Administration 

"Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen?"

Antallet af fattige familier har nået et kritisk punkt i Danmark, og Kirkens Korshær er nødt til at indsamle penge for at skaffe den nødvendige hjælp. (Foto: Modelfoto: Bente Jæger)

Når Kirkens Korshær søndag samler penge ind til fordel for fattige i Danmark, skal pengene gå til madpakker til skolebørn og nærende, fed mad til udsatte familier. Avisen.dk har besøgt en børnecafé.

Over for Christianshavn Metrostation i København få hundrede meter fra Christiansborg knitrer det med staniol, når en gruppe danske skolebørn går ind i Kirkens Korshærs Varmestue og Børnecafé efter skole for at få smurt madpakker til næste dag.

Her kan de nemlig få alt det, som det kræver for at kæmpe sig igennem en lang dag. Og madpakken består ikke bare af en leverhørmer og en makrelmad.

Det fortæller leder af Kirken Korshærs Genbrugsbutik, Varmestue og Børnecafé i Torvegade på Christanshavn, Ingrid Flye.

- Der er meget status i at have en rigtig madpakke med i skolen. Disse børn vil nok ikke dø af sult, hvis vi ikke hjalp. Men en ostehaps, en god juice eller en frugtstang, det er der ikke råd til, siger Ingrid Flye.

Avisen.dk er på besøg, da Kirkens Korshær har råbt vagt i gevær. Alene afdelingen på Christianshavn har i år indtil videre smurt over 1.300 madpakker til børn af familier, der økonomisk ikke kan få det til at hænge sammen.

Det er ny rekord og vidner om et kæmpe behov, men Kirkens Korshær frygter, at det blot bliver værre. Derfor har de søndag iværksat deres første landsindsamling til fordel for fattige danskere siden 1938.

- Det er vigtigt for os at sige, at det ikke er dårlige forældre. De kæmper med næb og kløer. Men de foretager hårde valg, som at skaffe vintertøj til børnene, hvorefter der ikke er penge til mad, siger Ingrid Flye.

Hun fortæller, at der for hver måned kommer flere og flere familier til, der søger hjælp.

Resultat af kontanthjælpsloftet

Isa Østerbye og Helle Palm Varbæk arbejder til daglig i Børnecaféen. De fortæller, at brugerne er mennesker, der lever på et eksistensminimum, og kontanthjælpsloftet har yderligere strammet løkken.

- Vi ser nu effekten af kontanthjælpsloftet. Der kommer unge, som ikke har varmt nok tøj på. Det kan være en vinterjakke, hvor lynlåsen ikke virker, eller en ældre søskendes flyverdragt, der er alt for stor. Det kan også være lus. Det er dyrt at købe lusemiddel, så det prioriteres måske ikke altid. Det er enormt stigmatiserende, siger Isa Østerbye.

Selvom Kirkens Korshær er politisk neutral, lægger de ikke skjul på, at de ser behovet for landsindsamlingen som et resultat af den førte socialpolitik under den nuværende og tidligere regering.

- Man troede aldrig, at det skulle komme så vidt i et velfærdssamfund. Jeg synes, det er skræmmende, at man bare lukker øjnene for, at der er et problem. Jeg er dybt bekymret for fremtiden. Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen, siger Helle Palm Varbæk.

Hverdagsting bliver til luksus

Børnecaféen ligner et fritidshjem. Alt er doneret, og hylderne på væggene bugner med H.C. Andersens eventyr og Cirkeline-bøger. I det tilstødende rum er der legetøj til de lidt ældre børn; et tv, computere og rollespilsvåben, som de ældre børn i 8-15 års alderen selv har lavet ud af gaffatape og flamingo. En lille dreng i børnehavealderen ligger på gulvet og prøver ihærdigt at fæstne en himmelblå puslespilsbrik til, hvad der ligner stavnen på et piratskib. 

- Jeg kan ikke finde ud af det, jamrer han frustreret og presser de to brikker, der tydeligvis ikke passer sammen, mod hinanden.

- Men skat, det er også et spil med over 100 brikker. Det er jo alt for svært, trøster hans mor, mens hun færdiggør en mad med æggekage og balancerer sin yngste datter på skødet.

