Her er det farligst at være udenlandsk arbejder i Danmark

Udlændinge kommer op til fem gange mere til skade end deres danske kolleger på jobbet. Det viser ny, stor undersøgelse. Du kan være med til at forebygge ulykker.
Udlændinge kommer tit til at lave det hårde arbejde med for eksempel rengøring. Det kan være en af grundene til, at de oftere kommer ud for ulykker end danskere, forklarer ekspert.
Udlændinge kommer tit til at lave det hårde arbejde med for eksempel rengøring. Det kan være en af grundene til, at de oftere kommer ud for ulykker end danskere, forklarer ekspert. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Udlændinge må oftere på skadestuen end deres danske kolleger, fordi de er kommet til skade på arbejdet. Nogle bestemte grupper af udlændinge bliver ramt af fem gange flere ulykker på arbejde end danskerne. 

Det viser en ny videnskabelig undersøgelse, hvor data for ikke færre end 67.939 arbejdsulykker fra perioden 2003 til 2013 er blevet analyseret.

Undersøgelsen viser generelt, at udlændinge kommer mere galt afsted end danskere. På nogle områder ser det overraskende slemt ud. Det oplyser en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d. Karin Biering fra universitets-klinikken Arbejdsmedicin, Herning. 

Hun har kigget nærmere på, hvordan det går for udlændinge i sektorer, hvor der normalt sker få arbejdsulykker.  Det er sektorer som offentlig administration, undervisning samt social- og sundhedsarbejde. Her viser det sig, at udlændinge over 30 år fra lande i Mellemøsten, Asien og Afrika bliver ramt af cirka fem gange så mange ulykker som deres danske kolleger. 

- Det er et meget højt tal, og det skal vi tage alvorligt, siger Karin Biering, og uddyber:

- Når udlændinge i lavrisiko-sektorer kommer mere til skade end danskere i samme sektor, kan det skyldes, at udlændinge får de hårde og mere risikable opgaver. Og måske ikke bliver klædt tilstrækkelig på til at kunne forebygge ulykker. Altså eksempelvis får en manual på deres eget sprog. 

Fem råd om at passe på din kollega fra udlandet

Det er altid chefens ansvar at forebygge, at der sker ulykker. Men som ansat kan du også gøre noget for, at dine danske og udenlandske kolleger ikke kommer galt af sted.

Her er nogle råd fra Palle Larsen, som er arbejdsmiljø-konsulent i fagforbundet 3F:

  • Tag godt imod din nye kollega.
  • Vær opmærksom på om kollegaen kan nok dansk til  at forstå, hvad man skal gøre for at undgå ulykker.
  • Hjælp kollegaen med at forstå sikkerheds-regler, etiketter på kemikalier og så videre.
  • Vær opmærksom på om kollegaen arbejder på en uforsvarlig måde og grib eventuelt ind.
  • Snak med din arbejdsmiljø-repræsentant eller chef, hvis din udenlandske kollega gang på gang arbejder farligt. 

 

UDVID

Sprogforbistring

Der kan være mange forskellige årsager til, at udlændinge slår sig på arbejdet i Danmark. Det vurderer arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal fra fagforbundet FOA.  

- Manglende erfaring med arbejdet og problemer med at forstå dansk kan være en farlig kombination, for det øger risikoen for, at noget går galt, siger Charlotte Bredal.

Hun peger også på, at for nogle udlændinge kan det være svært at sige fra over for risikabelt arbejde.

- Hvis man er løst tilknyttet arbejdsmarkedet ved for eksempel at være ansat som vikar, så står man nok ikke helt så fast på, at alle regler skal overholdes. Så kan det synes vigtigere at beholde jobbet, forklarer Charlotte Bredal. 

3F: Chefer skal oppe sig

I fagforbundet 3F mener arbejdsmarkedspolitisk chef Ulla Sørensen, at arbejdsgiverne skal gøre mere for at nedbringe antallet af ulykker blandt udlændinge. 

- Undersøgelsen tyder på at området skal have meget mere – og hurtig - opmærksomhed fra arbejdsgiverne, siger Ulla Sørensen.

Ifølge hende kan der være forskellige årsager til, at udlændinge kommer negativt ud i statistikken over ulykker. 

- Det er min opfattelse, at udlændinge ikke altid får de nødvendige instruktioner om, hvordan arbejdet skal udføres, og heller ikke selv får stillet arbejdsgiveren de nødvendige spørgsmål om sikkerhed ved arbejdets udførelse allerede ved ansættelsen. Det kan i mange tilfælde skyldes, at indvandrere er bekymret for at stille kritiske spørgsmål af angst for at blive opsagt, siger Ulla Sørensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.