Administration 

"Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen?"

Antallet af fattige familier har nået et kritisk punkt i Danmark, og Kirkens Korshær er nødt til at indsamle penge for at skaffe den nødvendige hjælp. (Foto: Modelfoto: Bente Jæger)

Når Kirkens Korshær søndag samler penge ind til fordel for fattige i Danmark, skal pengene gå til madpakker til skolebørn og nærende, fed mad til udsatte familier. Avisen.dk har besøgt en børnecafé.

Over for Christianshavn Metrostation i København få hundrede meter fra Christiansborg knitrer det med staniol, når en gruppe danske skolebørn går ind i Kirkens Korshærs Varmestue og Børnecafé efter skole for at få smurt madpakker til næste dag.

Her kan de nemlig få alt det, som det kræver for at kæmpe sig igennem en lang dag. Og madpakken består ikke bare af en leverhørmer og en makrelmad.

Det fortæller leder af Kirken Korshærs Genbrugsbutik, Varmestue og Børnecafé i Torvegade på Christanshavn, Ingrid Flye.

- Der er meget status i at have en rigtig madpakke med i skolen. Disse børn vil nok ikke dø af sult, hvis vi ikke hjalp. Men en ostehaps, en god juice eller en frugtstang, det er der ikke råd til, siger Ingrid Flye.

Avisen.dk er på besøg, da Kirkens Korshær har råbt vagt i gevær. Alene afdelingen på Christianshavn har i år indtil videre smurt over 1.300 madpakker til børn af familier, der økonomisk ikke kan få det til at hænge sammen.

Det er ny rekord og vidner om et kæmpe behov, men Kirkens Korshær frygter, at det blot bliver værre. Derfor har de søndag iværksat deres første landsindsamling til fordel for fattige danskere siden 1938.

- Det er vigtigt for os at sige, at det ikke er dårlige forældre. De kæmper med næb og kløer. Men de foretager hårde valg, som at skaffe vintertøj til børnene, hvorefter der ikke er penge til mad, siger Ingrid Flye.

Hun fortæller, at der for hver måned kommer flere og flere familier til, der søger hjælp.

Resultat af kontanthjælpsloftet

Isa Østerbye og Helle Palm Varbæk arbejder til daglig i Børnecaféen. De fortæller, at brugerne er mennesker, der lever på et eksistensminimum, og kontanthjælpsloftet har yderligere strammet løkken.

- Vi ser nu effekten af kontanthjælpsloftet. Der kommer unge, som ikke har varmt nok tøj på. Det kan være en vinterjakke, hvor lynlåsen ikke virker, eller en ældre søskendes flyverdragt, der er alt for stor. Det kan også være lus. Det er dyrt at købe lusemiddel, så det prioriteres måske ikke altid. Det er enormt stigmatiserende, siger Isa Østerbye.

Selvom Kirkens Korshær er politisk neutral, lægger de ikke skjul på, at de ser behovet for landsindsamlingen som et resultat af den førte socialpolitik under den nuværende og tidligere regering.

- Man troede aldrig, at det skulle komme så vidt i et velfærdssamfund. Jeg synes, det er skræmmende, at man bare lukker øjnene for, at der er et problem. Jeg er dybt bekymret for fremtiden. Hvad skal vi gøre, når forældre bliver sat på gaden med deres børn i favnen, siger Helle Palm Varbæk.

Hverdagsting bliver til luksus

Børnecaféen ligner et fritidshjem. Alt er doneret, og hylderne på væggene bugner med H.C. Andersens eventyr og Cirkeline-bøger. I det tilstødende rum er der legetøj til de lidt ældre børn; et tv, computere og rollespilsvåben, som de ældre børn i 8-15 års alderen selv har lavet ud af gaffatape og flamingo. En lille dreng i børnehavealderen ligger på gulvet og prøver ihærdigt at fæstne en himmelblå puslespilsbrik til, hvad der ligner stavnen på et piratskib. 

- Jeg kan ikke finde ud af det, jamrer han frustreret og presser de to brikker, der tydeligvis ikke passer sammen, mod hinanden.

- Men skat, det er også et spil med over 100 brikker. Det er jo alt for svært, trøster hans mor, mens hun færdiggør en mad med æggekage og balancerer sin yngste datter på skødet.

De tilbud, som familier kan få i Torvegade, vil være hverdag i de fleste hjem, men når pengene er små, bliver det luksusgoder, der normalt ikke er råd til: En årlig sommertur til Bornholm, en biograftur en sjælden gang i mellem, daglige madpakker og tøj som ikke stumper. Hver torsdag er der fællesspisning. Her får brugerne serveret fed og nærende mad som ristaffel eller boller i karry, da medarbejderne er nervøse for, om de får sul nok på kroppen. Til Mortensaften bestod menuen af and og en dessert af risalamande.

