Administration 

Rebellen fra Langeland: "Jeg vil derhen, hvor vi taler menneskesyn og værdier fremfor Excel-ark"

Ole Sørensen har ikke meget tilovers for paragrafryttere og kassetænkningen. Lyt til mennesket og hør efter i stedet for at proppe svage borgere i Excel-ark, siger han. (Foto: Foto: Sonny Munk Carlsen)

Den bogaktuelle socialarbejder fra det sydfynske øhav revser socialsystemet, der ifølge ham har glemt, at det handler om mennesker.

I starten af 2016 blev Ole Sørensen pludselig landskendt. Socialarbejderen fra Langeland stormede ind på mediescenen efter en række DR-programmer og blev kendt for sit lange viltre hår, tykke fuldskæg og uortodokse arbejdsmetoder.

Den alternative tilgang til socialpsykiatrien på bo- og værestedet Hjørnet, hvor han i flere år har været leder, gav ham kælenavnet 'Rebellen fra Langeland'. En mand som med civil ulydighed gjorde op med systemets kassetænkning og faste rammer.

Ole Sørensen fører an i en stille revolution, der ifølge ham foregår landet over i kommuner, hvor ildsjæle forsøger at møde samfundets svageste borgere som mennesker i stedet for felter i et regneark.

Nu er han aktuel med bogen 'Kom nu ned på jorden', og når Avisen.dk spørger, om der ikke trods alt er brug for nogle klare og tydelige rammer i et system for at undgå, at det ender med kaos, er han klar i spyttet:

- Og hvad så? Det her system vi har i dag, det er ikke en skid bedre, end hvis det hele gik op i hat og briller. For der lever mennesker derude, som aldrig nogensinde får en chance, siger Ole Sørensen.

Danmarks roligste vrede mand

Rebellen fra Langeland sidder på forlaget Peoples Press foran en bunke bøger, hvor hans ansigt pryder forsiden. Det er udgivelsesdag for 'Kom nu ned på jorden', og Avisen.dk møder ham over en kop kaffe for at tale om menneskesyn i et kommunalt system, der bliver stadig mere restriktivt. Et system, hvor kontrol og budgetter dominerer hverdagen.

Du siger i bogen, at "Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt. Når de svageste mennesker i den grad bliver kørt over af paragraffer og trampet på af besparelser, bliver mine 'varme hænder' til knyttede næver." Hvad mener du med det?

- At vi efterhånden er fanget i et frygteligt bureaukratisk og kontrollerende system, som ikke levner plads til, at vi kan arbejde frit med mennesker. Systemet levner heller ikke plads til, at de mennesker, der har brug for os som kontakt- og støttepersoner, får en chance, siger Ole Sørensen.

Hindringerne er ifølge den rutinerede socialarbejder sat i verden af DJØF'ere og skrivebordsryttere, der aldrig har haft fingrene i den kommunale muld.

- Kontrol i den grad kan man kun tro, der er behov for, hvis man er blevet hjernevasket til at tro det. Da jeg var ung, og det er efterhånden længe siden, arbejdede vi med frihed under ansvar. Det eksisterer sgu ikke mere, siger Ole Sørensen.

Den knivskarpe systemkritik og frustrationen siver igennem, når Ole Sørensen åbner munden. Men manden selv sidder smilende bag det fyldige gråsprængte skæg og taler med en dyb og rolig stemme, der blot fra tid til anden afbrydes af en slurk kaffe. 

Mød folk i øjenhøjde

Det er ikke en magisk trylledrik eller en speciel teknik, som Rebellen fra Langeland taler om, når han siger, at man skal lytte efter for at hjælpe borgerne. For ham handler det bare om at være et ordentligt menneske - uanset om du er på arbejde eller ej.

- Jeg kan ikke se, at det skulle være så svært at møde folk i øjenhøjde. Nogle gange går jeg rundt i noget tøj på Hjørnet, som nogle måske ville stille spørgsmålstegn ved. Til tider går jeg også rundt i bare tæer, men det gør alle de andre jo også, siger Ole Sørensen.

Han ser ikke nogen grund til at spille autoritær. For der er ikke stor forskel på ham som leder og mennesker, der bor på værestedet.

-  Den eneste forskel er, at de bor et sted, hvor der bor andre, og det gør jeg ikke, siger Ole Sørensen.

Få mennesket i centrum

'ASF' hedder Rebellen fra Langelands mantra. Det står for "Almindelig Sund Fornuft" og præger den måde, som Ole Sørensen arbejder. Man skal udelukkende gøre ting, hvis det giver mening. 

- Hvis vi møder hinanden, ser hinanden og kommer væk fra kassetænkning, er vi kommet rigtig langt. Jeg vil derhen, hvor vi taler menneskesyn og værdier fremfor Excel-ark. Og hvis vi ikke ser mennesket første gang, så må vi se efter igen. For der er altid et menneske et sted, siger Ole Sørensen.

