Tæt på verden

Migræne koster 400.000 arbejdsdage

I rige lande mister samfundet 400.000 arbejdsdage om året til migræne. I de fattige lande er den lige så udbredt, med folk får ikke hjælp.
Hundredetusinder af arbejdsdage går tabt på grund af hovedpine
Hundredetusinder af arbejdsdage går tabt på grund af hovedpine ThreePhin CC

Alle har nok haft hovedpine, men meget lidt vides om omfanget og hvilken indflydelse, det har på et samfunds sundhedstilstand og økonomi. Faktisk er netop hovedpiner et af de mest udbredte sundhedsproblemer globalt.

En undersøgelse viser, at mellem halvdelen og tre-fjerdedele af verdens befolkning har haft hovedpine det seneste år. Over 10 procent har migræner og op til fire procent af menneskeheden har hovedpine 15 dage om måneden.

Hovedpine er et virkeligt problem og for mange er det en livslang forbandelse, der kan være direkte handicappende. Tilstanden gælder for mennesker i alle lande, hvad enten de er rige eller fattige.

Diagnoser

Forskellen er blot, at i fattige lande er der få midler til at hjælpe folk med alvorlige gener fra hovedpiner. Tilstanden er ikke-forstået, ikke-rapporteret, ikke-diagnosticeret og ikke-behandlet de fleste steder.

I en undersøgelse foretaget gennem neurologer, læger og patientforeninger verden over fandt man kun analyser af følgerne for samfundet i 18 lande. Hovedpine findes sjældent i et lands statistik over sundhedsforhold.

Omkring halvdelen af alle mennesker med hovedpiner behandler sig selv uden professionel hjælp. Der er masser af forskellige medikamenter mod smerter. I fattige lande kan man ikke skaffe medicin imod migræne. I mange rige lande er der ingen eller kun lidt refusion for omkostninger ved behandling.

Få timer afsættes på uddannelser til hovedpine. Ikke overraskende findes professionelle organisationer for specialister næsten udelukkende i rige lande.

Hovedpine koster

Migræne er ikke den eneste form for hovedpine, der volder problemer verden over. Stress er en almindelig årsag og f.eks. overforbrug af medicin kan give smerter i hjernen.

Faktisk er disse årsager endnu mere kostbare for samfundet end migræne.

Allerede i 2001 fastslog WHO i sin årsrapport, at migræne er blandt verdens 20 mest almindelige årsager til livsår tabt til handicap. Den gang anslog forskerne, at de velhavende samfund årligt mistede 400.000 arbejdsdage til migræne.

De indirekte omkostninger økonomisk ved blandt andet tabt arbejdskraft og negative sociale følger overstiger langt de penge, samfundene investerer i at afhjælpe tilstanden.

De omfattende data fra 101 lande er indsamlet af Verdenssundhedsorganisationen WHO i samarbejde med ”Lifting the Burden: the Global Campaign against Headache”, en privat britisk organisation.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.