Tæt på verden

Regnskovens venner er ubevæbnede terrorrister

Uganda mangler sukker. Så regeringen i Uganda vil rasere 75 kvadratkilometer fredet regnskov udenfor Kampala.
Uheldig omlægning af natur fører til jordskred som her den 30 august, hvor over en snes mennesker døde.
Uheldig omlægning af natur fører til jordskred som her den 30 august, hvor over en snes mennesker døde.
AP Photo/Stephen Wandera

En stor del af et naturreservat i Uganda risikerer at blive mejet ned til fordel for produktion af sukkerrør. Der er tale om en fjerdedel af Mariba regnskoven 50 kilometer udenfor Kampala. Skoven er et reservat for biodiversitet.

Aktivister og oppositionspolitikere har svoret, at de vil redde naturen fra ødelæggelse. Præsident Yoweri Museveni forsvarer projektet og kalder modstanderne for "ubevæbnede terrorrister".

I øvrigt er skoven ”i dårlig stand”, siger tilhængerne.

Formålet er at skabe nye job og skaffe sukker. Uganda har kronisk underskud på de søde stof, rapporter FNs humanitære nyhedstjeneste IRIN.

Spændinger i Uganda

De 75 kvadratkilometer skov skal raseres til fordel for det uprofitable Sugar Corporation of Uganda Limited, der er et samarbejde mellem den indiske Metha Group og Ugandas myndigheder.

Projektet er svært at forsvare med gode argumenter, hvorfor Museveni da også har blødt sin støtte lidt op og er parat til at overveje alternativer. Det politiske klima i Uganda fører let til optøjer. I år er 9 mennesker døde i politiske protester.

Mariba skoven har været udset til sukkerproduktion før, og i 2007 medførte protester tre mindst dødsfald. Aktivister frygter, at de vil møde samme voldelige undertrykkelse fra sikkerhedspolitiets side som under prisoptøjerne i foråret.

[pagebreak]Miljøfolk

Argumenterne imod at fjerne skoven er forventeligt bevaring af regnskov med dens rige og varierede natur. Argumenterne er også, at omlægningen af Ugandas natur flere steder har ført til dødelige jordskred.

Mariba skoven har været et reservat siden 1932 på grund af dens rige biodiversitet. Der findes 132 forskellige former for træer, 287 arter fugle og 199 varianter af sommerfugle. De vil være truede af industrilandbrug. I øvrigt vil vandforholdene også ændres, hedder det.

Gnisten

Konflikten om Mariba skoven kan blive en gnist, der igen antænder utilfredsheden i Uganda. Inflationen er over 20 procent, mad- og brændselspriserne stiger til himmels og transport er blevet dyr.

I juli måned lukkede handelsfolk deres butikker i flere dage som protest imod valutaudviklingen, der gør importvarer dyrere. Skolelærere strejkede for anden gang i år med et krav om fordobling af deres løn. Regeringen har indtil nu tilbudt dem 44 procent stigning, men parterne er ikke enige.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.