Flygtningepraktik: Sådan ligger landet et år senere

20.000 kroner i bonus, praktik hos MORFARS.dk og sløve kommuner. Forstå IGU-ordningen på fem minutter.
Fra venstre mod højre var det sidste år Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening, Lizette Risgaard fra LO, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Jacob Bundsgaard fra KL, der skabte IGU-ordningen.
Fra venstre mod højre var det sidste år Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening, Lizette Risgaard fra LO, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Jacob Bundsgaard fra KL, der skabte IGU-ordningen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/arkiv

Flygtningepraktikanter med det formelle navn IGU-ordningen var omdrejningspunktet i sidste års trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere. 

Planen var, at ordningen skulle få flygtninge integreret i samfundet ved at sammenblande praktik og uddannelse. 

Status er et år senere, at der 1. marts, efter en sløv start, var registreret 271 IGU-forløb fordelt på 182 virksomheder.

Den langsomme start for projektet har dog allerede fået kritikere til at erklære, at det er en fiasko.

Bonus på 20.000 kroner til arbejdsgiveren

Flygtningene kan sjældent dansk, når de starter på praktikken. Derfor har virksomheder i en spørgerunde for Ugebrevet A4 også noteret sprogbarrieren som et af de største problemer. 

Netop derfor består et IGU-forløb ofte af både almindeligt arbejde og dansk-undervisning.

Waseem Shakir, som Avisen.dk har talt med, arbejdede for eksempel som elektriker i TDC tre dage om ugen og gik til undervisning arbejdsugens resterende to dage. 

Som belønning får virksomheden en bonus på 20.000 kroner om året. Et IGU-forløb varer normalt to år. Forsøgsordningen udløber sommeren 2019, hvorefter der ikke kan startes nye forløb.

Morfar i føretrøjen

Oprindeligt var ordningen målrettet private virksomheder, og det er også dem, der har taget langt størstedelen af flygtningepraktikanterne. Hele 218 ud af de nuværende 271 IGU-forløb er i det private.

Og det er store som små virksomheder, der er med. I dag kan vi finde flygtninge i praktik i både Jettes Diner i Kalundborg, Føtex i Brabrand og MORFARS.DK i Herlev. 

På kortet kan du se, hvor de 271 IGU-forløb er i landet.

Artiklen fortsætter under kortet

Avisen.dk har også tidligere skrevet succeshistorien om gartneriet PKM på Fyn, som ansatte 13 flygtninge i stedet for østarbejdere

Især kommunerne hænger i håndbremsen. Selvom der er over en halv million ansatte i de danske kommuner, har de nemlig sammenlagt blot 12 flygtningepraktikanter. Det kan du læse mere om her: Trods en halv million ansatte: Kommuner tager ingen intergrationelever

Staten har heller ikke meget at prale med. Avisen.dk kan i dag fortælle, at selvom ministerierne havde en ambition om at ansætte op mod 300 flygtninge, er det et halvt år senere kun blevet til 38. Det kan du se i grafikken:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.