Administration 

Blogger: Mange danskere har ædt politikernes falske fremstilling af kontanthjælpsmodtagere råt

"Kontanthjælpsmodtagere er et let offer for det latente had, der tilsyneladende er let at piske op hos visse dele af befolkningen," skriver Line Lazarus.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

JEG HAR nu været på kontanthjælp i halvandet år.

Jeg måtte stoppe på mit universitetsstudie, da sygdommen vandt over mig. Jeg var altså kronisk syg og stationær i min helbredsstatus (endda med forværring som eneste perspektiv), allerede inden jeg kom på kontanthjælp - og altså, skulle man tro, placeret det forkerte sted i systemet. Dette gør sig, som jeg har nævnt utallige gange før, gældende for 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne: der er andre problemer end ledighed. Det kan være dybe sociale, psykiske eller fysiske problemer. Alle sammen gør de det svært for den pågældende at deltage i arbejdsmarkedet på lige vilkår.

Grunden til jeg nævner det - igen - er, at denne viden tilsyneladende ikke er sunket ind hos mange almindelige danskere. Når jeg bliver spurgt om samfundets overordnede indstilling til kontanthjælpsmodtagerne har ændret sig det sidste år, kan jeg konstatere, at det har den. Men ikke, som jeg måske naivt havde forventet, udelukkende til det bedre. Jeg havde en beskeden forventning om, at efter kontanthjælpsloftet er blevet et diskussionsområde i medierne, så ville folks viden og forståelse blive større. Dette er desværre ikke tilfældet. Der er sket en forråelse i vores tilgang til andre mennesker. Og kontanthjælpsmodtagere er et let offer for det latente had, der tilsyneladende er let at piske op hos visse dele af befolkningen.

Højrefløjspolitikerne (og i høj grad medierne) har i den grad lykkes med at få solgt konceptet “kontanthjælpsmodtager” som et klynkende, arbejdssky, socialt degraderet og degenereret element med ucharmerende og urimeligt udpræget krævementalitet. At kontanthjælpsmodtagere simpelthen selv har valgt deres position i samfundet, og at dette valg kan påvirkes ved økonomiske sanktioner og det rette incitament.

Og mange almindelige danskere har ædt denne falske præmis råt.

VIRKELIGHEDEN KUNNE næppe være længere fra ovenstående. Kontanthjælpsmodtagere er for det første en broget masse. Men der er en udpræget overvægt af kronisk syge kvinder med hjemmeboende børn, hvoraf disse også ofte har problemer og diagnoser. Det er altså forældre, som selv er kronisk syge, eller forældre med børn, der er syge, eller har andre problemer, som har betydning for forældrenes tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan f.eks. være børn med massive handikaps. Det kan være børn med så svære psykiske lidelser, at inklusionen i folkeskolen kan virke direkte skadeligt på barnet og så videre. Eksemplerne er utallige.

Alligevel udstilles og udskammes disse mennesker konstant i medierne af politikere med en neoliberal dagsorden og af medierne selv - også med en neoliberal dagsorden. Når jeg er i kontakt med reformramte, er der flere medier, som jeg simpelthen fraråder dem direkte at stille op i, hvis de er blevet bedt om at stå frem og spørger mig til råds.

De medier, som ikke har en tydelig borgerlig profil, nøjes til gengæld ofte med at agere ukritiske mikrofonholdere for de politikere, som vil have deres budskab igennem. Ofte ved brug af nedgørende hånlighed over for sådan nogen som mig - ofte tangerer det decideret mobning. Af siddende politikere med uindskrænket magt og medieadgang. Den slags er udmattende at stå imod - især hvis man oven i hatten er syg. Derfor er der mange kontanthjælpsmodtagere, der siger nej til at stille sig frem - og hvis de gør det alligevel, simpelthen fuldstændigt kæntrer over reaktionerne og den tilsvining og ydmygelse, der ALTID følger i kølvandet. Efterdønningerne har store omkostninger for den enkelte.

Noget af dét, som har forplumret debatten mest, er politikernes fuldstændigt skamløse fordrejninger af “rådighedsbeløb”. Det er rigtigt svært for den almindelige dansker at tage stilling, når det i medierne forlyder, at en (i øvrigt doven og krævende) kontanthjælpsmodtager får udbetalt over 20.000 kroner om måneden. Det er så grimt at se dem slippe afsted med at servere fejlagtige tal, og medierne der ukritisk æder det som sandhed, og ikke stiller spørgsmålstegn ved om de tal nu også "er" rigtige, eller om det er en fordrejning af sandheden.

LAD MIG slå det fast én gang for alle: Der er INGEN, der modtager over 20.000 i kontanthjælp. Når man er enlig forsørger og får udbetalt højeste takst, får man cirka 10.500 kroner udbetalt om måneden.

Alt hvad der kommer oveni er ekstra tilskud - som alle andre, altså ikke kun kontanthjælpsmodtagere, OGSÅ får, hvis de er berrettigede til det: f.eks boligstøtte (som nu hører ind under loftet, og for mange kontanthjælpsmodtageres vedkommende nu er bortfaldet - og derfor ser vi en stigning i udsættelser), tilskud til børnepasning i daginstitutioner, børnepenge og børnebidrag, medicintilskud osv.

Det er kort sagt en retorisk svinestreg. Det er tarveligt. For det er en helt bevidst krigsførelse - ikke mod fattigdom, men mod de fattige. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Faktum er, at der er sket en markant stigning i udsættelser af lejligheder. Der er sket en mangedobling af ansøgninger om julehjælp. Der er sket en markant stigning i folk, der går sultne i seng, og mennesker der fravælger livsvigtig medicin. Der bliver tigget på sociale medier - primært om noget så basalt som mad! 

VORES SAMFUND er ved at miste det, der gjorde Danmark til noget helt særligt. Vi er ved at miste tilliden til hinanden. Solidaritetsfølelsen. En tiltro til at alle bidrager med det, de kan. For selvfølgelig skal alle bidrage, med alt hvad der kan præsteres. Men når man skal have en seng med i praktikken, og taxaen holder og venter, fordi man kun har en arbejdsevne svarende til 5 minutter om ugen, så giver tingene ikke mening mere. Nu er det, der før var et sikkerhedsnet, som skulle gribe dem, der ikke selv kunne, blevet til et ydmygende og omsiggribende apparat, som ofte gør syge mennesker endnu mere syge - i håbet om at kunne tvinge 5 minutters arbejdsevne ud af, ja - syge, mennesker.

Fattigdom gør ikke mennesker raske.

Ydmygelser og hån skaber ikke flere jobs.

Heldigvis er der også dele af befolkningen, som har evnen til at se igennem politikernes spin og newsspeak, som evner at se på kontanthjælpsmodtagere som mennesker. Mennesker med værdighed. Som kan se og anerkender, hvor kort vej (22 uger) der er fra det gode og sikre liv i middelklassen til et liv som kronisk syg på kontanthjælp.

Jeg oplever en hjertevarmende generøsitet og mangfoldighed hos de mennesker, som stiller deres evner og overskud til rådighed, for dem der ligger fladkørte på bunden. De giver deres næste en udstrakt hånd - og ikke af den slags som regeringen præsterer: en syngende lussing.

Så - lad os gøre det lidt bedre næste år. Vise lidt mere forståelse. Lidt mere menneskelighed. Godt nytår.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død