Waseem er flygtningeelev: "Jeg vil ikke bare sidde og få penge"

Waseem Shakir er en del af den nye IGU-elevordning og har de sidste otte måneder arbejdet som elektriker i TDC. Mine kollegaer er som familie, fortæller den syriske flygtning.
Foto: Victor Emil Kristensen

Da Waseem Shakir på 39 år fra Damaskus efter et halvt år fik sin opholdstilladelse i Danmark, gik han resolut ned på Jobcenter København og bad om hjælp til at finde et job.

Nu sidder han med et TDC-logo syet på sin windbreaker og beskriver, hvordan han integreres i Danmark gennem sin arbejdsplads.

- Jeg vil gerne arbejde, det er en principsag. Jeg vil ikke bare sidde og få penge af kommunen, forklarer Waseem Shakir stædigt.

I Syrien var han selvstændig elektriker med egen butik. De evner kommer nu TDC til gode i firmaets hovedkontor.

Jobbet er en IGU-elevplads, som Avisen.dk har beskrevet i dag. Formålet er at give flygtninge en indgang til det danske arbejdsmarked, mens de samtidig får mulighed for at lære det danske sprog. IGU-projektet har haft en tung start, og dags dato er der blot oprettet 216 IGU-elever på landsplan. 

Waseem Shakir har været med fra projektets start 1. juli sidste år på en to-årig kontrakt, og for ham har det været en succes. Han tjener omkring 9.000 kroner efter skat, men for ham handler det at arbejde ikke om penge. 

- Penge er ikke det, som jeg fokuserer på. Det vigtigste for mig er arbejdsmiljøet. Her er de altid smilende og tålmodige, når de snakker med mig. Det sætter jeg stor pris på, for jeg forstår ikke altid sproget, fortæller han.

Tirsdag, onsdag og fredag arbejder Waseem Shakir, og ugens to resterende dage går han til danskundervisning.

På arbejdet foregår al kommunikation på dansk. Derfor er det også her, han lærer mest.

- Det fungerer meget bedre med sproget, når jeg er på arbejde. Så har jeg ikke nogen, jeg hele tiden kan tale arabisk med, så man bliver tvunget til at lære hurtigt. Jeg forstår ikke alt, mens så gentager de bare ordene en, to eller tre gange, siger Waseem Shakir.

Udtalen driller stadig noget, så selvom Waseem Shakir efter blot otte måneder kan læse og forstå det meste dansk, foregår interviewet med en tolk. 

Kollegaer er som familie

Waseem Shakir fortæller, at selvom han savner familien, har han fundet en ekstra familie i sine nye kollegaer.

- Jeg føler, at mine kollegaer er som min familie. Min rigtige familie er langt væk i Syrien, men her er det som en ekstra familie. Vi har et rigtig godt samarbejde, og de lærer mig op. De er meget tålmodige, siger den syriske elektriker.

Han fortæller om sine overvejelser, da krigen blev stadig værre i Syrien. For Waseem Shakir var den eneste mulighed at prøve lykken i Europa og senere blive familiesammenført, så hans kone og fire børn kunne komme ud af det sønderbombede land.

Han havde læst om de forskellige lande, og som selvstændig elektriker lød det som om, at Danmark ville være det bedste sted at finde arbejde.

- Danmark er kendt for at være højteknologisk, og det ville jeg gerne arbejde mere med. Alt er koblet til computere, men det går fint med jobbet, Med tiden bliver jeg forhåbentlig også bedre til sproget, fortæller han.

Waseem Shakir kunne nok heller ikke have valgt et meget bedre land at tage til. I sommers kunne Avisen.dk nemlig fortælle, at elektrikere har fuld beskæftigelse.

Vil betale tilbage

Selvom den unge familiefar savner sine børn meget, er han lykkelig for sin start i Danmark. Drømmen er dog at vende tilbage til det krigsplagede land, men hvis det ikke bliver bedre, håber han at starte på ny og betale tilbage til Danmark.

- Om to år håber jeg, at jeg mit dansk er blevet så godt, at TDC kan overveje at forlænge kontrakten. Jeg vil gerne betale tilbage, når de har hjulpet mig så meget. I øjeblikket arbejder jeg måske på 35 procent, men om to år er jeg måske på 100 procent og kan betale det tilbage, som jeg føler, jeg skylder Danmark og TDC, siger han om arbejdet, hvor omgivelserne og sproget stadig kan være en barriere.

Waseem Shakir er tydeligt begejstret for sit arbejde og forbipasser ikke en chance for at rose sine kollegaer og chefer til skyerne for alt lige fra tålmodighed, smil til morgenbrød.

- Der er et arabisk ordsprog; "Giv mig et smil, ikke et måltid mad", siger Waseem Shakir opsummerende om sin elevplads.

Ordsproget betyder noget i stil med; "jeg vil ikke have dine almisser, men blot din venlighed".

Kort tid senere bryder Waseem Shakir ud i grin. Han er i gang med at beskrive en normal arbejdsdag: Først starter vi med ostemad og kaffe, så kommer chefen med en liste over ting, som Waseem skal ordne i løbet af dagen. Det kan være pærer, der skal skiftes, aircondition der i udu, ledninger der skal trækkes og lignende. 

Og nu står chefen lidt væk og vifter med dagens opgaveliste. Waseem Shakir vinker tilbage, interviewet er slut, og den syriske elektriker skal igang med et nyt sæt arbejdsopgaver.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.