"Grådige politikere: Så stop dog jer selv!"
BLOG - "Det er især Ekstra Bladet, som i en serie af afsløringer har gjort os alle sammen opmærksomme på, hvor, ja, slet og ret grådige og bjergsomme de partier er, som sidder eller har prøvet at sidde i regering," skriver David Trads.
Blog

Af David Trads
Se alle blogindlæg

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Rettet 22/1, klokken 14.23: Tidligere fremgik det, at pensionerede folketingspolitikere kan hæve 29.000 kroner om året i pension. Det er nu rettet til 29.000 kroner om måneden.

Jeg er ærligt talt rystet over at se den lethed, hvormed et meget bredt politisk flertal uddeler enorme gaver til sig selv uden den mindste form for tilbageholdenhed.

Det er især Ekstra Bladet, som i en serie af afsløringer har gjort os alle sammen opmærksomme på, hvor, ja, slet og ret grådige og bjergsomme de partier er, som sidder eller har prøvet at sidde i regering. Se bare de tre værste ting:

For det første skjuler politikerne fortsat, hvor stor en løn ministre faktisk får:

De ’glemmer’ nemlig at fortælle om de goder, der er ud over den løn, de får, mens de passer deres arbejde. Tag sådan en som Jørn Neergaard Larsen, der var beskæftigelsesminister indtil december. Det fik han godt 100.000 kroner om måneden for.

Neergaard var minister i 14 måneder. Samlet honorar 1,4 millioner kroner. Det virker måske ikke så voldsomt, men det er først nu, at kasseapparatet begynder at larme – for se engang, hvad der bliver lagt til:

Først et såkaldt eftervederlag på halvandet års løn. Det er 1,8 millioner kroner. Dernæst en årlig pension på 87.681 kroner om året. Lad os antage han bliver 87 år, hvilket statistisk passer på en mand, der har haft kontorarbejde hele livet. Det bliver i alt godt 1,8 millioner ekstra.

Så lægger vi sammen: 1,4 + 1,8 + 1,8 millioner = 5 millioner kroner. Så er månedslønnen for de 14 måneders tjans ikke længere 100.000 kroner. Den er godt 360.000 kroner!

Tak for kaffe, siger jeg!

For det andet har de politiske partier netop givet dem selv en kostbar gave:

Før jul besluttede de ’regeringsbærende’ partier at øge det i forvejen enorme statstilskud, som skatteborgerne – altså dig og mig – giver til partierne, som åbenbart er ude af stand til selv at tjene penge. Med et pennestrøg fik partierne lige 53,5 millioner kroner ekstra.

Det årlige tilskud, som vi giver til partierne, er nu på 342 millioner kroner. Fantasien til at give sig selv gaver er stor – for beløbene gives i form af statsstøtte, gruppestøtte, kommunalstøtte, regionalstøtte, EU-oplysning, støtte til ungdomspartierne…

Hvad bruges så disse multimange-millionen så til? Det aner vi ikke – for politikerne har besluttet, at de overhovedet ikke står til regnskab for brugen af disse gaver. Der er simpelthen ingen kontrol. Ingen. End ikke rigs- eller statsrevisorerne har adgang til at se bilag.

Det er kun, fordi Ekstra Bladet har været dygtige, at vi ved, at Dansk Folkeparti har holdt fester for statsmidler, og at Venstre har betalt nye underbukser til Lars Løkke Rasmussen. Modsat alle andre kan partierne nemlig skalte og valte med dine og mine penge, som det passer dem.

For det tredje har folketingsmedlemmerne forbedret deres egne pensionsforhold:

Folketinget vedtager nu, at politikerne kan få udbetalt deres i forvejen generøse ’pension’ fem til syv år før alle andre. De behøver ikke vente, til de bliver 67, men kan mod et beskedent modtræk begynde at hæve deres pension allerede fra de er 60 eller 62 år.

Hvorfor må de det, mens alle andre skal vente? Tja, fordi de selv må bestemme det! Der er en ingen anden god grund. Jeg kan i hvert fald ikke få øje på den.

Det er en ret god pension, de gode medlemmer kan hæve. Allerede efter et års medlemskab har man ret til livsvarig pension – og efter 20 år er den på godt 29.000 kroner om måneden. Undskyld, der er også et ekstra årligt tillæg på knap 18.000 kroner efter 15 års medlemskab.

Et folketingsmedlem, som har siddet i 20 år og når at være på pension i 20 år, kan altså oven i hyren for at passe sit arbejde hæve i alt 7,3 millioner kroner efterfølgende!

Hvorfor skal de have så meget? Well, det er noget, de selv bestemmer.

Tak til Ekstra Bladet for at rulle alle disse oplysninger ud. Det er vigtigt – og det er uforståeligt, at magtpolitikerne ikke kan se problemet. Stop dog jer selv!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.