De tilbud, som familier kan få i Torvegade, vil være hverdag i de fleste hjem, men når pengene er små, bliver det luksusgoder, der normalt ikke er råd til: En årlig sommertur til Bornholm, en biograftur en sjælden gang i mellem, daglige madpakker og tøj som ikke stumper. Hver torsdag er der fællesspisning. Her får brugerne serveret fed og nærende mad som ristaffel eller boller i karry, da medarbejderne er nervøse for, om de får sul nok på kroppen. Til Mortensaften bestod menuen af and og en dessert af risalamande.

- Der bliver skåret luksusting fra, som for andre danskere vil blive regnet for at være hverdagsting, siger Isa Østerbye. 

Ledelsens kontor bugner af marcipan, nougat, chokolade og Coca Cola. Kirkens Korshær er allerede begyndt at skaffe ting til julen. Fattigdom er nemlig ikke kun, om man har en varm seng at sove i eller får nok at spise.

En stor del af Kirkens Korshærs indsats handler om at give børnene oplevelser, der hører til en almindelig barndom i Danmark, så de ikke bliver udstødt af jævnaldrende. Af samme årsag står tre lettere slidte computere i Børnecaféen, så børnene kan spille computerspil og være med i samtalerne i skolens frikvarter.

Værdien af et netværk

Laura er kommet i Børnecaféen, siden den åbnede i 2007, og er alene med fire børn. Især fællesspisningen er noget, som børnene ser frem til.

- Det synes børnene er evig-sjovt. De bliver jo forkælet her oppe. Får dessert og saftevand. Det er så hyggeligt. Det er noget andet, kvidrer Laura, mens hun læser Politiken mellem puslespil og børnebøger.

Laura har ikke børnene med i dag. Hun er kommet forbi for at dele den glædelige nyhed, at hun er kommet i praktik i forbindelse med sin uddannelse.

Mange af brugerne har ikke noget netværk og kun sparsom kontakt til familie. 

 - Netværket er næsten det vigtigste. Så passer vi hinandens børn, og der bliver måske lige råbt "hey, er der nogen, som har en ekstra vinterjakke"? Og det er der måske, og så hjælper vi hinanden, siger Laura.

Hun ser også de andre mødre fra Børnecaféen privat. De er blevet venner, der støtter hinanden, hvor de kan. Laura er taknemmelig og har derfor meldt sig til indsamlingen søndag.

- Jeg har tvunget mine unger til at komme med ud på søndag. Vi har fået så meget her, så jeg synes, at nu må vi prøve at give noget igen. Jeg håber, vi kan få samlet lidt ind, griner Laura ved tanken om at hive ungerne fra dør til dør i novemberkulden.

Samfundet knækker over i to

Ingrid Flye fortæller, at der altid har været behov for hjælp til udsatte borgere som misbrugere, alkoholikere og hjemløse. De kommer i Torvegades varmestue og kan få et måltid varmt mad og vasket tøj. Men det er noget nyt, at der strømmer familier til for at få hjælp og at børn ligger og samler puslespil, mens duften fra kartoffel-porresuppen fra køkkenets store industrigryder spreder sig. 

- Måned for måned kan vi se, at der er mere efterspørgsel efter tilbud til familier, siger Ingrid Flye.

Kirkens Korshær har tilbud til familier på Christianshavn, i København, Aalborg, Aarhus og Herning og har i øjeblikket kontakt til lidt over 700 familier om året. Det er dog ofte skamfuldt at søge hjælp, og derfor regner Kirkens Korshær med, at de kun har fat i få af dem, som har brug for det. Alle som en kan de forskellige afdelinger fortælle om dybt desperate familier. 

Helle Palm Varbæk og Isa Østerbye, der dagligt arbejder med familierne, taler i munden på hinanden og snubler over ordene, når snakken falder på det stigende antal fattige i Danmark.

- Der er en grund til, at vi har landsindsamlingen. Der er familier, der ikke har råd til tre måltider mad om dagen, og dem ser vi jo dagligt, siger de.

Deres talestrøm afbrydes kun af lejlighedsvise slurke af en cola.

- Vi er i gang med at opdele Danmark i et A og et B-samfund, siger Helle Palm Varbæk, hvorefter Isa Østerbye afbryder.

- Vi ser rigtig meget skjult fattigdom. Personer der kæmper og på overfladen ser det ud som om, at det hænger sammen. Men kradser man lidt i overfladen krakelerer det hele, siger hun.

Knap halvdelen af Kirken Korshærs arbejde finansieres af genbrugsbutikkerne. Resten kommer dels fra offentlig støtte og private fonde. 

Laura er et opdigtet navn. Kvindens rigtige navn er redaktionen bekendt.

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold