Administration 

Det arabiske forår når fattige Malawi

Da en koalition af 80 rettighedsgrupper i sidste uge fik forbud imod en demonstration, gik folk i Malawi amok. (Foto: AP Photo/Diane Boles)

Malawis regerende "cheføkonom" rager uklar med sine egne og dem, der betaler regningen. Donorer smækker pengekassen i, og smider nøglen væk.

Et af verdens fattigste lande, Malawi, eksploderede i sidste uge i demonstrationer, hvor 18 blev dræbt af myndighederne. Befolkningen er træt af den enerådige præsident, der kalder sig landets cheføkonom.

Mens køerne for at købe brændstof bliver længere og længere, har præsident Bingu wa Mutharika raget sig ud i en blivende konflikt med alle landets donorer. Pengekassen ude i verden er smækket i, og præsidenten vil gerne have sig en ny privat jet.

Cheføkonomen har arbejdet for Verdensbanken, og Malawis økonomi har på papiret været fantastisk sund. En tredjedel af befolkningen i Malawi tjener mindre end 3 kroner om dagen. Hovedparten af befolkningen lever af smålandbrug.

De rige gemmer deres penge i udlandet. Folk er ludfattige. Præsidenten er enerådig. Korruption er alle vegne. Folk har fået nok. Det ligner opskriften på samme uro, som ses i Mellemøsten.

Oppositionen har nu givet regeringen frist til 16. august. Hvis ikke Mutharika vil lytte, må han føle vreden i gaderne, hedder det. Fredag svarede præsidenten, at han vil slå hårdt ned på folk, hvis de vender tilbage til gaderne.

Balladen

I april røg Malawi og Storbritannien i totterne på hinanden på grund af et lækket diplomatisk telegram, der udiplomatisk beskrev Malawis præsident som ”enerådig og uimodtagelig for kritik”.

Først smed afrikanerne den britiske ambassadør på porten, hvorefter London returnerede med samme medicin.

Briterne var godt sure over, at præsident Bingu wa Mutharika lige havde købt sig en ny privat jet til 70 millioner kroner. Det er spild af donormidler, mente man. Landet skulle hellere tage sig af sin trængte økonomi.

Derfor har London nu suspenderet bistand for 160 millioner kroner. Naturligvis havde det ikke noget at gøre med telegram-krisen, men Storbritannien er ved at reducere sin globale bistand 43 procent og vil fremover lægge kraftigere vægt på, at modtageren bruger pengene fornuftigt, skrev Financial Times.

[pagebreak]Donorstrejke

Donorkonflikten de seneste tre måneder med London i spidsen har stor indflydelse på livet i Malawi. Også Verdensbanken, Den Afrikanske Udviklingsbank, EU, Tyskland og Norge rapporteres at have smækket kassen i mere eller mindre midlertidigt.

Støtte til sundhed og uddannelse er ikke stoppet. Malawi er et yderst svagt og fattigt land, hvor 70.000 dør årligt af HIV-AIDS relaterede sygdomme. Der bor 13 millioner i det Afrikanske land, der ikke har adgang til havet. Det er omgivet af Mozambique, Zambia og Tanzania mod nord.

Malawi har nu alvorlig mangel på valuta. Det betyder, at mange virksomheder ikke kan skaffe fremmed valuta til indkøb af varer som brændstof. El-forsyningen stoppes dagligt i flere timer, og folk er vrede over tingenes tilstand.

Onsdag angreb folkemængder regeringspartiet, Det Progressive Demokratiske Parti, kontorer og smadrede alt. Demonstranterne vil have, at den folkevalgte Mutharika træder tilbage, fordi han regerer som en anden diktator.

Demonstrationer

Det hele startede temmelig civiliseret med 80 rettighedsgrupper i Malawi, der meddelte, at de ville holde en protest imod dårlig embedsførelse fra myndighederne siden. Det skulle ske onsdag.

Demonstrationerne blev forbudt, og det lykkedes ikke via domstole at få tilladelse. Inden høringerne var ovre var politiet begyndt at angribe demonstranter i gaderne med tåregas.

Der har været tidligere tilfælde af demonstrationer, der er blevet forhindret af myndighederne.

Utilfredsheden var dog særdeles meget større end ventet. I hovedstaden Llilongwe kom det til sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker, der brugte tåregas imod dem. Der forekom også plyndringer, siger myndighederne.

Sidst på ugen var deres stadig militære patruljer i de større byer. Folk er rasende over drabene på 18 demonstranter, mange tilskadekomne og 250 arrestationer.

Myndighederne gør deres for at forhindre, at man snakker om optøjerne og følgerne. De har slået hårdt ned på private radiostationer, der har rapporteret om uroen. Journalister har fået tæv.

[pagebreak]Kritikken

Oppositionen er meget kritiske over måden, Mutharika regerer på.

Protesterne kommer af oppositionens frustrationer over ikke at blive hørt i parlamentet og over de nu kroniske mangler på blandt andet brændstof.

Mutharika blev valgt i 2004 og genvalgt med løfter om at ordne økonomien og reducere korruption. I hans anden regeringsperiode er han blevet mere autokratisk. Regeringspartiet har flertal i parlamentet.

Mutharika har fået vedtaget love, der forhindrer borgere i at få erstatning for overgreb begået af myndigheder. Politiet har fået udvidere rettigheder til at kropsvisitere folk, og kritiske medier kan nu censurers eller blive lukket af myndighederne.

Og så har donorerne reageret negativt på hans dispositioner.

I sidste uge var det heller ikke velkomment, at hans støtter kørte rundt i byerne med dragne macheter og truede enhver, der ”fornærmede” præsidenten.

Ligeledes er det heller ikke velset, at præsident Mutharika allerede er i gang med at køre sin forhadte broder Peter Mutharika i stilling som næste politiske leder af landet.

Og de ansvarlige er ...

Præsident Mutharika beskylder oppositionen for uroen og modsat. Præsidenten siger, at det ikke er hans skyld, at der mangler brændstof til transport og madlavning. Det er den britiske regerings og Valutafondens skyld, siger han.

Valutafonden, IMF, har rådgivet landet for at få dets økonomi på fode siden 1964. Parterne er lige nu uenige om kursen på Malawis valuta er for høj eller for lav.

Malawi har været et problemland og imødeså en massiv hungersnød for få år siden. Mutharika formåede faktisk at rette op på tilstanden, godt hjulpet af udenlandske donorer. Den økonomiske vækst i landet har været solid på seks procent årligt siden 2005.

I henhold til landets statistikker er beskæftigelsen næsten 100 procent. Den nationale statistik definerer i sine undersøgelser en beskæftiget som en person, der indenfor den sidste uge har udført en times arbejde, betalt eller gratis.

Hele 40 procent af landets statsbudget er finansieret af donorar, men nu mener Mutharika, at landet bedre kan klare sig uden de fremmede penge.

En tredjedel af befolkningen i Malawi tjener mindre end 3 kroner om dagen. Den officelle minimumsløn på landet er 4 kroner om dagen, i byerne er den fem kroner, fortæller FNs arbejdsorganisation ILO.

I den sammenhæng er en ny skatteyderbetalt privat jet, en høj løn, en velbetalt hustru og enerådighed med til at skabe uro.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Kelly
Krimi

Superstjerne kendt skyldig i grusom sex-sag

Drab
Nyheder

USA: Rekordmange drab

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nu slutter det

Kokke VM
Sport

VM for kokke:

Sølv til Danmark

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen