I TDC har de ansatte overenskomst. Det har kollegerne i datterselskabet TDC Telco ikke. Derfor havde TDC for nylig frie hænder til at tvinge de ansatte i Telmore - som er en del af TDC Telco - til at acceptere markante forringelse af deres løn- og arbejdsvilkår.
Læs også: TDC til unge ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret
Men faktisk er TDC Telco teknisk set dækket af overenskomst, fordi TDC er medlem af arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri.
Den er bare ikke trådt i kraft. Det skyldes den såkaldte 50 procents-regel, som betyder, at mindst halvdelen af medarbejderne skal være medlem af en fagforening, før fagforeningen kan stille krav om overenskomst.
Læs også: Se hvad TDC-ansatte kan få ud af fagforening til 520 kr.
Fagforeningerne kan derfor ikke sætte hårdt mod hårdt.
- Telmore er et skræmmende eksempel på, hvad der kan ske, når man ikke er organiseret. Særligt når det foregår under et overenskomstdækket selskab som TDC, hvor det vil være ulovligt for os at etablere konflikt, siger Carsten Dyring Nielsen, der er næstformand i Dansk Metal tele Øst, som tegner overenskomst for knap 4.200 TDC-ansatte.
Levn fra fortiden
Uden for TDC er det HK, der organiserer flest ansatte i tele- og callcenterbranchen.
Ved overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked er det et tilbagevendende krav fra fagforbundet, at 50 procents-reglen skal afskaffes.
Et krav, som Dansk Metal også har rejst, siden TDC meldte sig ind i Dansk Industri i 2001.
Læs også: Barsk ultimatum: Sådan skriver TDC til ansatte i Telmore
Situationen i Telmore er et godt eksempel på, hvordan reglen gør det muligt for TDC at 'søge ly' i Dansk Industri, mener Jakob Nerup, der er faglig sekretær i HK Service Hovedstaden.
- Vi har i flere omgange spurgt Telmore, om de ikke ville have overenskomst, og de har jo bare svaret nej. 50 procents-reglen er et levn fra fortiden, men er for arbejdsgiverne blevet et rigtig godt redskab til at forhindre overenskomst, siger han.
Unge orker ikke fagforening
Særligt i callcenterbranchen er reglen et benspænd for ordentlige arbejdsforhold, fordi de fleste medarbejdere er unge, som gør et kort ophold på vej mod en videregående uddannelse.
Natascha Høgsted Jensen var som en af de få ansatte hos Telmore medlem af en fagforening, og prøvede forgæves at få flere til at melde sig ind, da TDC fremsatte et ultimatum om forringede vilkår.
Læs også: Natascha efter løn-ultimatum: Jeg er færdig med TDC
- Det er virkelig ærgerligt, at de ikke kan organisere flere ansatte. Men folk gider ikke at betale til en fagforening, fordi telebranchen er et sted, hvor de fleste kun opholder sig midlertidigt, inden de skal ind og læse eller noget andet, siger hun.
TDC understreger, at selskabet blot følger reglerne. Ifølge konstitueret HR-direktør Peer Schaumburg-Müller er en aktiv overenskomst ikke ensbetydende med bedre vilkår.
- Det er svært at konkludere ud i det blå, at man har bedre vilkår, bare fordi man har en aktiv overenskomst. Jeg tror, at der er rigtig mange, som lever fint uden, siger han.
TDC vil ikke kopiere Telenor
På trods af 50 procents-reglen hersker der hos konkurrenten Telenor et princip om, at alle ansatte skal være dækket af en aktiv overenskomst. Det betyder, at ansatte i datterselskaberne CBB og Bibob uanset organiseringsgrad er beskyttet af overenskomst.
Peer Schaumburg-Müller afviser, at det samme kommer til at ske i TDC.
- Det tror jeg ikke. HK har ved talrige overenskomstfornyelser rejst krav om at få fjernet 50 procents-reglen. Men den er ikke fjernet, så vi følger sådan set bare den overenskomst, der nu gælder på området. Så nej, vi planlægger ikke at ændre på det lokalt hos os, siger han.
Både Dansk Metal og HK arbejder nu på at hverve medlemmer blandt de knap 400 ansatte hos TDC Telco.
- Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
- Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
- Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk