Signe Munk er sygeplejerskestuderende og Næstformand i SF. Hun har haft sin politiske opvækst i kommunalpolitik, da hun som blot 19-årig indtog en af pladserne i Viborg Byråd. Her arbejdede hun for at udvikle og styrke den borgernære velfærd i en tid, hvor pengene var få og de blå var mange.
Signe skriver om velfærdsdanmark under udvikling og afvikling – altid med en ambition om at finde veje for velfærden med trygheden og fællesskabet i behold. Foruden et stærkt fokus på at skabe velfærd for borgerne, er Signe optaget af arbejdsvilkår, faglighed og hverdagen for de mange ansatte i det offentlige. Signe vil desuden bruge sin blog til at afsløre højrefløjens nedskæring, som pakkes ind i smarte reklameord.
NÅR OVER halvdelen af gymnasieeleverne er lige så stressede som de 20 procent mest stressede voksne. Så er der sgu et problem i samfundet. Et problem, som også politikerne må tage ansvar for at løse. Det er ikke nyt, at danske unge er enormt stressede. Alligevel er det ikke taget seriøst nok som del af sundhedspolitikken i Danmark. En god start ville være at indføre gratis psykologhjælp og åbne stressklinikker i hele Danmark. Der skal handles, ellers risikerer vi, at unge er slidt ned mentalt, inden de overhovedet er blevet voksne.
Vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem stress og dårlig mental sundhed, og at de 16-24 årige er de mest stressede. Det slog en stor undersøgelse i 2010 af danskernes mentale sundhed fast. Og med vores egen fornuft kan vi nok også godt regne det ud. Men hvorfor handles der så ikke mere fornuftigt med at forebygge det?
Sundhedspolitikken i Danmark handler i alt for høj grad om kræftpakke 1,2,3,4,5, behandlingsgarantier for skadede korsbånd og pakkeforløb for hjertepatienter. Hvorimod fokus mental sundhed fylder lidt. Forebyggelsespakken for mental sundhed er ikke nok. Endnu mere skal til, det kan vi jo se. Og vi ved godt, der er en sammenhæng mellem stress og dårlig mental sundhed og den fysiske tilstand. Det hænger altså sammen.
MENTAL SUNDHED skal tages mere alvorligt, og sundhedsvæsnet skal i langt højere grad end i dag geares til at forebygge. En god start ville være at gøre det nemmere at få hjælp og mere normalt at spørge om hjælp. Lave åbne tilbud på stressklinikker, hvor man ikke skal sygdomsgøres med en lægehenvisning, men hvor man kan komme, fordi man har brug for hjælp. Og et tilbud om gratis psykologhjælp til unge, så det ikke er pengepungen, der afgør om unge får bugt med angsten før det udvikler sig.
Politikerne har i alt for mange år ladet det være de unges eget problem at bokse med stressen. ”De kan jo bare tage den lidt mere med ro”, lyder det. Men kan de nu også det? Hele tiden presses der krav ned over de unge om karaktere, udseende og succes. Det er på tide, at vi som samfund tager ansvar for, at de unge ikke slides ned, inden de overhovedet er blevet voksne, og handler politisk.
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.