker

og slukker

en mand i et køkken
Mad og drikke

Tips og tricks: Lav din egen lækre konfekt

en kvinde synger på en scene
Kendte

Britney Spears

smider igen tøjet

Krimi

Trafikdrab på fireårig

- mand bag tremmer

en mand nyder det gode vejr
Kendte

Så meget har Mikkel Beha på kistebunden

en kvinde
Krimi

Politiet leder

efter Kathrine

- ved du noget?

billede fra et bryggeri
Nyheder

Carlsberg-chef vil

nationalisere

russisk bryggeri

en person sættes ind i en politibil
Krimi

En er anholdt efter mistænkeligt dødsfald

biler på snedækket vej
Nyheder

LIVE-blog fra snevejret

kvinde smiler
Kongelige

Mary stikker af:

Hjem til Australien

sneklædt motorvej
Nyheder

Vejret skaber problemer flere steder i landet

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump: Jeg bliver ikke diktator - kun på dag et

en mand på en scene med et trofæ
Sport

Vingegaard i spil

til ærefuld pris

en mand på en fabrik
Nyheder

Danmark åbner en af verdens største insektfabrikker

prins harry skuler
Kongelige

Prins Harrys advokat:

Uretfærdigt

trafik på snedækket motorvej
Nyheder

Nyt snevejr rammer

Danmark 

håndboldspillere jubler
Sport

Danmark smadrer

Rumænien

politi og ambulancer til stede på vej
Krimi

4-årig pige død

efter påkørsel  

mand knytter næven
Sport

Årets fund: Her er

de 10 kandidater 

mand hopper ud af fly
Helt vildt

OL-deltager i fængsel:

Lod sit fly styrte til jorden

politi til stede på vej
Krimi

Kvinde melder sig selv

efter fatal påkørsel 

politibiler holder på vej
Krimi

Person fundet død

- mand anholdt 

folk går forbi blomster i Paris
Nyheder

Advarer: Stor risiko

for terror op mod jul

Blå blink fra udrykning
Krimi

Dansk mand fængslet

i Sverige for drab 

en mand på en rå scene
Kendte

Sting i København: 

Kæmpe show på vej

En gråhåret mand taler
Kongelige

Kronprinsen er rejst til Dubai

et gerningssted
Krimi

15-årig sigtet for grov vold mod hjemløs mand 

Putin og en sheik smiler
Nyheder

Putin besøger to store olielande 

en julemand i Tivoli
Livsstil

Konkurrence: Vind Tivolibilletter og turpas

en høj blond kvinde
Kendte

Brigitte Nielsen: Jeg starter forfra

en wok med mandler i
Mad og drikke

Sådan laver du lækre brændte mandler

en elektrisk bil
Biler

Dansk fagforbund i sympatikonflikt med Tesla

en ung kører bil med mobiltelefon i hånden
Biler

Unges mobilbrug under kørslen er massivt 

Tre farvestrålende glas med lemonade
Mad og drikke

Energidrik koster endnu et liv

et par mandeben i høje støvler
Kendte

Gæt et par mandeben

En futuristisk truck
Nyheder

Hvordan pokker kommer man ind i Teslaen?

betjente på en strand
Krimi

Kvindelig turist på paddleboard bidt ihjel af haj

ishockeyspiller
Nyheder

Efter dødsulykke: Vil 

have bedre beskyttelse

tre mand får servering udendørs
Nyheder

Hyg dig til

klokken to om natten

mand og kvinde
Film og TV

Smugkig: Første

billeder fra ny stor-serie

portræt af mand
Nyheder

Andreas Mogensen: Nu

føles det mere som et hjem

fem mennesker
Film og TV

Valdes Jul: 

Banker konkurrenterne

håndboldhold
Sport

Håndboldkvinder:

Nu kan der nørdes

mand og kvinde
Kongelige

Deler julevideo: Frederik

og Mary pynter juletræ

portræt af mand
Nyheder

Skæld ud til regeringen

en elbil
Biler

Toyotas elektriske tigerspring

mennesker bag pult
Nyheder

Sådan fordeles

løn-milliarderne

En juledekoration med lys og gran
Nyheder

Kan gemme sig

i dit julepynt

Nyheder

Milliardstort lønløft

i det offentlige

Folk står og kigger på en brandende garage
Krimi

Brændte hytten ned

med brødrister

Noam Halby og Katrine Bonde
Kendte

Vild med dans-stjerner

finder kærligheden

efter skilsmissen

Blå blink på en politibil
Krimi

11-årig pige skræmt

af maskeret mand

Parret klædt i sort på vej til begravelse.
Kendte

Christian Kjær

reddet af familiens

hund

De to nye værter dækket af konfetti
Kendte

Onkel Reje

får nyt job

Fra en motorvej
Nyheder

Frostgrader giver

flere hundrede 

bilejere problemer

En bil set fra et overvågningskamera
Krimi

Denne bil efterlyses

i jagt på dødsbilist

Et kondom ligger på en blå baggrund
Sex og samliv

Advarer om farlig

sextrend