Det lyder simpelt, og ifølge Rebellen er det noget, der fungerer. Men det er også en tilgang, der ikke altid er forenelig med systemets stive regler.

Derfor har Ole Sørensen sin sekretær, som han kalder for Pia "red-røven-på-Ole-Sørensen" Larsen, ansat. Hun holder styr på, at Rebellens metoder ikke overtræder nogle paragraffer, selvom de til tider giver papirnusserne grå hår i hovedet.

Som da Ole Sørensen insisterede på at finde plads til en mand på Hjørnet, selvom alt var optaget. Løsningen? Vejret var godt, og solen stod højt på himlen, så manden kunne da bare slå et telt op ude foran værestedet og bo der. Manden var tilfreds, Rebellen var glad for at hjælpe en mere, og kommunens ledelse røg helt op i det røde felt. 

Asketræer og udkantsmennesker

Når Rebellen skal koble af, trækker han i tunge støvler med jernsnuder og begiver sig ud i skoven for at fælde træer. Han siger, at alle træer er unikke, og at det samme gælder mennesker. Vindhastigheden, tykkelsen på stammen og træsorten betyder, at hvert eneste træ kræver en særlig tilgang, når det skal fældes. 

- Et træ ser anderledes ud, hvis du kravler op i toppen og ser ned, end hvis du ser nedefra og op. Det er det samme med mennesker. Jeg hører, hvad de siger og fortæller. Hvis du gør det,  er der ikke to mennesker, som er ens, siger Ole Sørensen.

Hvis man ikke tager højde for hele situationen og skræddersyer en unik tilgang til den enkelte sag, kan man nemlig komme rigtig galt afsted.

Det oplevede Rebellen selv, da han engang skulle fælde et asketræ. Han tog ikke højde for vinden, og træet strejfede ham på vej ned. Rebellen slap med livet i behold, men fik to diskusprolapser med i baggagen. Det tjener som et minde om, at man aldrig må bruge den samme tilgang til sager, uanset om det handler om træer eller svage borgere.

Sammenligningen mellem træer og mennesker stopper dog ikke her. Rebellen fra Langeland bruger nemlig også lejligheden til at hylde de borgere, der bor i udkanten. 

- Jeg synes, det er fedt, at politikerne kalder det for udkantsdanmark. For når jeg går i skoven, så er det i udkanten, jeg finder de største og stærkeste træer. Det er udkantstræer eller udkantsmennesker, om man vil. De er store og stærke, fordi de tager imod stormen for træerne i midten, siger Ole Sørensen.

'Kom nu ned på jorden' er skrevet af Marianne Vestergaard Nielsen og kom i handlen onsdag.

Sara Bro med partner Morten Kjeldgaard på dansegulvet
Underholdning

Kylet ud i kvartfinalen:

Dansedrømmen brast

Magnus Heunicke nærbillede
Nyheder

Heunicke indkalder til hastemøde

Læge giver vaccine til patient.
Corona

Rusland begynder

massevaccinering

Silhouet af person foran skærm.
Nyheder

Amerikanere har søgt

efter spioner til Danmark

Rupert Grint, Emma Watson og Daniel Radcliffe på den røde løber.
Kendte

Harry Potter-stjerner på Instagram:

Her er den mest populære

Portræt Sarah Grünewald
Underholdning

Sarah Grünewald:

Min tid er enormt dyrebar

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Statsministeren overvejer nye skrappe restriktioner

De tre hovedpersoner sidder omkring køkkenbordet
Nostalgi

The Julekalender
- det vidste du (måske) ikke?

Albert Rosin og Jenna Bagge
Film og TV

Vild med dans:

De ryger ud i aften

Portræt Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Jeg er gravid

Ampuller med corona-vaccine
Nyheder

Dagens smittetal:

11 nye dødsfald

skorstenen ved kulkraftværk Widows Creek Fossil Plant
Helt vildt

Vild video: Sådan lægges en af verdens højeste skorstene ned

billeder af drenge til fodbold
Corona

Her lukkes foreningslivet

efter stigning i smittetal

lang række af fly står på startbanen
Nyheder

Dit tilgodebevis

kan give problemer

ved årsskiftet

Christian Poulsen ses sammen med landsholdkolleger
Kendte

Dansk fodbold-ikon

scorer 5,2 millioner

bord dækket med en skål fuld risalamande
Mad og drikke

Vildt: Så meget piskefløde

bruger vi i december

 Ole Espersen sammen med Lone Hertz
Nyheder

Tidligere minister

Ole Espersen er død

billede af den forulykkede bus
Nyheder

Svigtende bremser sender

16 direkte i døden

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til