TV 2 ændrer i nyt håndværkerprogram efter løn-tvivl
I programmet 'Østeuropa mod Danmark' sammenligner de lønnen i et dansk byggefirma med lønnen i et lettisk. Problemet er, at den ene løn er før skat, og den anden er efter. (Foto: Skærmdump fra tv2)
Kort før tv-premieren må TV 2 ændre i det andet program i serien 'Danmark mod Østeuropa' på grund af usikkerhed om lønnen hos lettiske håndværkere.

TV 2 ændrer i næste afsnit af tv-programmet 'Danmark mod Østeuropa', kort før det bliver vist i tv torsdag aften. Det sker på grund af usikkerhed om lønnen til de lettiske håndværkere, der deltager i programmet.

Andet afsnit i serien har ellers ligget tilgængelig på betalingstjenesten TV 2 Play i flere dage. I den version, der er offentliggjort på TV 2 Play, bliver seerne præsenteret for den lettiske tømrermester Dins Grants, der ifølge programmet betaler sine lettiske håndværkere 100-120 i timen. 

I programmet sammenlignes lønnen med de 175-210 kroner, det danske byggefirma Ansø Byg giver deres håndværkere i timen.

Men Avisen.dk har talt med Dins Grants, og han understreger, at hans timeløn er efter, der er betalt skat af pengene. 

-  Jeg betaler 100-120 kroner, men det er det, de får i hånden efter skat. For skat har jeg allerede betalt, siger han.

Det får TV 2 til at ændre i udsendelsen.

- Nu går jeg ind og får det præciseret, så det ikke kan misforstås, siger TV 2's redaktør på programmet Jes Schrøder til Avisen.dk

TV2 anerkender problemet

'Danmark mod Østeuropa' går ud på, at to hold af håndværkere kæmper mod hinanden. Det ene er fra Danmark - det andet fra Østeuropa. Det første afsnit vakte stor debat, da den danske deltager tømrermester André Boas, som tabte dysten, følte sig ført bag lyset af TV 2. 

Næste afsnit vækker nu også debat på grund af lønforholdene for deltagerne. Jes Schrøder anerkender, at det er svært at sammenligne lønnen for de to hold.

- Vi prøvede at medregne lettiske skatter, men det gav et forvirrende billede. Vi skærer derfor ind og fortæller, hvad de får ind på kontoen.

- Dins Grants oplyser, at han betaler skatten for sine ansatte. De får store 100 kroner, når alt er betalt. Det, synes vi, giver et billede af, hvad får de pågældende ansatte får ud af at komme og arbejde i Danmark siger redaktør Jes Schrøder. 

Svært at sammenligne lønninger

Det kan også være svært at sammenligne lønninger, når skatten betales i to forskellige lande, fordi skattereglerne er så forskellige fra land til land, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jens Arnholtz.

- I mange lande har man et langt højere arbejdsgiverbidrag, end vi har her, men hvor skatten på indkomst så er lavere. Det spiller også ind. Der er også varierende skatteregler alt efter, hvor længe man opholder sig her, siger Jens Arnholtz.  

Dins Grants er ikke selv klar over, hvor høj skatten er i Letland, og hvor meget skat han betaler for sine håndværkere.

- Jeg går ikke så dybt ind i, hvor meget jeg betaler i skat. Det står min bogholder i Letland for. Han skriver bare, hvor meget det koster for hver medarbejder hver måned, og hvad jeg skal betale i skat totalt, siger han.

Polakker får 83 kr. i timen

Når man spørger Jens Arnholtz, er det heller ikke helt unormalt for de udenlandske håndværkere at tale om løn efter skat.

- Der er rigtig mange af dem, der er her, som fokuserer på bundlinjen. Altså hvad man får i sidste ende. Skatter, fradrag og andre regler er de ikke så optagede af, siger han.

Med den timeløn, som Dins Grants oplyser, at hans håndværkere modtager, får de en væsentlig bedre løn end de fleste andre udenlandske håndværkere i Danmark. Ifølge en undersøgelse lavet af blandt andre Jens Arnholtz, får den gennemsnitlige polske håndværker, der arbejder på villaveje, 83 kroner i timen. 

Der er altså tale om store forskelle i lønningerne blandt den udenlandske arbejdskraft.

- I forhold til de polske håndværkere ligger det i den høje ende. Men der er stor forskel på, hvad man får i løn, alt efter hvilket land man er fra. Tyskerne går sandsynligvis rundt til højere lønninger, og rumænerne får sandsynligvis en løn, der er lavere. Det er betinget af, hvordan det ser ud i hjemlandet, siger han.

I undersøgelsen fra Københavns Universitet viste det sig, at polakkernes løn på store byggepladser er 123 kroner i timen.

via Listen To News