Flygtningepraktikanter med det formelle navn IGU-ordningen var omdrejningspunktet i sidste års trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere.
Planen var, at ordningen skulle få flygtninge integreret i samfundet ved at sammenblande praktik og uddannelse.
Status er et år senere, at der 1. marts, efter en sløv start, var registreret 271 IGU-forløb fordelt på 182 virksomheder.
Den langsomme start for projektet har dog allerede fået kritikere til at erklære, at det er en fiasko.
Bonus på 20.000 kroner til arbejdsgiveren
Flygtningene kan sjældent dansk, når de starter på praktikken. Derfor har virksomheder i en spørgerunde for Ugebrevet A4 også noteret sprogbarrieren som et af de største problemer.
Netop derfor består et IGU-forløb ofte af både almindeligt arbejde og dansk-undervisning.
Waseem Shakir, som Avisen.dk har talt med, arbejdede for eksempel som elektriker i TDC tre dage om ugen og gik til undervisning arbejdsugens resterende to dage.
Som belønning får virksomheden en bonus på 20.000 kroner om året. Et IGU-forløb varer normalt to år. Forsøgsordningen udløber sommeren 2019, hvorefter der ikke kan startes nye forløb.
Morfar i føretrøjen
Oprindeligt var ordningen målrettet private virksomheder, og det er også dem, der har taget langt størstedelen af flygtningepraktikanterne. Hele 218 ud af de nuværende 271 IGU-forløb er i det private.
Og det er store som små virksomheder, der er med. I dag kan vi finde flygtninge i praktik i både Jettes Diner i Kalundborg, Føtex i Brabrand og MORFARS.DK i Herlev.
På kortet kan du se, hvor de 271 IGU-forløb er i landet.
Artiklen fortsætter under kortet
Avisen.dk har også tidligere skrevet succeshistorien om gartneriet PKM på Fyn, som ansatte 13 flygtninge i stedet for østarbejdere.
Især kommunerne hænger i håndbremsen. Selvom der er over en halv million ansatte i de danske kommuner, har de nemlig sammenlagt blot 12 flygtningepraktikanter. Det kan du læse mere om her: Trods en halv million ansatte: Kommuner tager ingen intergrationelever.
Staten har heller ikke meget at prale med. Avisen.dk kan i dag fortælle, at selvom ministerierne havde en ambition om at ansætte op mod 300 flygtninge, er det et halvt år senere kun blevet til 38. Det kan du se i grafikken: