Kold skulder til stressklinikker: Behandler symptomer - løser ikke problemerne

Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, mener arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F Ulla Sørensen. (Foto: Foto: 3F)

Forbundet 3F ser ikke det store problem i, at Københavns Kommunes stressklinikker kun i begrænset omfang samler forbundets stressramte medlemmer op. Det er ikke med klinikker, at stressen skal bekæmpes, fastslår forbundets arbejdsmiljøpolitiske chef.

Kundekredsen i Københavns Kommunes stressklinikker er meget lidt repræsentativ i forhold til befolkningen og det behov for behandling, der er.  

Fra en kortlægning af sundheden i hovedstaden ved man, at der er lidt over 100.000 københavnere, der lider af stress, og heraf er de 42 procent mænd. Men mændene udgør kun 23 procent af de 464 personer, som i 2016 gennemførte et stressforløb.

Uddannelsesmæssigt rammer stressforløbene også skævt. 43 procent af de stressramte københavnere har en erhvervsfaglig baggrund, men de udgør kun 20 procent af dem, der gennemførte et stressforløb i 2016. Blandt dem var mellemlangt og langt videregående uddannede til gengæld overrepræsenterede.

Kun symptombehandling 

Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i forbundet 3F, som organiserer mange faglærte og ufaglærte mænd, ser det imidlertid ikke som et stort problem, at Københavns Kommunes stressforløb først og fremmest bruges af kvinder med længere uddannelser.

Hun ser nemlig ikke stressforløbene som løsningen på de stressproblemer, hendes medlemmer ellers oplever i stor stil.

- Stressklinikkerne behandler symptomerne, men løser ikke problemerne med stress. Det er jo fint, at de behandler dem, som er kommet til skade. Men jeg ville så forfærdelig gerne have, at vi kunne bruge viden fra dem, der kommer i behandling, forebyggende i stedet for at blive ved med at producere skaderne. Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, siger hun.

Ulla Sørensen vil derfor hverken fraråde eller anbefale sine medlemmer at opsøge stressklinikkerne.

Mænd skal være mere åbne

Men når der er så få ufaglærte og faglærte mænd, der dukker op på klinikkerne, understreger det for hende at se, at der er et andet problem, som skal løses, hvis der skal gøres op med stress. Nemlig, at mænd skal være mere åbne og stå ved deres problemer, når de rammes af stress. Kun på den måde kan problemerne blive diskuteret og behandlet i det åbne på arbejdspladserne.

- Jeg gør en dyd ud af at komme ud og snakke med vores arbejdsmiljørepræsentanter og hører jo, at stress er et stort problem. Jeg har også en oplevelse af, at flere og flere mænd erkender, at de ikke klarer de krav, de er stillet overfor, på den lange bane. Problemerne er opskruet tempo og mangel på anerkendelse og indflydelse. De løses ikke af stressklinikker, men ved at mellemledere uddannes i at arbejde med mennesker og tilrettelægge arbejdet, siger Ulla Sørensen.

Dårlig ledelse

3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef henviser til en undersøgelse, som forbundet i år gennemførte i samarbejde med Dansk Psykolog Forening. Her blev knap 800 psykologer spurgt, hvad de vurderede var årsag til deres klienters stress.

80 procent pegede på dårlig kvalitet af ledelse, 75 procent på dårligt psykisk arbejdsmiljø, 72 procent på høje krav til klienternes præstationer og 69 procent på manglende anerkendelse, støtte eller feedback fra ledelsen.

- Fællesnævneren er dårlig ledelse. Det skal vi have arbejdsgiverne til at håndtere. Man skal lære af fejl og ikke dukke nakken, melde sig syg og gå på stressklinik for bare at vende tilbage til arbejdet og få samme dukkert én gang til, siger Ulla Sørensen.

Hun understreger, at det er individuelt, hvor stor en belastning medarbejderne kan tåle, og at det derfor er nødvendigt med stresspolitikker på de enkelte arbejdspladser, så enhver sygemelding på grund af stress tages alvorligt og håndteres ordentligt.  

Rygere skal jo også behandles for kræft

Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, afviser kritikken af, at stressklinikker kun behandler symptomer og ikke løser stressproblemer. Det ene udelukker ikke det andet, pointerer hun.

- Vi lader jo heller ikke være med at behandle en kræftpatient, der har røget hele livet. Selvfølgelig skal vi yde individuel hjælp til de mennesker, som får stress eller depression. Men det ændrer ikke på, at vi skal kigge på det strukturelle niveau og på, hvorfor Jeppe drikker. For det er da rigtig skidt, hvis arbejdsgiveren bare siger til Jeppe, at han kan tage på stressforløb i Københavns Kommune og så komme tilbage på arbejdet om en måned tid, siger hun.

Det er både arbejdsgivere og tillidsvalgte på arbejdspladserne, der skal erkende, at arbejdsmiljøarbejde ikke længere kun drejer sig om sikkerhedshjelme, men også om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, mener Ninna Thomsen.

Tilbagemeldinger gør det ikke alene

Yun Ladegaard, stressforsker på Københavns Universitet, er enig i, at der er behov for individuel hjælp til lønmodtagere, som er gået ned med stress. Men hun giver 3F ret i, at der også er behov for, at man mere systematisk ser på det, der har gjort folk syge på arbejdspladserne.

- Det problem, 3F påpeger, gælder jo ikke kun stressklinikkerne, men også de sundhedsordninger, som mange firmaer benytter sig af for at kunne sende deres ansatte hen og blive fixet. Der bruger man heller ikke systematisk information om de arbejdsvilkår, som har forårsaget lidelserne. Det betyder ikke, at man skal lade være med at behandle folk. Men det er klart, at næste skridt må være, at man arbejder mere systematisk med årsagerne til lidelserne, uden at det bliver problematisk for folk at vende tilbage til arbejdet, siger Yun Ladegaard.

Forudsætningen for, at tilbagemeldinger til virksomhederne ville virke, er imidlertid, at lederne har adgang til professionel hjælp for at løse de problemer, der kommer frem, mener stressforskeren. For hvis de selv kunne løse problemerne, ville de være løst inden en sygemelding på grund af arbejdsrelateret stress, påpeger hun.

- Når man kommer så langt ud, at en medarbejder må melde sig syg på grund af arbejdet, er der mange ting, der kunne have været gjort, før det kom så vidt. Så vil der ofte være behov for professionel støtte på den enkelte afdeling for at kunne identificere og løse problemerne, siger Yun Ladegaard.

Mænd skal holdes isoleret

I forhold til de få mænd i forløbene er sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen opmærksom på, at der skal gøres en særlig indsats.  

- Måske handler det om, at samtalerne og mindfulness ikke appellerer til mændene. Men det er jo et mønster, som går igen i mange af vores rehabiliteringsforløb. Mænd har generelt svært ved at åbne op og få sagt ’Hej, jeg har brug for hjælp’, mener hun.

Blandt ideerne på tegnebrættet er kønsopdelte forløb.

- Det nytter ikke noget, at de sidder over for Susanne Mortensen, der sidder med kleenex og snakker som et vandfald, hvis de skal åbne sig og tale om, at de er stressede og sover dårligt. Så måske skal vi have et rum, hvor der kun er mænd, overvejer Ninna Thomsen.

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbeks om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde