Administration 

Blogger: Mange danskere har ædt politikernes falske fremstilling af kontanthjælpsmodtagere råt

"Kontanthjælpsmodtagere er et let offer for det latente had, der tilsyneladende er let at piske op hos visse dele af befolkningen," skriver Line Lazarus.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

JEG HAR nu været på kontanthjælp i halvandet år.

Jeg måtte stoppe på mit universitetsstudie, da sygdommen vandt over mig. Jeg var altså kronisk syg og stationær i min helbredsstatus (endda med forværring som eneste perspektiv), allerede inden jeg kom på kontanthjælp - og altså, skulle man tro, placeret det forkerte sted i systemet. Dette gør sig, som jeg har nævnt utallige gange før, gældende for 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne: der er andre problemer end ledighed. Det kan være dybe sociale, psykiske eller fysiske problemer. Alle sammen gør de det svært for den pågældende at deltage i arbejdsmarkedet på lige vilkår.

Grunden til jeg nævner det - igen - er, at denne viden tilsyneladende ikke er sunket ind hos mange almindelige danskere. Når jeg bliver spurgt om samfundets overordnede indstilling til kontanthjælpsmodtagerne har ændret sig det sidste år, kan jeg konstatere, at det har den. Men ikke, som jeg måske naivt havde forventet, udelukkende til det bedre. Jeg havde en beskeden forventning om, at efter kontanthjælpsloftet er blevet et diskussionsområde i medierne, så ville folks viden og forståelse blive større. Dette er desværre ikke tilfældet. Der er sket en forråelse i vores tilgang til andre mennesker. Og kontanthjælpsmodtagere er et let offer for det latente had, der tilsyneladende er let at piske op hos visse dele af befolkningen.

Højrefløjspolitikerne (og i høj grad medierne) har i den grad lykkes med at få solgt konceptet “kontanthjælpsmodtager” som et klynkende, arbejdssky, socialt degraderet og degenereret element med ucharmerende og urimeligt udpræget krævementalitet. At kontanthjælpsmodtagere simpelthen selv har valgt deres position i samfundet, og at dette valg kan påvirkes ved økonomiske sanktioner og det rette incitament.

Og mange almindelige danskere har ædt denne falske præmis råt.

VIRKELIGHEDEN KUNNE næppe være længere fra ovenstående. Kontanthjælpsmodtagere er for det første en broget masse. Men der er en udpræget overvægt af kronisk syge kvinder med hjemmeboende børn, hvoraf disse også ofte har problemer og diagnoser. Det er altså forældre, som selv er kronisk syge, eller forældre med børn, der er syge, eller har andre problemer, som har betydning for forældrenes tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan f.eks. være børn med massive handikaps. Det kan være børn med så svære psykiske lidelser, at inklusionen i folkeskolen kan virke direkte skadeligt på barnet og så videre. Eksemplerne er utallige.

Alligevel udstilles og udskammes disse mennesker konstant i medierne af politikere med en neoliberal dagsorden og af medierne selv - også med en neoliberal dagsorden. Når jeg er i kontakt med reformramte, er der flere medier, som jeg simpelthen fraråder dem direkte at stille op i, hvis de er blevet bedt om at stå frem og spørger mig til råds.

De medier, som ikke har en tydelig borgerlig profil, nøjes til gengæld ofte med at agere ukritiske mikrofonholdere for de politikere, som vil have deres budskab igennem. Ofte ved brug af nedgørende hånlighed over for sådan nogen som mig - ofte tangerer det decideret mobning. Af siddende politikere med uindskrænket magt og medieadgang. Den slags er udmattende at stå imod - især hvis man oven i hatten er syg. Derfor er der mange kontanthjælpsmodtagere, der siger nej til at stille sig frem - og hvis de gør det alligevel, simpelthen fuldstændigt kæntrer over reaktionerne og den tilsvining og ydmygelse, der ALTID følger i kølvandet. Efterdønningerne har store omkostninger for den enkelte.

Noget af dét, som har forplumret debatten mest, er politikernes fuldstændigt skamløse fordrejninger af “rådighedsbeløb”. Det er rigtigt svært for den almindelige dansker at tage stilling, når det i medierne forlyder, at en (i øvrigt doven og krævende) kontanthjælpsmodtager får udbetalt over 20.000 kroner om måneden. Det er så grimt at se dem slippe afsted med at servere fejlagtige tal, og medierne der ukritisk æder det som sandhed, og ikke stiller spørgsmålstegn ved om de tal nu også "er" rigtige, eller om det er en fordrejning af sandheden.

