Alle har nok haft hovedpine, men meget lidt vides om omfanget og hvilken indflydelse, det har på et samfunds sundhedstilstand og økonomi. Faktisk er netop hovedpiner et af de mest udbredte sundhedsproblemer globalt.
En undersøgelse viser, at mellem halvdelen og tre-fjerdedele af verdens befolkning har haft hovedpine det seneste år. Over 10 procent har migræner og op til fire procent af menneskeheden har hovedpine 15 dage om måneden.
Hovedpine er et virkeligt problem og for mange er det en livslang forbandelse, der kan være direkte handicappende. Tilstanden gælder for mennesker i alle lande, hvad enten de er rige eller fattige.
Diagnoser
Forskellen er blot, at i fattige lande er der få midler til at hjælpe folk med alvorlige gener fra hovedpiner. Tilstanden er ikke-forstået, ikke-rapporteret, ikke-diagnosticeret og ikke-behandlet de fleste steder.
I en undersøgelse foretaget gennem neurologer, læger og patientforeninger verden over fandt man kun analyser af følgerne for samfundet i 18 lande. Hovedpine findes sjældent i et lands statistik over sundhedsforhold.
Omkring halvdelen af alle mennesker med hovedpiner behandler sig selv uden professionel hjælp. Der er masser af forskellige medikamenter mod smerter. I fattige lande kan man ikke skaffe medicin imod migræne. I mange rige lande er der ingen eller kun lidt refusion for omkostninger ved behandling.
Få timer afsættes på uddannelser til hovedpine. Ikke overraskende findes professionelle organisationer for specialister næsten udelukkende i rige lande.
Hovedpine koster
Migræne er ikke den eneste form for hovedpine, der volder problemer verden over. Stress er en almindelig årsag og f.eks. overforbrug af medicin kan give smerter i hjernen.
Faktisk er disse årsager endnu mere kostbare for samfundet end migræne.
Allerede i 2001 fastslog WHO i sin årsrapport, at migræne er blandt verdens 20 mest almindelige årsager til livsår tabt til handicap. Den gang anslog forskerne, at de velhavende samfund årligt mistede 400.000 arbejdsdage til migræne.
De indirekte omkostninger økonomisk ved blandt andet tabt arbejdskraft og negative sociale følger overstiger langt de penge, samfundene investerer i at afhjælpe tilstanden.
De omfattende data fra 101 lande er indsamlet af Verdenssundhedsorganisationen WHO i samarbejde med ”Lifting the Burden: the Global Campaign against Headache”, en privat britisk organisation.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.