- Der bliver skåret luksusting fra, som for andre danskere vil blive regnet for at være hverdagsting, siger Isa Østerbye. 

Ledelsens kontor bugner af marcipan, nougat, chokolade og Coca Cola. Kirkens Korshær er allerede begyndt at skaffe ting til julen. Fattigdom er nemlig ikke kun, om man har en varm seng at sove i eller får nok at spise.

En stor del af Kirkens Korshærs indsats handler om at give børnene oplevelser, der hører til en almindelig barndom i Danmark, så de ikke bliver udstødt af jævnaldrende. Af samme årsag står tre lettere slidte computere i Børnecaféen, så børnene kan spille computerspil og være med i samtalerne i skolens frikvarter.

Værdien af et netværk

Laura er kommet i Børnecaféen, siden den åbnede i 2007, og er alene med fire børn. Især fællesspisningen er noget, som børnene ser frem til.

- Det synes børnene er evig-sjovt. De bliver jo forkælet her oppe. Får dessert og saftevand. Det er så hyggeligt. Det er noget andet, kvidrer Laura, mens hun læser Politiken mellem puslespil og børnebøger.

Laura har ikke børnene med i dag. Hun er kommet forbi for at dele den glædelige nyhed, at hun er kommet i praktik i forbindelse med sin uddannelse.

Mange af brugerne har ikke noget netværk og kun sparsom kontakt til familie. 

 - Netværket er næsten det vigtigste. Så passer vi hinandens børn, og der bliver måske lige råbt "hey, er der nogen, som har en ekstra vinterjakke"? Og det er der måske, og så hjælper vi hinanden, siger Laura.

Hun ser også de andre mødre fra Børnecaféen privat. De er blevet venner, der støtter hinanden, hvor de kan. Laura er taknemmelig og har derfor meldt sig til indsamlingen søndag.

- Jeg har tvunget mine unger til at komme med ud på søndag. Vi har fået så meget her, så jeg synes, at nu må vi prøve at give noget igen. Jeg håber, vi kan få samlet lidt ind, griner Laura ved tanken om at hive ungerne fra dør til dør i novemberkulden.

Samfundet knækker over i to

Ingrid Flye fortæller, at der altid har været behov for hjælp til udsatte borgere som misbrugere, alkoholikere og hjemløse. De kommer i Torvegades varmestue og kan få et måltid varmt mad og vasket tøj. Men det er noget nyt, at der strømmer familier til for at få hjælp og at børn ligger og samler puslespil, mens duften fra kartoffel-porresuppen fra køkkenets store industrigryder spreder sig. 

- Måned for måned kan vi se, at der er mere efterspørgsel efter tilbud til familier, siger Ingrid Flye.

Kirkens Korshær har tilbud til familier på Christianshavn, i København, Aalborg, Aarhus og Herning og har i øjeblikket kontakt til lidt over 700 familier om året. Det er dog ofte skamfuldt at søge hjælp, og derfor regner Kirkens Korshær med, at de kun har fat i få af dem, som har brug for det. Alle som en kan de forskellige afdelinger fortælle om dybt desperate familier. 

Helle Palm Varbæk og Isa Østerbye, der dagligt arbejder med familierne, taler i munden på hinanden og snubler over ordene, når snakken falder på det stigende antal fattige i Danmark.

- Der er en grund til, at vi har landsindsamlingen. Der er familier, der ikke har råd til tre måltider mad om dagen, og dem ser vi jo dagligt, siger de.

Deres talestrøm afbrydes kun af lejlighedsvise slurke af en cola.

- Vi er i gang med at opdele Danmark i et A og et B-samfund, siger Helle Palm Varbæk, hvorefter Isa Østerbye afbryder.

- Vi ser rigtig meget skjult fattigdom. Personer der kæmper og på overfladen ser det ud som om, at det hænger sammen. Men kradser man lidt i overfladen krakelerer det hele, siger hun.

Knap halvdelen af Kirken Korshærs arbejde finansieres af genbrugsbutikkerne. Resten kommer dels fra offentlig støtte og private fonde. 

Laura er et opdigtet navn. Kvindens rigtige navn er redaktionen bekendt.

politi arbejder
BREAKING

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
BREAKING

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde

tegneseriebillede
Kendte

Landsholdsspiller

rykker til Andeby

kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne

viser sin nye kæreste