Hver gang vi betaler en dollar i udviklingsbistand over bordet, modtager de rige lande 10 dollar under bordet.
Det sker i form af korruption, kriminalitet og mest omfattende massive skatteunddragelse. Multinationale virksomheder vurderes til at være ansvarlige for 65 procent af kapitalflugten fra de fattige lande.
”Kapitalflugt dræber folk, fordi der tages penge ud af de fattige lande, siger Raymond Baker, leder af den Washington-baserede tænketank Global Financial Integrity.
Folk dør af det
”En tredjedel af verdens dødsfald kan tilskrives pengemangel, fordi folk ikke har råd til mad, lægehjælp etc.” siger Baker. Det har de netop ikke, fordi eksempelvis multinationale selskaber unddrager sig at betale skat i de fattige lande, hvor de opererer.
Tænketanken vurderer, at omkring 34 trillioner kr. - en vanvittig sum penge – er blevet taget ulovligt ud af udviklingslandene mellem 2000 og 2008. Og summerne bliver større og større.
Den globale kapitalflugt stiger i gennemsnit 18 procent om året, siger Barker.
Stor kapitalflugt fra Asien
Asien er den region, der i absolutte tal oplevede den største kapitalflugt i perioden. I Malaysia for eksempel blev den ureglementerede udførsel af penge tredoblet.
I Afrika er kapitalflugten procentvist steget mest, nemlig med 22 procent over ni år. I 2008 blev over 400 milliarder udført illegalt fra Afrika. Det olierige Nigeria stod for halvdelen af dette beløb.
Det er netop fra olielandene, at der udføres gigantiske summer. Top 10 lande med højst kapitaltab er Kina, Rusland, Mexico, Saudi Arabien, Malaysia, Forenede Arabiske Emirater, Kuwait, Venezuela, Qatar og Nigeria.
Skyggesystem
Raymon Baker taler om ”et skyggesystem”, der er den største enkeltstående trussel mod vores økonomi.
”Det er ikke alene totalt ødelæggende for de fattige landes evne til at arbejde sig ud af fattigdom. Det er heller ikke kun et spørgsmål om retfærdighed, men det er også dybt ødelæggende for det frie marked,” understreger Baker.
Han har i mere end 35 år arbejdet bl.a. i Afrika for store multinationale selskaber og siger selv, at han har været vidne til ”mere korruption end der er godt for et menneske at opleve i løbet af et liv”.
Hvordan sker kapitalflugten?
Bevidst fejlvurdering
En af de helt store klassikere er at lave en bevidst fejlvurdering af prisen. Det betyder, at varer enten sælges for billigt eller for dyrt, når man overfører dem til for eksempel et datterselskab. Derved udføres penge uden at betale skat.
Den form står for over 50 procent af alle ulovlige pengestrømme og er især udbredt i Kina.
Bestikkelse, tyveri, returkommission og skatteunddragelse er den største kanal for de ulovlige finansielle strømme i verdens olielande.
Korrupte statsledere med enorme formuer gemt væk i et af verdens 60 skattely udgør faktisk kun en mindre del af kapitalflugten.
”Pengene fra korruption, der flyder over grænser, udgør omkring tre procent, penge fra kriminalitet ca. 30-35 procent, mens de penge, der kommer fra internationale firmaers skatteunddragelse, står for 60-65 procent af den totale sum,” siger Baker.
Et par simple indgreb
Han forslår nogle helt simple indgreb, der ville kunne mindske de ulovlige pengestrømme.
1. Bankerne skal kræve at vide, hvem der ejer en bankkonto. Det bør ikke være lovligt, at det er et selskab. Der skal et navn på. Kontoen skal blokeres, hvis der ikke opgives et navn.
2. Multinationale selskaber skal rapportere pr land og ikke som i dag kun på globalt plan. Det ville ifølge Raymond Baker betyde, at olieselskaber for eksempel ville komme til at rapportere om underskud fra deres aktiviteter i Nigeria og Brasilien, fordi der er så mange penge under bordet.
”Det ville de aldrig gøre, fordi det ville skade deres image, og derfor ville de være nødsaget til større gennemsigtighed,” siger han.
Kræver politisk vilje
”Disse to indgreb, der ikke koster noget, ville have en betydelig indvirkning på den skjulte skatteunddragelse,” siger Baker.
Men han nævner også, at indgrebene kræver politisk vilje.
Problemet er, at ”skyggesystemet” blev lavet i 1960'erne og 70'erne, hvor de rige lande opgav deres kolonier i massevis og fandt på et nyt system, hvor udviklingslandene stadigt kunne skyde vital kapital ind i verdensøkonomien.
Spørgsmålet er derfor, om der er et reelt ønske om at få has på den ulovlige kapitalflugt fra de fattige lande.
Læs mere om ulovlige kapitalflugt på Global Financial Integrity
To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.