Tæt på verden Magtfuld præsident får stærk udfordrer
Monumentet "Afrikansk Renæssance" troner over Senegals hovedstad Dakar. Det er en provokation imod landets mange fattige
CC BY via Flickr Jeff Attaway
Sommerens voldsomme utilfredshed mod præsident Wade og sønnen er ikke væk. Især ungdommen rører på sig støttet af medier og kunstnere.

Senegals magtfulde præsident gennem adskillige år fik mandag en udfordrer fra sin egen inderkreds til valget i februar. Han tidligere stabschef og minister i flere perioder har oprettet et nyt parti og stiller op mod ex-bossen.

Den 62-årige Aminata Tall forestiller sig en politisk revolution via partiet ”Synergi for etik og gennemsigtighed”. Partinavnet skulle fortælle en del om, hvad hun vil satse på.

Hun beskylder den 85-årige Abdoulaye Wade for at have etableret et gammelmandsvælde domineret af ufravigelige sandheder. Wades styre gennem 11 år har kun ført til ”skuffelser, desperation og fortrydelser”, siger hun og fastslår, at modstanderen har bragt Senegal ud til kanten.

Sommerens ballade

Aminata Talls skridt hænger sammen meds sommerens politiske omvæltning, hvor Wade forgæves forsøgte at klamre sig til magten.

Han blev valg i 2000 til en 7-årig regeringsperiode og genvalgt i 2007 men kun for 5 år. Den venstreorienterede oppositionen, der holdt regeringsmagten gennem 40 år, boykottede det valg.

En ændring i grundloven havde reduceret valgperioden og fastslået, at ingen kan vælges mere end to perioder. Det brød præsidenten sig ikke om, hvorfor han i sommer forsøgte at pille ved reglerne i grundloven for at sikre sig selv længere regeringstid

Han havde også en plan om at oprette en post som vicepræsident til sønnike som passende kunne blive hans efterfølger. Karim Wade kontrollerer ikke mindre end fem ministerier (luftfart, infrastruktur, energi, international samt regional udvikling). Sønnen tabte valget til borgmester i hovedstaden Dakar i 2009.

Befolkningen i Senegal blev fortørnet, og de viste det tydeligt i gaderne med demonstrationer, der udartede til vold. I juli deltog Tall i et fælles-møde med mange oppositionspolitikere, hvor de alle krævede præsidentens afgang i 2012.

[pagebreak]Demokratisk tradition

Senegal har været og er et af de mest velfungerende demokratier i Afrika og har modsat de fleste af sine naboer aldrig oplevet at succesrigt kup. Historisk har det vestafrikanske land syd for Sahara været udskibningshavn for slaver til vesten.

Wade trak sine forslag tilbage efter protesterne. Utilfredsheden simrer alligevel i befolkningen, der er voldsomt træt af manglende elektricitet og andre services. Bedre er det ikke, at præsidenten købte sig et nyt fly.

Symbolet på præsidentens og regeringens manglende sensitivitet til fornuftige beslutninger og forbindelse til jorden er rejsningen af et enormt monument til 150 millioner kroner. Det hedder ”Afrikansk Renæssance” og blev støbt i Nordkorea.

Demonstranter forsøgte at vælte den 50 meter høje rædsel som symbol på deres vrede over spild af samfundets penge. Wade måtte hidkalde militæret for at beskytte værket.

Valget

Det muslimske Senegal er fire gange så stort som Danmark og har 12 millioner indbyggere. Da det var en fransk koloni, er det officielle sprog fransk. Halvdelen af befolkningen taler sproget wolof.

Modstanden imod Wades styre, der ses som udemokratisk og autokratisk, styres af oppostionsfolk, medier og ikke mindst ungdommen, der ønsker udvikling og bedre chancer i livet (og elektricitet). Ikke mindst har rap-kunstnere på wolof skabt politisk samling.

Oppositionen på partibasis er splittet, og det er her Aminata Tall forsøger sig med at samle kræfterne til en udfordring af Wades styre. I boykotvalget i 2007 fik han 56 procent af stemmerne.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.