TDC har netop præsenteret endnu et milliardoverskud. Telegiganten kom ud af 2014 med et overskud på 3,2 milliarder kroner.
Det flotte årsresultat kommer i kølvandet på en række historier i Avisen.dk om forringelser af løn- og arbejdsvilkår, outsourcing af danske arbejdspladser og utrygge medarbejdere.
Læs også: TDC-ansatte kæmper for at bevare løn og danske job
- Det er noget svineri, lyder reaktionen kort og godt fra den socialdemokratiske folketingskandidat og debattør Peter Hummelgaard.
- Det er provokerende, når virksomheder udnytter utrygheden på arbejdsmarkedet til at klemme endnu mere ud af lønmodtagerne, når der i virkeligheden ikke er noget større behov for det, udover at man gerne vil sende lidt flere penge hjem til aktionærerne, siger han.
3.500 TDC-stillinger barberet væk
Det nye årsregnskab viser også, at over 3.500 danske stillinger i TDC er blevet nedlagt siden 2008.
Ifølge fagforeningerne Dansk Metal og HK er løn-og arbejdsvilkårene samtidig under konstant angreb fra TDC's side.
- Det ligner desværre den udvikling, vi ser i andre brancher. For eksempel når Danish Crown præsterer det ene store milliardoverskud efter det andet, mens slagteriarbejderne bliver presset til at gå ned i løn, hvis de vil beholde deres job, siger Peter Hummelgaard.
Især situationen omkring datterselskabet Telmore, hvor de ansatte fik valget mellem at acceptere forringelser eller miste jobbet, får blodet i kog hos den socialdemokratiske debattør.
Læs også: TDC til unge ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret
- Det er helt igennem grotesk. Det er sådan en pistol til tindingen-taktik, som TDC udnytter til at presse medarbejderne til at give afkald på ellers helt rimelige rettigheder, siger han.
Løn-ultimatum er et wake-up-call
Telmore er en del af datterselskabet TDC Telco, hvor der til forskel fra TDC ikke er overenskomst.
Læs også: Omstridt regel sætter fagforening skakmat over for TDC
Derfor havde TDC frie hænder til at tvinge de ansatte i Telmore til at acceptere markante forringelse af deres løn- og arbejdsvilkår.
- Det her er et wake-up-call til ansatte i alle brancher, men især i telebranchen, om, hvor vigtigt det er at være medlem af en fagforening, siger han.
- Jeg ved godt, at en 20-årig, som arbejder et sted i et halvt eller et helt år, ikke lige tænker på at blive medlem af en fagforening. Og det er jo også det, som TDC spekulerer i. Problemet er bare, at der er folk, som ender med at arbejde der i lang tid, og som ender med at få børn, og pludselig står med håret i postkassen, siger Peter Hummelgaard.
Læs også: Se hvad TDC-ansatte kan få ud af fagforening til 520 kr.
Selv om det er mange år siden, at TDC var et statsejet selskab, efterlyser Peter Hummelgaard større "økonomisk patriotisme":
- Der er nødt til at være andet end den grådige forventning om hele tiden at fordoble overskuddet.
- Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
- Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
- Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk