Tre tyvere og en femmer før skat.
Ifølge fagforeningen 3F er det, hvad 10-12 rumænske arbejdere får i timen på Stenvad Gartneri i Østjylland.
Østarbejderne høster blandt andet blomkål og spidskål til danske forbrugere.
3F anklager gartneriets ejer for løndumping. Hvis gartneriet havde en overenskomst, ville arbejderne få cirka det dobbelte i timen.
- En timeløn på 65 kroner er helt uacceptabel for lønmodtagere over 18 år, siger Lydia F. Callesen, der er lokalformand for 3F Djursland.
3F baserer anklagen på lønsedler fra en fyret gartneriarbejder.
- Hvis timelønnen er så lav, så tænk på, hvad der kommer til at stå på lønsedlen, når Skat har været der. Arbejderne skal jo både betale husleje og mad med mere, siger lokalformanden.
- Brødet ved bageren koster jo det samme for den, der får 65 kroner i timen, og den, der får cirka 130 kroner i timen, uddyber hun.
I maj varslede 3F konflikt mod Stenvad Gartneri. I udkanten af kålmarkerne protesterer medlemmer af fagforeningen derfor med bannere mod rumænernes arbejdsvilkår.
Respekt for medarbejdervelfærd?
Det er Gasa Nord Grønt, der køber en stor del af den kål, som Stenvad Gartneri dyrker. Grossisten ønsker dog ikke at oplyse, hvilke supermarkeder kålen sælges videre til, og vil heller ikke kræve, at Stenvad Gartneri hæver lønnen.
- Jeg skal ikke fortælle dig, om jeg synes, at det er rimeligt eller ej, så længe vores producenter overholder gældende lovgivning, siger Allan Rømer, der er administrerende direktør for Gasa Nord Grønt.
Har Gasa Nord Grønt ikke et moralsk ansvar for at sørge for, at produkterne er produceret på et gartneri med ordentlige løn- og arbejdsvilkår?
- Vi beder vores producenter om at overholde dansk lovgivning.
Ifølge grossisten er Stenvad Gartneri certificeret efter en international standard for produktion af frugt og grønt, der blandt andet skulle betyde "respekt for medarbejdervelfærd".
Gartneriejer: Ulovlig blokade
Ifølge 3F Djursland har fagforeningen i årevis forgæves forsøgt at få gartneriets ejer til at tegne overenskomst.
Morten Adamsen, der er manden bag Stenvad Gartneri, har kun en kommentar til kritikken.
- Jeg mener, at det er en ulovlig blokade, siger han.
Stenvad Gartneri er ikke medlem af arbejdsgiverforeningen Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A). Havde de været det, ville de være omfattet af overenskomsten mellem GLS-A og 3F.
- En rimelig løn er den, der står i overenskomsten, siger direktør Johnny U. Larsen, som dog ikke vil blande sig i, hvordan ikke-medlemmer aflønner deres ansatte.
Østarbejderne strømmer til Norddjurs
Fra 2008 til 2014 er der sket en stor stigning i antallet af tilflyttere fra Østeuropa i visse landkommuner. Norddjurs Kommune, der huser Stenvad Gartneri, er en af dem.
Sidste år boede der 485 østeuropæere i kommunen. I 2008 var tallet 96. Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har lavet.
Udviklingen bekymrer 3F Djursland, der frygter, at der bliver langt mellem de ordentligt lønnede job. De arbejdsgivere, der dumper lønnen, gør livet surt og konkurrencen ulige for de arbejdsgivere, der hoster op med en god hyre, lyder det.
Det er derfor, at fagforeningen blander sig i, hvad der står på lønsedlerne fra Stenvad Gartneri.
- Vi vil et arbejdsmarked med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, som alle kan leve af, siger lokalformand Lydia F. Callesen.