Administration 

Kold skulder til stressklinikker: Behandler symptomer - løser ikke problemerne

Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, mener arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F Ulla Sørensen. (Foto: Foto: 3F)

Forbundet 3F ser ikke det store problem i, at Københavns Kommunes stressklinikker kun i begrænset omfang samler forbundets stressramte medlemmer op. Det er ikke med klinikker, at stressen skal bekæmpes, fastslår forbundets arbejdsmiljøpolitiske chef.

Kundekredsen i Københavns Kommunes stressklinikker er meget lidt repræsentativ i forhold til befolkningen og det behov for behandling, der er.  

Fra en kortlægning af sundheden i hovedstaden ved man, at der er lidt over 100.000 københavnere, der lider af stress, og heraf er de 42 procent mænd. Men mændene udgør kun 23 procent af de 464 personer, som i 2016 gennemførte et stressforløb.

Uddannelsesmæssigt rammer stressforløbene også skævt. 43 procent af de stressramte københavnere har en erhvervsfaglig baggrund, men de udgør kun 20 procent af dem, der gennemførte et stressforløb i 2016. Blandt dem var mellemlangt og langt videregående uddannede til gengæld overrepræsenterede.

Kun symptombehandling 

Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i forbundet 3F, som organiserer mange faglærte og ufaglærte mænd, ser det imidlertid ikke som et stort problem, at Københavns Kommunes stressforløb først og fremmest bruges af kvinder med længere uddannelser.

Hun ser nemlig ikke stressforløbene som løsningen på de stressproblemer, hendes medlemmer ellers oplever i stor stil.

- Stressklinikkerne behandler symptomerne, men løser ikke problemerne med stress. Det er jo fint, at de behandler dem, som er kommet til skade. Men jeg ville så forfærdelig gerne have, at vi kunne bruge viden fra dem, der kommer i behandling, forebyggende i stedet for at blive ved med at producere skaderne. Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, siger hun.

Ulla Sørensen vil derfor hverken fraråde eller anbefale sine medlemmer at opsøge stressklinikkerne.

Mænd skal være mere åbne

Men når der er så få ufaglærte og faglærte mænd, der dukker op på klinikkerne, understreger det for hende at se, at der er et andet problem, som skal løses, hvis der skal gøres op med stress. Nemlig, at mænd skal være mere åbne og stå ved deres problemer, når de rammes af stress. Kun på den måde kan problemerne blive diskuteret og behandlet i det åbne på arbejdspladserne.

- Jeg gør en dyd ud af at komme ud og snakke med vores arbejdsmiljørepræsentanter og hører jo, at stress er et stort problem. Jeg har også en oplevelse af, at flere og flere mænd erkender, at de ikke klarer de krav, de er stillet overfor, på den lange bane. Problemerne er opskruet tempo og mangel på anerkendelse og indflydelse. De løses ikke af stressklinikker, men ved at mellemledere uddannes i at arbejde med mennesker og tilrettelægge arbejdet, siger Ulla Sørensen.

Dårlig ledelse

3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef henviser til en undersøgelse, som forbundet i år gennemførte i samarbejde med Dansk Psykolog Forening. Her blev knap 800 psykologer spurgt, hvad de vurderede var årsag til deres klienters stress.

80 procent pegede på dårlig kvalitet af ledelse, 75 procent på dårligt psykisk arbejdsmiljø, 72 procent på høje krav til klienternes præstationer og 69 procent på manglende anerkendelse, støtte eller feedback fra ledelsen.

- Fællesnævneren er dårlig ledelse. Det skal vi have arbejdsgiverne til at håndtere. Man skal lære af fejl og ikke dukke nakken, melde sig syg og gå på stressklinik for bare at vende tilbage til arbejdet og få samme dukkert én gang til, siger Ulla Sørensen.

Hun understreger, at det er individuelt, hvor stor en belastning medarbejderne kan tåle, og at det derfor er nødvendigt med stresspolitikker på de enkelte arbejdspladser, så enhver sygemelding på grund af stress tages alvorligt og håndteres ordentligt.  

