Louise Zetterquist føler sig krænket og dårligt behandlet af TDC.
Efter 4 måneder som vikar og næsten 11 måneders ansættelse på prøve stod hun på tærsklen til en fastansættelse som kundesupporter, som overenskomsten med fagforeningen kræver.
Men for at forklare, hvorfor hun havde haft lidt mange sygedage på det seneste, fortalte hun sin chef om sin graviditet.
Det skulle hun ikke have gjort. Godt en uge før udløbet af prøveperioden fik hun besked om, at hun ikke ville blive fastansat.
- Jeg blev fyret, længere er den ikke. Og jeg havde ellers tydeligt opfattet, at jeg var god til mit arbejde og var godt på vej mod en fastansættelse, siger 28-årige Louise Zetterquist fra Holbæk.
Skuffet over afgørelse
Byretten på Frederiksberg har nu slået fast, at TDC har brudt Ligebehandlingsloven og tilkendt Louise Zetterquist en godtgørelse på 25.000 kroner.
Sagen er anlagt af hendes fagforening Dansk Metal, som organiserer ansatte hos TDC.
Advokat Henrik Karl Nielsen finder dog afgørelsen skuffende, fordi godtgørelsen havde været betydeligt større, hvis retten havde anerkendt, at der var tale om en regulær uberettiget fyring - og ikke blot et afslag på fastansættelse.
- Sagen er speciel, fordi TDC drager fordel af, at hun befandt sig i en prøveperiode, som oven i købet blev forlænget fire måneder ekstra gennem brug af vikarbureauer. Hun var næsten i mål. Det her sker kun, fordi hun blev gravid, siger han.
Ifølge Henrik Karl Nielsen, der er specialiseret i ansættelses- og arbejdsret, er graviditet stadig i dag anledning til mange sager om uberettiget fyring og forskelsbehandling.
- Det er ikke et problem, der er forsvundet. Vi ser stadig mange sager om brud på ligebehandlingsloven i forbindelse med graviditet, nogen grovere end andre, siger advokaten.
Eneste tilbage ud af hold på 20
Ifølge TDC er det kun 37 procent, som ender med at blive fastansat efter en midlertidig ansættelse.
Men langt de fleste forsvinder eller bliver fyret tidligere i forløbet. Faktisk var Louise Zetterquist den eneste tilbage ud af et hold på 20 unge, som hun startede med.
Adspurgt i byretten kunne Louise Zetterquists nærmeste chef ikke huske andre, som ikke var blevet fastansat, når de var nået så langt gennem prøveperioden.
Samme chef havde kort før beskeden om Louise Zetterquists graviditet forsikret hende om, at hun ikke behøvede at kigge sig om efter et nyt arbejde.
- Erfaringen er, at folk lægger sig syge eller ikke gør sig umage, hvis de får at vide, at de ikke bliver forlænget, forklarede chefen i retten om beskeden.
Solgte syv abonnementer til sin bror
Ifølge Dansk Industri (DI), som repræsenterede TDC i retssagen, forløb prøvetiden nemlig ikke uden problemer.
Louise Zetterquist modtog blandt andet én mundtlig påtale for for meget sygefravær og fik ifølge TDC en påtale for at have solgt syv mobilabonnementer til sin bror i en intern konkurrence om at vinde en cykel.
- Moralsk forpligtigelse eller ej, Louise var ikke blevet lovet en fastansættelse, og det er juraen, der tæller, sagde advokat for DI Annette Fæster Petersen i den afsluttende procedure.
TDC oplyser i en mail til Avisen.dk, at der var tale om en tidsbegrænset ansættelse, og at de ikke følte sig forpligtet til at genansætte Louise Zetterquist, da ansættelsen udløb.
- Dansk Metal har krævet en langt højere godtgørelse. TDC tager på denne baggrund afgørelsen, som i øvrigt svarer til et forlig, vi tidligere har tilbudt Dansk Metal, til efterretning, skriver TDC.
Louise Zetterquist vil nu anke sagen til Landsretten.
- Det handler ikke om pengene. Men jeg synes, at de skal have en lærestreg, så andre ikke bliver udsat for det samme, siger hun.
- Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
- Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
- Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk