Medarbejderne i landets største teleselskab lever i frygt for at miste jobbet, blive outsourcet eller få barberet deres arbejdsvilkår.
Ifølge fagforeningerne Dansk Metal og HK er løn-og arbejdsvilkårene under konstant angreb fra TDC's side.
Læs også: TDC-ansatte kæmper for at bevare løn og danske job
TDC selv lægger ikke skjul på, at reduktion i antallet af medarbejdere er en nødvendig del af opskriften på succes.
- At vi reducerer antallet af medarbejdere skyldes jo mange ting, det er ikke kun et spørgsmål om et hårdt marked, det er også et spørgsmål om ny teknologi, som blandt andet betyder skift fra fastnet til mobil, siger Peer Schaumburg-Müller, der er vicedirektør i HR.
Han mener dog, at Dansk Metal overdriver ved at påstå, at stillingerne fosser ud af TDC.
- Men det er rigtigt, at der forsvinder stillinger hvert år. Men det er ikke noget nyt. Vi har reduceret siden 2008, og jeg tror, at rigtig mange har erkendt, at hvis man arbejder for en virksomhed som os, med store teknologispring og ændrede markedsforhold, så er det en virkelighed, man må leve med.
Siden 2008 er omkring 3.000 stillinger i TDC blevet nedlagt, heraf omkring 2.500 i Danmark. Er der nogen udsigt til, at den udvikling stopper?
- Det skal jeg ikke kunne sige. En del af de stillinger er jo placeret andre steder, fordi vi har indgået partnerskaber med andre og frasolgt og outsourcet. Siden 2008 har vi reduceret med mellem fem og syv procent om året. Det kan godt være, at vi får ny forretning ind, men det er nok svært at tro, at det ændrer på, at der vil være andre steder i forretningen, hvor der vil være brug for færre medarbejdere.
Læs også: Natascha efter løn-ultimatum: Jeg er færdig med TDC
Kan I genkende billedet af usikre og frustrerede medarbejdere?
- Jeg tror, at det er meget forskelligt, alt efter hvem man spørger. Det er klart, at når man kører større projekter, hvor man kigger på udvalgte områder, giver det selvfølgelig en vis usikkerhed i den periode. Men vi har også rigtig mange medarbejdere, som er glade for deres arbejde og arbejdsplads.
En undersøgelse blandt jeres medarbejdere fra oktober viser et fald i trivselen fra 78 procent til 75 procent. Er der en sammenhæng?
- Ja, der kan sikkert være en sammenhæng. Det er jo en medarbejderundersøgelse, hvor medarbejderne helt klart har villet sige noget til os i ledelsen. Det skal man tage alvorligt, og det gør vi også, og derfor har vi også igangsat en række initiativer.
Hvilke initiativer?
- Jeg tror der er rigtig mange ting, vi sagtens kan arbejde med i hverdagen, selv om vi reducerer og begrænser vores omkostninger. Så medarbejderundersøgelsen er givetvis udtryk for en vis usikkerhed, men der er også mange andre signaler, og det tager vi meget alvorligt og arbejder med det.
TDC har erhvervet en række lavprisselskaber, som nu er samlet under jeres datterselskab Telco. Kan man forvente, at de mere lukrative ansættelsesvilkår i moderselskabet på sigt vil smitte af?
- Ikke så længe de er ansat i Telco. De forhold er jo styret af nogen historiske vilkår, som vi vedkender os, men som vi ikke har tænkt os skal vandre videre. Det er jo heller ikke sådan, at vi forlanger at vores medarbejdere i moderselskabet uden videre skal omfattes af de vilkår, som gælder andre steder.
HK og Dansk Metal mener, at TDC forsøger at vikle sig fri af overenskomsternes krav ved flytte flere funktioner og ydelser ind i datterselskaber uden overenskomst. Hvad mener I om denne kritik?
- Det kan jeg slet ikke genkende. I vores egen portefølje af selskaber har vi slet ikke selskaber, som ikke i princippet er dækket af overenskomst.
Men overenskomsten i Telco er jo ikke trådt i kraft, fordi der ikke er nok medarbejdere, som er medlem af en fagforening.
- Det er korrekt.
Telenor har et princip om, at alle datterselskaber skal være dækket af en aktiv overenskomst. Kan man forestille sig, at TDC vil indføre et lignende princip?
- Det tror jeg ikke. HK har ved talrige overenskomstfornyelser rejst krav om at få fjernet 50 procents-reglen. Men den er ikke fjernet, så vi følger sådan set bare den overenskomst, der nu gælder på området. Så nej, vi planlægger ikke at ændre på det lokalt hos os.
Læs også: TDC til unge ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret
Peer Schaumburg-Müller understreger, at en aktiv overenskomst ikke er ensbetydende med bedre vilkår.
- Det er svært at konkludere ud i det blå, at man har bedre vilkår, bare fordi man har en aktiv overenskomst. Jeg tror, at der er rigtig mange, som lever fint uden.
Ansatte i selve TDC er på en forholdsvis dyr overenskomst med Dansk Metal. Hånden på hjertet, ville I helst af med Metal-overenskomsterne?
- Vi vil ikke af med dem, men vi vil da bestemt gerne på nogle områder have gjort dem mere markedskonforme. Og vi har løbende ændret på vores overenskomster med Dansk Metal gennem de seneste år.
Markedskonforme?
- Tilpasset vilkårene, så de minder lidt mere om det omgivende samfund.
Altså vilkårene hos konkurrenterne?
- Ja, markedet.
Har ansatte i TDC grund til at bekymre sig for løn og ansættelsesforhold fremover?
- Nej, det mener jeg slet ikke. Vi er i gang med en forhandlingsproces, hvor vi finder de rigtige løsninger sammen med vores foreninger (fagforeninger, red.). Og de løsninger, vi finder sammen, har man da ikke grund til at bekymre sig om, slutter Peer Schaumburg-Müller.
- Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
- Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
- Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk