I Danmark tjener kundeservicemedarbejdere i TDC mindst 16.500 kroner om måneden. Mange tjener mere og dertil kommer pension, feriepenge, løn under sygdom, barsel og andre almindelige lønmodtagerprivilegier.
I London får unge danskere omkring 3.000 kroner mindre om måneden for at lave præcis det samme arbejde, og så er sygdom for egen regning og pensionen minimal.
De unge danskere skal arbejde for firmaet Sitel, som TDC for nylig har outsourcet 800 stillinger til.
Ifølge Dansk Metal, som tegner overenskomst for TDC-ansatte, er arbejdsvilkårene for Sitel i London skåret efter samme skabelon som andre outsourcede TDC-job i Tyskland og på Filippinerne.
- Der er i forvejen tale om lavtlønsarbejde. Det her viser desværre, at selv de laveste lønninger i Danmark ikke er lave nok til TDC, siger næstformand Carsten Dyring Nielsen.
Fagforbundet HK, som også organiserer ansatte i telebranchen, kalder det social dumping af værste skuffe.
- Man outsourcer job til en virksomhed, der godt nok har overenskomst i Danmark, men som flytter jobbene til London, hvor der hverken gælder dansk lov eller overenskomst. Og der kan de så sætte løn- og ansættelsesvilkårene, som de vil, siger Jakob Nerup, der er faglig sekretær i HK Service Hovedstaden.
Lav skat øger købekraften
TDC har de seneste dage været udsat for skarp kritik efter artikler i Avisen.dk om tvungen lønnedgang, outsourcing af job og fyringsangste medarbejdere.
Læs også: TDC-ansatte kæmper for at bevare løn og danske job
I London kan unge danskere tjene ni pund i timen som kunderådgiver for TDC.
Det fremgår af en jobannonce fra Sitel, som lige nu søger dansktalende kundeservicerådgivere for TDC i den britiske hovedstad.
De har betalt ferie, og Sitel betaler de første ti dages hotel og et tilskud til flybilletten.
Men de får ikke løn under sygdom, og pensionen er kun 1-2 procent, mens den for samme faggruppe i TDC er 12 procent.
I TDC har konstitueret HR-direktør Peer Schaumburg-Müller ingen kommentarer til, hvor vidt det er en rimelig løn.
Men ifølge Steffen Bagge, der er direktør i Sitel Danmark, ligger lønnen i den bedre ende i forhold til gennemsnittet i London.
- Man skal tænke på, at både skatten og leveomkostningerne derovre er lavere. Så købekraften er netto om måneden faktisk det samme som herhjemme, siger han.
Læs også: Natascha efter løn-ultimatum: Jeg er færdig med TDC
Med et personfradrag på knap 100.000 kroner årligt, en skattesats på 20 procent og 12 procents obligatorisk bidrag til offentlig sundhedsforsikring er der mere til overs af lønnen, end hvis den skulle beskattes efter danske regler.
Under minimumsgrænse
Den nationale minimumsløn i England er kun 6,5 pund. Men Sitel placerer sig i underkanten af den timeløn på 9,15 pund, som ifølge organisationen Living Wage Foundation er nødvendig for at klare sig i London.
Niveauet anerkendes også af myndighederne i London.
Læs også: TDC til unge ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret
Men i informationsmaterialet til nye medarbejdere anslår Sitel leveomkostningerne i London til 10.700 kroner om måneden, som dermed sagtens kan løbe rundt med en månedsløn omkring 13.500 kroner.
- Hvis du spørger offentlige instanser her i Danmark, hvor meget man skal tjene for at have en fornuftig økonomi, vil de sikkert også sige mindst 25.000 eller 30.000 kroner. Men jeg mener faktisk, at vi tilbyder en ganske fornuftig løn, siger Steffen Bagge.
Siden 2008 er 2.500 TDC-stillinger i Danmark blevet nedlagt. I august meddelte TDC, at 800 job nu skal outsources til Sitel.
Sitel er amerikansk, og har allerede frasagt sig overenskomsten med Dansk Metal.
De 800 TDC-medarbejdere kan vælge at flytte med til et job i Sønderborg eller London, men har garanti for deres løn- og ansættelsesvilkår indtil 2017, hvor overenskomsten udløber.
Læs jobopslaget fra Sitel her.
- Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
- Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
- Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk