EU er klar til en aftale med USA om told, og forhandlingerne er fortsat i gang.
Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et fælles pressemøde i Aarhus med statsminister Mette Frederiksen (S).
- Vi ønsker en forhandlet løsning, men på samme tid forbereder vi os på, at det kan ende uden en tilfredsstillende løsning. For det tilfældes skyld forbereder vi modforanstaltninger, siger Ursula von der Leyen.
Udmeldingen kommer med få dage til Trumps toldpause udløber 9. juli
- Det er aldrig til at vide, hvornår en aftale falder på plads. Vi håber, at det lykkes senest 9. juli, siger Ursula von der Leyen.
Hun fastslår, at EU nu fokuserer på at få en principaftale i stand. Det vil sige, at man opgiver tanken om at lave en detaljeret aftale med Trump-administrationen for alle områder.
- Europa samlede handel med USA er så stor, at vi ønsker en principaftale. For man kan ikke nå en detaljeret aftale på 90 dage, siger Ursula von der Leyen, med henvisning til at Trump satte en del af den udmeldte told på pause i 90 dage for at give tid til forhandlinger.
EU-Kommissionens formand henviser samtidig til, at Storbritannien også valgte at indgå en principaftale med Trump-administrationen i forsøget på at afværger ekstra toldsatser.
Ifølge kommissionsformanden overvejer kommissionen fortsat "alle midler og instrumenter" i forbindelse med en modtold, hvis en aftale ikke når at falde på plads.
Blandt andet nævner hun en "rebalancing"-liste, som kan ramme amerikanske varer.
Hun siger desuden, at hun håber, at det danske EU-formandskab vil være med til at forhandle flere handelsaftaler med tredjelande på plads, inden året er omme.
Her nævner hun aftaler med Mercosur-medlemslandene (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay), Mexico og Indien.
Det kan ifølge von der Leyen være med til at skabe mere stabilitet for det europæiske marked på trods af de amerikanske toldsatser på europæiske varer.
Ifølge Dansk Industri (DI) sender Ursula von der Leyen på pressemødet det rigtige signal til USA.
- Man er parat til at indgå en aftale, der kan sikre de bedst mulige vilkår for europæisk erhvervsliv og skabe mere sikkerhed til at kunne planlægge ud i fremtiden, siger Lukas Lausen, chef for global handel og investeringer hos DI.
Men EU-Kommissionen skal ikke indgå en aftale for enhver pris.
- Det ville være forkert for europæiske virksomheder og arbejdspladser, hvis en aftale svækker deres konkurrenceevne over for amerikanske virksomheder, siger Lausen.
Derfor bakker DI op om et "passende modsvar", hvis en handelsaftale ikke falder på plads.
/ritzau/