Tæt på verden Afrika vil holde på pengene
Grænsehandel mellem Sydafrika og Zimbabwe AP Photo/Themba Hadebe
Nyt fællesmarked på vej for 26 afrikanske lande. Indien, Kina og mange andre lande vil have del af den lækre afrikanske kage.

Ledere fra 26 afrikanske lande har indledt forhandlingerne om at slå tre mindre fælles markeder sammen til et stort.

Selv om de er fattige, handler de 700 millioner afrikanere syd for Sahara for små 800 milliarder Euros. Men handel med nabolande er forsvindende lille i Afrika. Kun 10 procent bruges hos naboerne på kontinentet.

Europa er forbillede

Landene i Europa er ret gode til at handle med hinanden. Over halvdelen (60 %) af al handel sker med andre EU-lande. I Asien er tallet 30 procent.

Debatten, der netop er indledt i Sydafrika efter flere års summen, drejer sig om de svageste landes frygt for at blive overvældet af større naboer.

I Afrika er der allerede tre regionale handelsområder i det sydlige og østlige afrika, men arrangementerne har ikke skabt den store regionale handel, som man forestillede sig. Nu er stemningen positiv.

Frygten for de rigtig store

En af faktorerne bag de nye forhandlinger er frygten for Kina og Indien, der allerede tromler ind over de afrikanske økonomier.

Den indiske tiger er begyndt at hvæsse kløerne overfor den kinesiske drage. De enorme asiatiske økonomier jager nye markeder, og de gamle i Europa og USA er plagede af økonomisk gigt.

Indiens premierminister Manmohan Singh har netop været i Afrika og lovet over 30 milliarder kroner til oprettelse af infrastruktur. I 2008 gjorde Indien det samme. En stribe strategiske alliancer med store indiske virksomheder er indgået.

Mange initiativer

Samarbejdsaftalen omfatter også 80 nye institutioner for ekstra 3,5 milliarder kroner. Indien vil hjælpe afrikanske partnere regionalt til bedre forarbejdning af mad, forudsigelse af vejr, forbedring af landbrugsjord, testlaboratorier, frøproduktion mm.

Aftaler med individuelle lande omfatter sprogundervisning på engelsk, legater til afrikanske studerendes ophold i Indien, IT-udvikling, inspiration til iværksætteri, teknologiparker og udvikling i lokalsamfund mm.

Det etableres et online universitet med 22.000 legater til studerende de næste tre år.

Forventninger

Samarbejdsaftaler mellem Indien og 16 afrikanske lande stiller store forventninger til forøget handel mellem parterne. Ved årtusindskiftet blev det til 15 milliarder, sidste år 230 og i 2015 vil man op på 350 milliarder kroner.

Handelen med Kina er til sammenligning nu over 1.000 milliarder kroner.

Singh lagde ikke skjul på Indiens intentioner. ”Befolkningen i Afrika og Indien står over for en historisk chance. Afrika er en ny historie om økonomisk fremgang, og kontinentet rummer alle muligheder for at blive et vækstcenter for verden,” sagde han.

Det er de nye stærke økonomier i Indien, Kina og Brasilien, der vækker både frygt og interesse i Afrika. Investeringer skaber nye jobs, og fri handel på tværs af grænser gør investeringerne mere givtige.

Indien og Kina er langt fra de eneste, der fokuserer på Afrika med milliarder af dollars. Gennem den finansielle krise har regionen syd for Sahara oplevet stærk og robust økonomisk vækst. Blandt hede bejlerne er USA, Tyrkiet, Brasilien, EU, Malaysia og Japan.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.