Slut med polske vikarer: Nu arbejder 13 flygtninge på Danmarks største gartneri
Gartneriet PKM er den arbejdsplads i Danmark, der har taget flest flygtningeelever. Billedet stammer fra et andet gartneri. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt, Scanpix
Gartneriet PKM på Fyn var for et år siden midtpunkt i en sag om underbetalte østarbejdere. Nu går virksomheden i stedet forrest med at ansætte flygtninge som IGU-elever.

13 flygtninge fra Syrien, Eritrea, Afghanistan og Iran arbejder i dag som såkaldte IGU-elever på Danmarks største blomstergartneri, PKM.

Dermed er PKM den virksomhed, som indtil nu har gjort størst brug af de 2-årige IGU-forløb, der skal bringe flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. Det viser Avisen.dk's kortlægning af IGU-ordningen.

Samtidig er de nye flygtningeelever med til at løse arbejdsopgaver på gartneriet, som tidligere var lagt i hænderne på løst tilknyttede sæsonarbejdere fra Østeuropa.

- Vi har jo altid vores sæsonudsving her på gartneriet. Vi ser på bemandingsbehovet hen over året og finder så ud af, hvordan vi løser det mest optimalt. I den forbindelse havde vi set, at der var mulighed for at få IGU-elever ind i et 2-årigt forløb, og det gav rigtig god mening at ansætte så mange IGU-elever, at vi havde en hel klasse, forklarer Anett Madsen, HR-chef i PKM, til Avisen.dk.

For PKM er det især attraktivt, at virksomheden selv kan være med til at planlægge og afholde de obligatoriske 20 ugers undervisning i det 2-årige IGU-forløb.

- Når vi har lavsæson, så kan vi sende eleverne på skole og få dem tilbage, når vi har brug for dem. På den måde passer den her ordning rigtig godt til en virksomhed som vores, siger Anett Madsen.

Anklaget for løndumping

Det er bare et år siden, at PKM var midtpunkt i en sag om løndumping, som førte til hård kritik fra den lokale 3F-afdeling i Odense.

Fagbladet 3F beskrev dengang, hvordan gartneriet efter at have afskediget 16 fastansatte indgik en entreprisekontrakt med selskabet Artifex, som sendte omkring 20 polakker ud på gartneriet med en timeløn på 45 kroner.

Da 3F midt i marts sidste år iværksatte en konflikt mod Artifex, blev samarbejdet dog afbrudt og de underbetalte østarbejdere sendt hjem.

I dag har PKM ingen entreprise-aftaler. De nye flygtninge-elever er med til at sikre, at der alligevel er tilstrækkeligt med hænder på gartneriet.

  - Vi vil gerne have en stab af faste medarbejdere på PKM, men det er ikke rart at skulle fyre, når det er lavsæson. Så på den her måde undgår vi også at skulle ud og hente arbejdskraft på andre måder, siger Anett Madsen og fortsætter:

- Med IGU-elever har vi en ro, fordi vi ved, at de skal være her i to år, og de dygtigste af dem håber vi da også, at vi kan ansætte efterfølgende. Samtidig er vi med til at påtage os et socialt ansvar for at integrere flygtninge, og det betyder også noget. Derfor er vi gået ind i det her, og så kan vi altid gå tilbage til plan B, hvis det ikke fungerer.

Kolleger: Det kører faktisk fint

Det er ikke kun virksomheden, der glæder sig over muligheden for at tilknytte IGU-elever. Også blandt kollegerne er man glade for de nye medarbejdere på gartneriet.

- Til at starte med var det sådan lidt: 'Hov, hvad er det nu for noget?' Men det kører faktisk fint, og det er nogle søde og rare mennesker at arbejde sammen med, siger Bente Madsen, der er tillidsrepræsentant på PKM.

- Alternativet havde været at få vikarer ind, når der havde været brug for det. Og der synes jeg da, at det er bedre at få nogle flygtninge ind. Så ved vi, hvad vi får, og vi ved, at de skal være her i to år.

- I vores situation, hvor man skal have vendt et underskud og ikke kan ansætte faste medarbejdere, så er det den bedste løsning, fortsætter Bente Madsen.

Tillidsrepræsentanten mener dog, at man nu har nået et maksimum for, hvor mange IGU-elever, virksomheden kan rumme.

Bonus på 40.000 sendes videre til elever

Gartneriet PKM har en ambition om at ansætte fire ekstra IGU-elever, så man kommer op på 17 i alt. Og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har også fået øjnene op for, at IGU-ordningen er blevet en succes i gartneriet ved Odense.

Støjberg kommer således på besøg i næste uge - den 13. februar - og der vil hun også få fortalt, at PKM har gjort lidt ekstra for at motivere flygtningene til at gennemføre den 2-årige IGU-uddannelse.

Da IGU-ordningen kom til verden sidste år som en del af en trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne, blev der nemlig afsat en bonus på 40.000 kroner til virksomheden for hver IGU-elev, der færdiggør forløbet.

Men på PKM har man valgt at sende bonussen direkte videre i hænderne på flygtningene. 

- Den bonus på 40.000 kroner, vi får fra staten, vil vi lade gå tilbage til IGU-eleverne, så de også kan se en gevinst i at hænge i. Vi vil jo gerne motivere eleverne til at arbejde her, og det er også en chance for at få flere udlært i en branche, hvor det er svært at rekruttere nye folk, siger HR-chef Anett Madsen.

Flygtningene får derudover almindelig elevløn, mens de er IGU-elever.

via Listen To News