"Noget er riv ravende galt": Virksomheder frygter flere stress-problemer
Foto: Iris/Scanpix
Stress bliver en større udfordring i min virksomhed i de kommende år.  Det siger fire ud af ti firmaer i ny undersøgelse. Virksomhederne må sadle helt om i forhold til stress, vurderer eksperter.

Det bliver endnu værre med stress i de kommende år.

Den foruroligende melding kommer ikke færre end fire ud af ti virksomheder med i ny undersøgelse udført af Ugebrevet A4. Hvis virksomhederne vil forhindre, at flere medarbejdere bukker under for travlhed og pres, så må ledelserne lægge kursen markant om, vurderer eksperter.

461 virksomheder af forskellig størrelse og fra forskellige brancher har deltaget  i Ugebrevet A4’s undersøgelse. Her erklærer 37 procent af virksomhederne sig helt eller delvist enige i udsagnet: ”Stress bliver en større udfordring i min virksomhed i de kommende år”. Modsat erklærer 25 procent sig uenige i udsagnet.

En af de virksomheder, som forudser, at stress bliver en større udfordring de kommende år, er Gammelrand Beton A/S i Nordvestsjælland.

- Konkurrencen er blevet hårdere. Der er ikke den samme tid, som der har været førhen, hvor man bedre kunne tage nogle pauser og gøre tingene i sit eget tempo, siger produktchef Morten Pedersen fra Gammelrand Beton til Ugebrevet A4.

Helt vildt presset marked

Også it-distributøren Ingram Micro i Glostrup ved København peger på en hårdere konkurrence som forklaringen på mere stress.

- Vi går ind i et helt vildt presset marked, så vores indtjening falder. Det betyder, at vi hele tiden skal forny os, og det går sindssygt stærkt. Det er ikke alle medarbejderne, der er klar på den rejse, siger HR-chef (personalechef) Bettina Frederiksen fra Ingram Micro.

Begge virksomheder forsøger at beskytte medarbejderne mod stress ved at sørge for, at de holder fri, når de har fri. Og at de ansatte kan arbejde uforstyrret, når de er på arbejde. Men der skal mere til, vurderer stress-ekspert og ejer af konsulentvirksomheden Forebyg Stress Aps Bjarne Toftegård.

- Stress udvikler sig ofte, når ressourcerne ikke rækker til det, man gerne vil i virksomheden. Det er et spørgsmål om prioriteringer, og her må topledelsen finde ud af at få det, som man satser på som det mest strategiske, til at gå op med ressourcerne, siger Bjarne Toftegård.

Mellemledere er magtesløse

Topledelserne må indrette produktionen, så medarbejderne ikke går ned med stress, også selvom det måtte gå ud over indtjeningen. Det mener stress-ekspert og generalsekretær i Stresstænketanken Thomas Milsted.

- Jeg oplever en tendens til, at mellemlederne bliver mere og mere enige med medarbejderne i, at der er noget riv ravende galt i den måde, arbejdet er organiseret på. Men de er magtesløse, fordi den øverste ledelse stiller krav om en produktivitet, som de simpelthen ikke har medarbejdere til at håndtere, siger Thomas Milsted til Ugebrevet A4.