LAD MIG slå det fast én gang for alle: Der er INGEN, der modtager over 20.000 i kontanthjælp. Når man er enlig forsørger og får udbetalt højeste takst, får man cirka 10.500 kroner udbetalt om måneden.

Alt hvad der kommer oveni er ekstra tilskud - som alle andre, altså ikke kun kontanthjælpsmodtagere, OGSÅ får, hvis de er berrettigede til det: f.eks boligstøtte (som nu hører ind under loftet, og for mange kontanthjælpsmodtageres vedkommende nu er bortfaldet - og derfor ser vi en stigning i udsættelser), tilskud til børnepasning i daginstitutioner, børnepenge og børnebidrag, medicintilskud osv.

Det er kort sagt en retorisk svinestreg. Det er tarveligt. For det er en helt bevidst krigsførelse - ikke mod fattigdom, men mod de fattige. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Faktum er, at der er sket en markant stigning i udsættelser af lejligheder. Der er sket en mangedobling af ansøgninger om julehjælp. Der er sket en markant stigning i folk, der går sultne i seng, og mennesker der fravælger livsvigtig medicin. Der bliver tigget på sociale medier - primært om noget så basalt som mad! 

VORES SAMFUND er ved at miste det, der gjorde Danmark til noget helt særligt. Vi er ved at miste tilliden til hinanden. Solidaritetsfølelsen. En tiltro til at alle bidrager med det, de kan. For selvfølgelig skal alle bidrage, med alt hvad der kan præsteres. Men når man skal have en seng med i praktikken, og taxaen holder og venter, fordi man kun har en arbejdsevne svarende til 5 minutter om ugen, så giver tingene ikke mening mere. Nu er det, der før var et sikkerhedsnet, som skulle gribe dem, der ikke selv kunne, blevet til et ydmygende og omsiggribende apparat, som ofte gør syge mennesker endnu mere syge - i håbet om at kunne tvinge 5 minutters arbejdsevne ud af, ja - syge, mennesker.

Fattigdom gør ikke mennesker raske.

Ydmygelser og hån skaber ikke flere jobs.

Heldigvis er der også dele af befolkningen, som har evnen til at se igennem politikernes spin og newsspeak, som evner at se på kontanthjælpsmodtagere som mennesker. Mennesker med værdighed. Som kan se og anerkender, hvor kort vej (22 uger) der er fra det gode og sikre liv i middelklassen til et liv som kronisk syg på kontanthjælp.

Jeg oplever en hjertevarmende generøsitet og mangfoldighed hos de mennesker, som stiller deres evner og overskud til rådighed, for dem der ligger fladkørte på bunden. De giver deres næste en udstrakt hånd - og ikke af den slags som regeringen præsterer: en syngende lussing.

Så - lad os gøre det lidt bedre næste år. Vise lidt mere forståelse. Lidt mere menneskelighed. Godt nytår.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand
Kendte

Eastwood i stor sorg

brandbil på rådhuspladsen
Krimi

Stor udrykning

var falsk alarm

Nyheder

Mindst 105 døde i protestaktion

mand
Nyheder

Mulig våbenhvile i Gaza

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-

stjerne i tårer

cykelrytter
Sport

Åh nej:

Pogacar moser Vingegaard

mand
Kendte

Jens Werner bisat: Sendt afsted med klapsalver

Krimi

35-årig anholdt i

sag om drab på 71-årig

Nyheder

Amerikansk journalist får

16 års fængsel i Rusland

Side på politibil
Krimi

Udsat for groft overfald:

Nu er han død

Kong Frederik ved jagtparade
Kongelige

Kong Frederik skød med skarpt

Indgang til retten i randers
Krimi

Advarer mod svindel-sms:

Den er ikke fra os

Jonas Vingegaard på podiet
Sport

Trods nedtur:

Flertal tror på sejr

til Vingegaard

schæferhund
Krimi

Politi skyder hund:

Bed turist og betjent

Mand på overvågningskamera
Krimi

Efterlyst for drab

Nyheder

Stort it-nedbrud rammer politi, lufthavne og medier

Sport

Hjulmand stopper 

Gymnast i aktion
Sport

Smidt ud af OL:

Røg og drak

Kvinde sidder ved bord
Kongelige

Prinsesse vil skilles

Værter i Lykkehjuls-studiet
Kendte

TV2-stjerne tilbage på skærmen

Trump kysser brandmandshjelm
Nyheder

Trump efter attentat:

Gud var på min side

badende på badebro
Nyheder

Masser af sol rammer i weekenden 

politibiler og afspærring
Krimi

71-årig mand død efter knivstikkeri

to personer
Kendte

DR-vært springer ud

et badeland
Nyheder

Rotte holder dansk

badeland lukket

en elbil på fabrikken
Biler

Salg af billige brugte
elbiler eksploderer

et cykelbatteri
Krimi

Otte bragt til hospitalet
- cykelbatteri eksploderede

en kro set fra landevejen
Nyheder

Kropar plages af rygter

et billede af en politibil
Krimi

Ulykke i industrikvarter -
to alvorligt tilskadekomne

et skib
Nyheder

Endnu et inspektionsskibe har problemer

en togfører
Krimi

Signalfejl stopper
tog og skibstrafik

brandbil ved hus
Nyheder

Mistanke: Forbrydelse

bag syv ofre i brand

smadret bil mod træ
Krimi

Frontalt mod stort træ

kvinde
Kendte

Kat Stephie: 

Tvunget til blowjob

en mand med skæg
Krimi

Har du set Kevin:

Efterlyst for vold

mand
Kendte

Kevin Magnussen stopper

Krimi

Vestas:

Mand død i arbejdsulykke

kvinde
Kendte

Madklubben 2:

Kendisser gør comeback

rod på roskilde
Krimi

Omkommet mand

var frivillig hjælper

hus
Nyheder

Boligkøbere

vælger fast rente

koncertplads fra luften
Nyheder

Anholdt for trusler

mod Taylor Swift

kvinde
Nyheder

Du kan ikke slå

Donald Trump

Turister i skyggen
Nyheder

Myndigheder advarer:

Op mod 44 grader

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolais

kærlighedsferie

Skelettet
Nyheder

Solgt for over

en kvart milliard

Et beskyttelsesrum udefra
Nyheder

Danmark har 3,6 millioner

pladser i beskyttelsesrum

Bo Bech klør sig i håret.
Kendte

TV-kok skal være

far for første gang

Folk i et supermarked
Nyheder

Stjæler med arme og

ben: Højeste i 29 år

En kupon fra Vikingelotto
Nyheder

Vandt millioner 

for et år siden:

Sådan er de brugt

En kvinde måler sin mave
Nyheder

Slankemedicin medskyldig

i tøjkædes konkurs

Dennis Knudsen
Kendte

Dennis Knudsen

dømt igen

et hotel med ild og palmer
Nyheder

Ikonisk hotel i Las Vegas lukker og slukker

en ulykke
Krimi

24-årig løslades efter dødsulykke ved Hillerød

Piller i bokse
Sundhed

Novo-aktien falder 

en powerbank
Sundhed

IKEA advarer: Brug ikke denne powerbank

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Beboer er i kritisk tilstand efter brand

Mennesker på en strand
Nyheder

Op til 30 graders varme i vente

en mand i gult
Sport

FAKTA: 17. etape i Tour de France

en smilende mand
Krimi

Her er manden som blev skudt ved Trump-attentatet

Nyheder

Internater er fyldt med efterladte kæledyr

Donald Trump på talerstol
Nyheder

USA kender til planer om attentat mod Trump

Trump med blod, french toast, en skuespiller og en racerkører
Livsstil

Sommerquiz – test dig selv

Mand i jakkesæt og slips taler
Nyheder

Toppolitiker dømt skyldig i korruption

Gadebillede fra Bangkok
Krimi

Vildt røveri:

Dansker anholdt 

i Thailand

Mand i å
Nyheder

Ægtepar kørte i åen:

Han reddede deres liv

Hotel set ude fra
Nyheder

Seks personer fundet døde på luksushotel - døde af cyanid

Krimi

Ægtepar sigtes for import af 12 kilo kokain

Sanger på scenen
Nyheder

Rockband afbryder verdensturné

efter Trump-kommentar

Skål med chips
Sundhed

Chili-chips sender 14 teenagere på hospitalet

Retten på Frederiksberg
Krimi

Tiltalt for at dræbe sin bror med kniv

morgenmadsprodukter i glas
Sundhed

Få det bedre uden sukker: Her er fælderne

tre politikere
Kendte

Politiker på vej mod
gevinst på millioner

billede af en politibil
Nyheder

Mistanke om drab:
To fundet døde i
dansk bil i Sverige

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Ditte Julie:
Nu nyder jeg sex

et par
Kendte

Slotsejere truet med
krav om millioner

en baby
Nyheder

Her er de mest populære navne til nyfødte

politi og beredskab på stedet
Krimi

52-årig har mistet
livet i trafikulykke

en mand
Kendte

Mads Langer

er blevet skilt

snegle
Nyheder

Vi bliver næppe nogensinde fri for dræbersneglen