Administration 

Taxamanden: Man kan lugte sig til menneskesynet i ældreplejen

Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag! skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET VAR ikke en af de gladeste dage i mit liv her i weekenden, da jeg besøgte min gamle mor og far på deres bornholmske plejehjem – eller plejecenter, som det hedder i dag.  De er begge godt oppe i firserne og begge ramt af livets helt uundgåelige konsekvens – at det skal slutte en dag. Min far er tiltagende dement. Min mor er i finalen i et liv, der arbejdsmæssigt netop omfattede at være landmandshustru, sygeplejerske, afdelingssygeplejerske – og plejehjemsforstander for to, mindre, bornholmske plejehjem.

Kroppen er slidt og øjnene trætte,

Der er stor forskel på de plejehjem, jeg oplevede i min barndom. Virkeligheden i ældreplejen var helt anderledes 3-4 årtier tilbage.

Mange af min mors mandlige patienter kom på plejehjem alene af den grund, at konerne døde. Så måtte de derhen, hvor andre kunne servere maden. Der var ergoterapi og værksteder og fortælleaftener. Af og til blev min far, min søster og jeg tvangsudskrevet til at spise og synge og gå om juletræet sammen med ældre (min mor forbød os at sige gamle…). Der var liv i kludene, som man sagde.

Hjemmehjælpen og døgnplejen ændrede virkeligheden for de ældre. Naturligt nok, når mange ældre helst vil blive i deres egne omgivelser. Ikke mindst pensionistbespisningen forandrede virkeligheden.. Der, hvor min mor regerede, præsterede økonomaer og køkkenassistenter ikke alene at lave mad til de to plejehjem men også at kokkerere for de pensionister, der blev boende hjemme. Bageren kørte med brød, brugsen med købmandsvarer, posten med breve – og ”pensionistbespisningen” kørte ud med nylavet mad – hver dag.

Helt fint for de hjemmeboende – men langsomt og sikkert blev patienterne ældre og svagere på plejehjemmet.

Og siden videreudviklede det moderne samfund sig.

PÅ FORUNDERLIG vis blev omsorgen rationaliseret selv om rigdommen blev større. Og alle skulle lære at have respekt for den store BØHMAND, - væksten i den offentlige sektor. Kæmnere og kommunale assistenter blev erstattet af veluddannede akademikere og politik blev en karrierevej. Og den lokale økonoma på hvert plejehjem er blevet erstattet af super-effektive madfabrikker. Jævnligt ser vi disse billeder på Facebook af medisterpølse, grønlangkål og brunede dåsekartofler. Dagens ret som giver ubehag ved første øjekast. Ikke menuen, for selvfølgelig skal de ældre også have mad med udgangspunkt i deres egne traditioner.

Men synet af denne rationaliserede madkultur!

Og den blotte viden, at der er tale om fabriksmad, som ofte uddeles en gang om ugen. Ind i plastikbakker i køleskabet. Låne eller købe en mikrobølgeovn. Tre prik i foliet, ind i mikrobølgeovnen.

Velbekomme!

Og så ellers nyde bakkerne med den 1-2-3-4-5-6 – dage gamle mad. (Den løsning kan også tilvælges på mine forældres plejecenter af dem, der ikke vil eller ikke kan betale cirka 20 kroner mere pr. måltid.)

Det er langt ude.

Det er uanstændigt.

MEN SÅ var det, jeg fik jeg en nærmest paradisisk oplevelse på mine forældres plejecenter. (For en god ordens skyld: Mine forældre er IKKE formuende!)

Allerførst duften, der ramte mig, da de automatiske døre til plejecenteret åbnede sig.

En vidunderlig duft af hønsekødsuppe.

Jeg indrømmer, at jeg har et lettere hysterisk forholdt til dufte og lugte. Og jeg har det meget svært ved ”institutionslugte” – ikke mindst når de er skabt af lort forgængelighed. Men selvfølgelig har disse haller for afsked med livet har deres egne, uundgåeligt sorte sider.

Men hønsekødsuppen – enkel, krydret og autentisk som i min barndom, inden regnedrengene tog magten, og maden kom ud som plastikbakker fra madfabrikken …

Og den gode oplevelse er ikke slut.

Madleverandøren til de, der har valgt ham, er netop ikke leverandør – han er kok. En tidligere stjernekok, der er stået af racet og flyttede til klippeøen. Han har lejet sig ind i det nedlagte institutionskøkken på mine forældres plejecenter. Miraklet er sket. Maden bliver lavet tæt på, hvor de bor 24 timer af døgnet.

Først kører køkkenchefen forbi med en vogn fyldt med ny-smurt smørrebrød.

Så venter han tilbage med næste vogn. Jeg står på en af gangene- så langt fra, at kokken ikke kan genkende mig – men så tæt på, at jeg kan høre en kort dialog mellem ham og en af sosu’erne:

- Jeg hører, at fru Grunwald har meldt sig ud af madordningen, fordi hun ikke kan spise i øjeblikket. Hvordan går det hende egentlig?

HAN KENDER hende, som man kender mennesker i sit lokalsamfund. Det er min mor, han taler om, og jeg får en klump i halsen. Han taler muligvis også som ”købmand”. Han lever jo af at lave mad i og levere ”ud af huset” til andre ældre, arrangementer etc.  Han skal leve af det. Det under jeg ham. For jeg respekterer købmænd, der har respekt for deres kunder.

Han får sin briefing af sosu ”R”, som slås for den bedste hverdag til sine patienter trods de økonomiske forhold og vilkår i en af landets fattige kommuner. Og jeg giver dem begge et usynligt kram for at være meget andet og mere end den politiske kliché om behovet for de varme hænder”. Jeg gider snart ikke høre det begreb mere. Det er nedladende for et omsorgspersonale, som i den grad også bruger hjertet og hjernen.

De er først og fremmest empatiske, dygtige og professionelle mennesker, som intuitivt sætter omsorgen i centrum.

De er mine helte de næste, mange dage.

Statsministeren taler hele tiden om det samfund, ” … som vi skal give videre til vore børn … ”.

Og så har regeringen vist respekt for seniorlivet ved at give os en ældreminister. Stillingen er besat af hele Danmarks plejehjemsleder, Thyra Frank, som helt sikkert har hjertet på det rette sted.

Men hjertelighed og snak og teoretiske retningslinjer skaber ikke velfærd alene. Der skal konkrete minimumsstandarder og penge på bordet. Så kunne vi samtidigt slipper for mistanken om, at regeringens nye ministerium bare er en markedsføring af egen godhed.

Lad duften af et anstændigt menneskesyn brede sig på alle plejehjem og i alle ældreboliger. – Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag!

Basta!

Giv dog alle ældre de vilkår, som gjorde Thyra Frank landskendt!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo