Administration 

Blogger: Folk på kontanthjælp er blevet samfundets kasteløse

"Et land - og dets ledelse - skal dømmes på, hvordan de svageste behandles. Og her dumper Danmark," skriver Line Lazarus.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

SOMMETIDER NÅR politikerleden og kvalmen over det samfund, som vores regering er ved at skabe - eller afvikle, om man vil - uanede højder. I dag er én af dem. Jeg har det simpelthen fysisk dårligt, efter at have været på sociale medier og udsat for nyheder.

Jeg havde været på Facebook i meget kort tid, da jeg allerede var fuldstændigt væltet omkuld af væmmelse over vores system.

Blot to opslag skulle der til i min timeline:

Det første opslag var et livefeed-stream med Christian Danvill, som var fulgt af avisen.dk og DR.dk.

Christian har fået svar på sin klage i dag, en klage som har været flere år undervejs, og for rullende live-feed fik Christian ikke medhold i sin klage til domstolene over den gensidige forsørgerpligt som værende grundlovsstridig.

Denne afgørelse får potentielt altså ikke kun konsekvenser for kontanthjælpsmodtagere, men betyder sådan set, at ejendomsretten for almindelige arbejdere de facto er ophævet, hvis du kærester rundt med en kontanthjælpsmodtager - hvoraf vi lige husker, at 75 procent er syge mennesker, der er fejlplaceret på kontanthjælp. Voksne børn risikerer at få forsørgerpligt over sine forældre. Nu er "ægteskab" altså ikke længere en juridisk handling, men derimod et skøn - foretaget af jobcentret: og tro mig, alle os hernede på bunden ved allerede, hvad det betyder for retssikkerheden. Den findes simpelthen ikke.

Kærester du derfor rundt med en kontanthjælpsmodtager, risikerer du altså at blive "tvangsgift" og få forsørgerpligt over vedkommende. Kontanthjælpsmodtagere er blevet dette samfunds kasteløse.

Og ja, den skarpe læser vil naturligvis påpege at loven, pga massiv kritik, er afskaffet. Men lur mig, om ikke denne afgørelse baner vejen for en genindførelse.

DEN NÆSTE ting, jeg hæftede mig ved i mit feed, var, at ifølge en fremtrædende LA-politiker er uligheden i Danmark ikke værd at beskæftige sig med. Den er simpelthen ikke eksisterende.

Dermed afviser han, ved hjælp af meget få ord, mig, mit liv - og tusindvis af andre reformramtes livsbetingelser med et fingerknips. Det er den nye politiske, og i særdeleshed borgerlige, metode: man bekæmper de fattige, ikke årsagerne til fattigdom.

Man har afskaffet fattigdomsgrænsen (så er der ingen fattige), og straffer de hjemløse (det er jo deres egen skyld) og fængsler afviste asylansøgere (så er de af vejen, selvom de ikke har gjort noget kriminelt).

Derudover køres der skyld- og skam-kampagner, som er så ondskabsfulde og ublu - og sommetider endda personfikserede (f.eks ved, at politikere hænger helt almindelige borgere, som er politiske modstandere, ud på sociale medier), at jeg næsten ikke kan rumme, at det er lovligt for medlemmer af Folketinget at opføre sig på sådan en måde. På den anden side så har forkvinden for Folketinget en racismedom bag sig, så alt er tilsyneladende gangbart i dag.

DET ER smart ikke at anerkende fattigdom, for hvis den ikke eksisterer i ens bevidsthed, behøver man ikke forholde sig til den. Faktafornægtelsen og skamløsheden er ekstrem i denne tid.

Kirkens Korshær har i forbindelse med julen - for første gang siden 1938 - samlet ind til fattige danskere. Danskere som, primært på grund af fattigdomsreformerne, simpelthen ikke har til dagen og vejen.

De store hjælpeorganisationer fik over 40.000 ansøgninger om julehjælp, dertil skal lægges de mindre organisationer, de private initiativer og de lokale sogne.

Der bliver udvekslet mad og nødhjælp i hjælpegrupper på Facebook - Næstehjælperne har på få måneder fået over 14.000 medlemmer. Børn mangler vintertøj, alderssvarende almindeligt tøj og må melde afbud til fødselsdage, fordi de ikke har råd til en gave.

Mødre springer dagligt måltider over for at have mad nok til børnene.

Kvinder melder sig til Sugardating - prostitution - for at få råd til at betale regningerne, så de kan blive boende i en lejlighed som nu (fordi boligsikringen er skåret væk som følge af loftet) er for dyr - og der findes ikke billigere boliger at flytte i.

Kvinder, mødre, som skærer livsvigtig medicin fra for at få råd til madpakkerne til deres børn. Seneste eksempel fra min gruppe er en kvinde, som har skåret livsvigtig blodtryksmedicin og sukkersygemedicin fra, som ikke havde spist i flere dage, og som følge deraf nu er så dårlig, at hun næsten ikke kan bevæge sig ned til sin postkasse.

At en fremtrædende politiker så ublu og arrogant, endnu engang, stiller sig i fornægtelse af veldokumenterede konsekvenser af deres egen politik, falder mig for brystet. At jeg - og de tusindvis af andre, som efterhånden lever under så kritisable forhold, at det ikke er en velfærdsstat værdig, slet ikke anerkendes i dette samfund gør mig bange.

Det burde også gøre dig bange. For tro ikke, at politikerne vil se til din side, hvis du skulle blive alvorligt og/eller kronisk syg (normalt har man som lønmodtager blot 22 uger på sygedagpenge, inden du havner på kontanthjælp), ledig eller udsat for andre ting der gør, at du er uarbejdsdygtig.

Danmark kan, uanset hvad LA og resten af regeringen forsøger at spinne og newsspeake sig til og fra, bryste sig af en førsteplads i Norden - i fattigdom. Ekstrem fattigdom. Det er ikke noget at være stolt af. Og kan i høj grad tilskrives både forrige regerings sygedagpengereformer - og siddende regerings fattigdomsreformer.

Et land - og dets ledelse - skal dømmes på, hvordan de svageste behandles. Og her dumper Danmark. Både politikerne - og i høj grad den almindelige dansker, som har købt den del & hersk-strategi, som politikerne gennem de sidste 15 år har fået indført. Dem og Os. De hvide mod de brune. De rigtige mod de forkerte. De rige mod de fattige.

I dette land er det i løbet af de sidste år blevet sådan, at man kun bliver betragtet som et menneske, der fortjener værdighed, hvis man er en del af arbejdsstyrken. Vidnesbyrdet for dette kan læses i samtlige kommentarspor, når emnet omhandler kontanthjælpsmodtagere. Ansvaret (og i høj grad SKYLDEN) for ledighed og sygdom bliver placeret hos den enkelte, i stedet for at rette opmærksomheden på det åbenlyse: Sygdom er aldrig nogens skyld, det er livsvilkår, - og ledighed er et samfundsmæssigt problem, når der ikke skabes nye jobs. P.t. er der 10 ledige på opslåede job. Der kommer ikke flere jobs på markedet af at politikerne (og befolkningen) straffer og udskammer de ledige.

Det er ikke et såkaldt rigt land værdigt.

Og virkelighedsfornægtelse er ikke den rette vej!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner