Medarbejderne i mobilselskabet Telmore modtog sidste år et såkaldt 'siciliansk tilbud'.
Sig farvel til tillæg og ansættelsesprivilegier, eller du kan betragte dig selv som opsagt.
Det var i korte træk indholdet i det brev, som medarbejderne modtog fra TDC, som ejer Telmore.
Natascha Høgsted Jensen er én af de mange unge, som med et fik barberet sine løn- og arbejdsvilkår.
Læs også: Natascha efter løn-ultimatum: Jeg er færdig med TDC
- Mange af os fik et chok, da vi fik brevet. Især dem med børn. Når barns første sygedag forsvinder, og man kan blive beordret på overarbejde uden tillæg, så ved man jo godt, at det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen, siger Natascha Høgsted Jensen, som sagde op efter TDC's ultimatum.
Farvel til rettigheder
Avisen.dk er i besiddelse af det brev, som omkring 80 medarbejdere modtog den 28. maj 2014.
Læs også: Barsk ultimatum: Sådan barberer TDC ansatte i Telmore
Heraf fremgår det, at medarbejderne må vinke farvel til anciennitetstillæg, tillæg for overarbejde, løn under barsel, barns første sygedag, gratis mobil, sundhedsforsikring og 15 minutters daglig pause.
Startlønnen for nye medarbejdere blev samtidig sænket fra 125 kroner til 110 kroner.
Telmore blev opkøbt af TDC i 2004, og de ansattes nye vilkår udløser skarp kritik fra fagforbundet Dansk Metal, som tegner overenskomst for ansatte i TDC.
- Det er en skamplet på den danske model, at TDC på den måde fratager en hel personalegruppe de rettigheder, som normalt gælder på arbejdsmarkedet, siger Carsten Dyring Nielsen, der er næstformand i Dansk Metal Tele Øst.
TDC har gennem en årrække opkøbt en stribe discountselskaber inden for IT og telefoni, blandt andet Onfone, Fullrate og Telmore, som nu er samlet under datterselskabet TDC Telco.
TDC afviser overenskomst
Telmore havde ingen overenskomst, som kunne forhindre TDC i at forringe ansættelsesbetingelserne. Reglerne kræver nemlig, at mindst halvdelen af de ansatte er medlem af en fagforening, før der kan stilles krav om overenskomst.
Selv om de ansatte i TDC har overenskomst, har telegiganten flere gange afvist at lade ansatte i Telmore og de andre datterselskaber under Telco få del i samme vilkår.
- Med det her skridt over for Telmore har TDC meldt sig aktivt ind i ræset mod bunden, hvor det eneste, der tæller, er at få arbejdskraften så billigt som overhovedet muligt, siger Carsten Dyring Nielsen.
Benhård konkurrence på telemarkedet sætter i stigende grad løn- og arbejdsvilkår under pres, forklarer brancheeksperten Morten Imsgaard, der er senioranalytiker i Sydbank.
- Telmore var et af de allerførste lavprisbrands, og var med til at skabe en revolution på telemarkedet. Dengang har det sikkert i sig selv været ret radikalt at køre uden overenskomst, så derfor har man nok sikret sig, at der trods alt var nogle rimelige forhold for medarbejderne. I mellemtiden har teleindustrien ændret sig så meget, at det setup, som dengang var fuldstændig revolutionerende, nu kan vise sig slet ikke at være konkurrencedygtigt, siger han.
TDC: Ændringer rammer begrænset
Ifølge TDC har de ændrede vilkår i Telmore været nødvendigt for at ensrette forholdene for de selskaber, som er fusioneret i TDC Telco.
- Det har været nødvendigt for administrativt at kunne håndtere forholdene i Telco, siger Peer Schaumburg-Müller, der er vicedirektør i HR i TDC.
Kunne man have ensrettet forholdene efter andet end laveste fællesnævner?
- Det kunne man sikkert godt. Men rigtig mange inden for denne medarbejdergruppe er helt unge, som kun er ansat hos os i relativt kort tid, og som ikke er i en situation, hvor de for eksempel går på barselsorlov eller har brug for barns første sygedag. Så reelt tror jeg, at ændringerne rammer meget begrænset, men selvfølgelig kan det ramme enkelte medarbejdere, siger han.
Fagforbundet HK, som også organiserer ansatte i telebranchen, betegner TDC's opførsel som kynisk spekulation.
- TDC flytter flere og flere opgaver over på de her billige brands. Det er egentlig de samme produkter og det samme arbejde, som bare foregår i firmaer, hvor medarbejdernes vilkår er dårligere, siger faglig sekretær Jakob Nerup fra HK Service Hovedstaden.
- I starten af 00'erne revolutionerede Telmore mobilmarkedet ved at tilbyde 'tank selv'-løsninger på nettet til mobiltelefoni. Det gik så godt, at selskabet i 2004 blev opkøbt af TDC.
- Telmore indgår i dag i TDC Telco, som rummer en række datterselskaber uden overenskomst - bl.a. Onfone, Fullrate og Yousee Mobil.
- TDC Telco har omkring 400 ansatte.