PRISEN FOR BILLIG TELEFONI Røde faner rammer TDC: Gevinst på 21.500 kroner
TDC har tidligere udtalt, at man sagtens kan leve fint uden en overenskomst. Men ifølge fagforeningen HK er der store kontante fordele, hvis det lykkedes at aktivere overenskomsten for ansatte i datterselskabet TDC Telco. FOTO: Scanpix/arkiv/Torben Klint
Mange ansatte i omstridt TDC-selskab har meldt sig ind i HK. Fagforeningen er tæt på at kunne stille krav om overenskomst.

De laver det samme, arbejder i princippet for det samme firma, men får forskellig løn.

Ifølge flere fagforeninger spekulerer TDC i at sende opgaver over i datterselskabet TDC Telco, hvor de knap 400 ansatte har dårligere løn- og ansættelsesvilkår end i moderselskabet.

Men på det seneste har mange af de unge telefonsælgere og kundesupportere meldt sig ind i HK. Det betyder, at fagforeningen nu er tæt på at kunne stille krav om overenskomst i datterselskabet.

- Bare i løbet af den seneste måned har 50 ansatte meldt sig ind. Så vi er rigtig godt igang og nærmer os et antal, hvor vi kan sikre bedre forhold for de ansatte i TDC Telco, siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden.

Ydmyger ansatte med plasticlort

TDC blev tidligere i år udsat for hård kritik, fordi ansatte i mobilselskabet Telmore, som er en del af TDC Telco, blev tvunget til at acceptere lavere løn og dårlige vilkår, hvis de ville beholde jobbet.

Læs også: En lort på dit bord: Sådan behandler TDC ansatte

I dag er der igen skabt blæst om arbejdsforholdene i TDC Telco, fordi de ansatte risikerer at blive ydmyget med en krokodillehat eller en plasticlort på bordet, hvis de ikke sælger nogen mobilabonnementer.

Kan det betale sig at være medlem af HK?
  • Knap 4.200 ansatte i TDC har overenskomst med Dansk Metal, mens 400 ansatte i datterselskabet TDC Telco ikke har nogen aktiv overenskomst.
  • HK organiserer ansatte i den øvrige del af callcenterbranchen, men kan først kræve overenskomst, når mindst halvdelen af medarbejderne er medlemmer.
  • Et medlemskab koster 424 kr. månedligt, eller 289 kr. efter skat.

Overenskomsten vil betyde:

  • 8 pct. i arbejdsgiverbetalt pension
  • 1,7 pct. i fritvalgskonto
  • 5 betalte feriefridage (den 6. ferieuge)
  • 14 ugers barselsorlov med løn
  • Løn ved barnets 1. sygedag
  • Ifølge HK svarer det til en forskel på knap 25.000 kr. årligt. Eller en 'gevinst' på 21.500 kr., når medlemskabet er betalt.
UDVID

Normalt ville en fagforening kunne etablere en konflikt mod en virksomhed, som ikke har overenskomst.

Men det kan man ikke med TDC Telco, fordi moderselskabet TDC er medlem af arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri.

Derfor er TDC Telco teknisk set dækket af en overenskomst. Den er bare ikke trådt i kraft på grund af den såkaldte 50 procents-regel, som betyder, at mindst halvdelen af medarbejderne skal være organiseret, før fagforeningen kan stille krav om overenskomst.

Læs også: Omstridt regel sætter fagforening skakmat over for TDC

Særligt i callcenterbranchen er reglen et benspænd for ordentlige arbejdsforhold, fordi de fleste medarbejdere er unge, som kun er ansat i kort tid, og som er svære at overtale til at betale kontingent til en fagforening.

Det har også længe været tilfældet hos TDC Telco.

- Det har været op ad bakke. De fleste er jo meget unge, og er som udgangspunkt lidt ligeglade med en fagforening og synes, at det er spild af penge, siger en medarbejder fra TDC Telco, som har arbejdet på at få kolleger til at melde sig ind i HK.

Personen ønsker at være anonym, da vedkommende frygter at blive fyret. Og det er måske ikke helt uden grund, ifølge HK er fagforeningssnak et aldeles upopulært emne i TDC Telco.

- Vores medlemmer derude og deres kolleger fortæller om et utrygt miljø, hvor de ikke kan tale frit om fagforeningen, og hvor de er nervøse for repressalier, siger René Knudsen fra HK.

Gevinst på 21.500 kroner

De unge phonere skal fiske 424 kroner op ad lommen hver måned for at blive medlemmer af fagforeningen. Det svarer til 289 kroner efter skattefrafraget på fagforeningskontingenter - eller knap 3.500 kroner årligt.

Hvis det lykkes HK at tegne overenskomst, vil de ansatte til gengæld få en uges ekstra ferie, barns første sygedag, 8 procents pension, 14 dages barselsorlov med løn og en fritvalgskonto på 1,7 procent.

Ifølge et regneeksempel fra HK vil de unge TDC-medarbejdere få en årlig 'gevinst' på knap 25.000 kroner, eller 21.500 kroner, når medlemskabet er betalt.

Det er TDC ikke helt enig i. Vicedirektør i HR Peer Schaumburg-Müller har tidligere udtalt til Avisen.dk, at en aktiv overenskomst ikke ensbetydende med bedre vilkår.

- Vi har som sådan ingen særskilt holdning til en overenskomst med HK. Vi er medlem af DI, og hvis reglerne i Industriens overenskomst er opfyldt for at Funktionæroverenskomsten træder i kraft, vil vi selvfølgelige sikre det, skriver han nu i en mail til Avisen.dk.

Peer Schaumburg-Müller understreger, at det er HK's opgave at dokumentere medlemskabet. Han gør desuden opmærksom på, at Dansk Metal mener, at det er dem, der skal tegne overenskomst for de ansatte i TDC Telco.

via Listen To News