Rygere skal jo også behandles for kræft

Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, afviser kritikken af, at stressklinikker kun behandler symptomer og ikke løser stressproblemer. Det ene udelukker ikke det andet, pointerer hun.

- Vi lader jo heller ikke være med at behandle en kræftpatient, der har røget hele livet. Selvfølgelig skal vi yde individuel hjælp til de mennesker, som får stress eller depression. Men det ændrer ikke på, at vi skal kigge på det strukturelle niveau og på, hvorfor Jeppe drikker. For det er da rigtig skidt, hvis arbejdsgiveren bare siger til Jeppe, at han kan tage på stressforløb i Københavns Kommune og så komme tilbage på arbejdet om en måned tid, siger hun.

Det er både arbejdsgivere og tillidsvalgte på arbejdspladserne, der skal erkende, at arbejdsmiljøarbejde ikke længere kun drejer sig om sikkerhedshjelme, men også om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, mener Ninna Thomsen.

Tilbagemeldinger gør det ikke alene

Yun Ladegaard, stressforsker på Københavns Universitet, er enig i, at der er behov for individuel hjælp til lønmodtagere, som er gået ned med stress. Men hun giver 3F ret i, at der også er behov for, at man mere systematisk ser på det, der har gjort folk syge på arbejdspladserne.

- Det problem, 3F påpeger, gælder jo ikke kun stressklinikkerne, men også de sundhedsordninger, som mange firmaer benytter sig af for at kunne sende deres ansatte hen og blive fixet. Der bruger man heller ikke systematisk information om de arbejdsvilkår, som har forårsaget lidelserne. Det betyder ikke, at man skal lade være med at behandle folk. Men det er klart, at næste skridt må være, at man arbejder mere systematisk med årsagerne til lidelserne, uden at det bliver problematisk for folk at vende tilbage til arbejdet, siger Yun Ladegaard.

Forudsætningen for, at tilbagemeldinger til virksomhederne ville virke, er imidlertid, at lederne har adgang til professionel hjælp for at løse de problemer, der kommer frem, mener stressforskeren. For hvis de selv kunne løse problemerne, ville de være løst inden en sygemelding på grund af arbejdsrelateret stress, påpeger hun.

- Når man kommer så langt ud, at en medarbejder må melde sig syg på grund af arbejdet, er der mange ting, der kunne have været gjort, før det kom så vidt. Så vil der ofte være behov for professionel støtte på den enkelte afdeling for at kunne identificere og løse problemerne, siger Yun Ladegaard.

Mænd skal holdes isoleret

I forhold til de få mænd i forløbene er sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen opmærksom på, at der skal gøres en særlig indsats.  

- Måske handler det om, at samtalerne og mindfulness ikke appellerer til mændene. Men det er jo et mønster, som går igen i mange af vores rehabiliteringsforløb. Mænd har generelt svært ved at åbne op og få sagt ’Hej, jeg har brug for hjælp’, mener hun.

Blandt ideerne på tegnebrættet er kønsopdelte forløb.

- Det nytter ikke noget, at de sidder over for Susanne Mortensen, der sidder med kleenex og snakker som et vandfald, hvis de skal åbne sig og tale om, at de er stressede og sover dårligt. Så måske skal vi have et rum, hvor der kun er mænd, overvejer Ninna Thomsen.

Viktor axelsen
Sport

Stor bøde til

Viktor Axelsen

covid på grønland
Nyheder

Grønland: Barer og biografer lukkes for uvaccinerede 

to fængsles drab politibil
Krimi

 To mænd fængsles for drab

sygeplejeske med podepind
Nyheder

Eksperter: Behold restriktioner lidt endnu

blå blink seksuelt anfgreb børn
Krimi

Forgreb sig på børn:

Ville true til tavshed

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer 

Et fly i luften med hjulene nede
Nyheder

Overlever 11 timer i

luften skjult i næsehjulet

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død