DF-præst raser over flygtninge på kirkegårde: "Ikke kirkens opgave"
Christian Langballe (DF) er rasende over, at Kirkeministeriet pålægger Folkekirken en integrationsopgave. (Foto: Foto: Claus Bech/Scanpix/arkiv)
Sognepræst og kirkeordfører for Dansk Folkeparti, Christian Langballe, er vred over, at Kirkeministeriet har bedt menighedsrådene om at ansætte 60 flygtninge.

Kirkeministeriet blander politik og tro sammen, når ministeriet opfordrer menighedsrådene til at ansætte 60 flygtningepraktikanter. 

Sognepræst og kirkeordfører for Dansk Folkeparti Christian Langballe skorter ikke på kritikken af Kirkeministeriet.

- Det er under al kritik. Svineri er ikke et ord, jeg vil lægge i min mund. Men det her tager jeg godt nok kraftig afstand fra, siger han.

Kritikken kommer efter, Avisen.dk kan afsløre, at Kirkeministeriet har bedt landets menighedsråd om at ansætte flygtninge som en del af integrationsgrunduddannelsen (IGU). 

Kirkeministeriet blev som alle andre ministerier tilbage i sommer bedt om at være med til at give IGU-ordningen en flyvende start. Nu har ministeriet givet den opgave videre til landets kirker. Både ministeriet og menighedsrådenes forening forventer, at flygtningeeleverne kommer til at arbejde på kirkegårde.

Det, mener Christian Langballe, er at spænde de danske kirker for en politisk vogn.

- Det er ikke kirkens opgave at sætte gang i sådanne integrationsprojekter. Og slet ikke ude i menighedsrådene, der er selvstændige institutioner. Jeg vil ikke blande mig i det folkelige demokrati og sige, hvad de skal og ikke skal gøre, og det skal Kirkeministeriet bestemt heller ikke, siger han.

Underligt med muslimer i kirkerne

Det er også et mærkværdigt billede, hvis muslimske flygtninge arbejder i danske kirker, siger kirkeordføreren. Men det er i sidste ende noget, som de enkelte præster må gøre op med sig selv.

- Det andet aspekt er, at det kan være underligt med muslimer i Folkekirken, men det må menighedsrådene selv om. Jeg ville aldrig selv gøre det, og jeg synes også, det er en uskik med imamer og lignende til gudsstjenester, siger han og slår endnu et slag for, menighedsrådenes selvbestemmelse:

- Det vil være menighedsrådenes eget ansvar, og de må så også tage den kritik, der kommer i kølvandet på flygtninge i kirken. Men jeg synes, det er synd for Folkekirken, hvis det her bliver fremtiden.

Det lyder som om, at du synes, det her er en sammenblanding af flere forskellige former for tro og også mellem tro og politik?

- Fuldstændig. Det, som gør mig mest vred, er, at man prøver at pålægge Folkekirken regeringens integrationsprojekt. Det er under al kritik, fordi det har været sådan generelt, at kirkeministeriet stod for rammelovgivningen og ikke blandede sig direkte i Folkekirken.

Sur over lånte fjer

Landsforeningen af Menighedsråd tager integrationsopgaven på sig. Men den garanti giver Christian Langballe ikke meget for.

- Jeg ved godt, at Landsforeningen af Menighedsråd fletter fingre med Kirkeministeriet. Det er ikke nogen nyhed, konstaterer han tørt.

Kirkeministeriet har nemlig ifølge DF politiske bagtanker med IGU-projektet. Hvis det lykkes for menighedsrådene at hyre 60 flygtningepraktikanter, kan ministeriet nemlig fremvise flotte resultater uden at have haft al bøvlet med at føre det igennem.

- Kirkeministeriet kan bagefter pynte sig med lånte fjer, så det er oven i købet skinhelligt udover alle grænser. Det er et projekt, hvor ministeriet skal fremvise IGU-elever, og det er simpelthen det rene pjat. Det gør mig faktisk ret sur, fastslår Christian Langballe, der garanterer, at han aldrig ville gøre noget lignende:

- Jeg ville aldrig gøre det. Jeg tror ikke på projektet, og jeg tror ikke på IGU-ordningen.

Christian Langballe er sognepræst i Tjele og Nørre Vinge sogne og Viborg domsogn. Han meddeler Avisen.dk, at han efter afsløringen overvejer at kalde kirkeminister Mette Bock (LA) i samråd.

Du kan læse mere om IGU-ordningen her: Flygtningepraktik: Sådan ligger landet et år senere

via Listen To News