Tæt på verden Korruption smadrer alt for fattige i Cambodja
Problemet er stort omkring  Boeung Kak søen i hovedstaden. De fattige fjernes af spekulanter. CC MacKay Savage
Tusinder af mennesker fordrives af grådige spekulanter. Verdensbanken smækker kassen i - men kinesere åbner en meget større.

Korruptionen i Cambodja og systematiske overgreb på fattige får Verdensbanken til at stoppe for flere lån til det asiatiske land.

Omkring 30.000 fattige slumbeboere og småbønder fordrives årligt af grådige bolighajer og mineejere støttet af ryggesløse politikere.

Som Avisen.dk beskrev i sin juni-reportage fra Phnom Penh, bliver folks huse langs Boeung Kak søen i hovedstaden bulldozet sønder og sammen, mens de sover. Ejendele bliver smadret og folk mister alt.

Kinesiske mammutinvesteringer vælter ind i det fattige land.

Slut med lån

Verdensbanken, der er en af Cambodjas kilder til lån, har ikke givet nye lån siden december 2010, og der kommer ikke flere, før forholdene for de tusinder af fordrevne kommer i ordentlig stand, meddeler bankens landeansvarlige Jeanette Dixon ifølge Reuters.

Det er ikke småpenge, der drejer sig om. Cambodja har hentet mellem 350 og 500 millioner kroner om året til udviklingsprojekter.

Om det er nok til at stoppe den voldelige uddrivelse af 10.000 fattige langs søen, vides ikke. Indtil nu er 4.000 fordrevet. De ansvarlige politikere er passive.


Bag skændslen står et næsten ukendt kinesisk firma ved navn Inner Mongolia Erdos Hongjun Investment Corp. Firmaet vil investere 37 milliarder kroner i luksusbyggerier og andet i Cambodja.

Ingen reaktioner

Myndighederne i hovedstaden Phnom Penh og på nationalt plan har ikke reageret på henvendelser om problemet. Løfter overfor Verdensbanken om at gøre noget anstændigt og beklagelser om sene svar, er det eneste, der sker.

Hidtil har myndighederne gemt sig bag påstande om, at alle officielle dokumenter jo er forsvundet under Khmer Rouge terrorstyret, og de derfor ikke kan gøre noget.


Verdensbanken er ikke den eneste organisation, der er godt træt af Cambodja. En stribe hjælpeorganisationer truer også med at lukke for strømmen af penge og viden.

Meget større beløb

Pengestrømmen fra kinesiske udviklere og industriforetagende er dog langt større, end de vestlige organisationer kan mønstre. Og så arbejder kineserne sammen med venner i lokal og national administration, som profiterer voldsomt fra udlejning og salg af jord.

Kinesiske investorer har alene i 2011 anmeldt 360 projekter på tegnebrættet til en samlet værdi af 50 milliarder kroner.

Bejjing er også den største bidragyder med bistand til Cambodja i størrelsesorden af halvanden milliard kroner om året.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.