Administration 

Lene E. fra sin nye toppost: Ledige skal behandles forskelligt

Den tidligere konservative folketingspolitiker Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet. Og den position vil hun bruge til at få uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge bedre sammen. (Foto: Foto: Ints Kalnins, Scanpix. )

Sluk mobilen og slap af, når du har fri, lyder et af rådene fra Lene Espersen, som er ny formand for Beskæftigelsesrådet.

Lene Espersen bryder sig ikke om one size. Hverken i tøjstørrelser eller i beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror ikke, at der er en 'one size fits all' i forhold til ledige og folk uden for arbejdsmarkedet. De mennesker, der er tilknyttet arbejdsmarkedet, er ekstremt forskellige. Nogen er meget langt væk fra arbejdsmarkedet, og nogen er meget tæt på, siger Lene Espersen til Avisen.dk.

Det er tre år siden, at den tidligere konservative partileder, udenrigsminister og justitsminister forlod Christiansborg efter 20 år i Folketinget. I dag er hun administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder og bestyrelsesformand for Aalborg Universitet.

Hun er nu tilbage i en vigtig rolle i dansk politik som formand for Beskæftigelsesrådet.

I sin nye position skal hun rådgive beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om, hvordan arbejdsmarkedspolitikken bedst løser udfordringerne på det danske arbejdsmarked, og hvordan ledige kommer i job og væk fra offentlig forsørgelse. 

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

UDVID

Problemer løses før job

Nu sætter hun fra sin formandspost de første ord på sine tanker om beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror, at kombinationen af arbejdsmarkedspolitik og uddannelsespolitik, hvor man både rækker hånden ud og stiller nogle krav, virker bedst. Men hvis folk har alle mulige andre problemer end det at være ledig, er der måske nogle af de problemer, der skal løses først, og inden man begynder at tro, at man kan få folk i arbejde igen, siger hun.

Dermed varsler hun et opgør med nogle af de hårdhændede beskæftigelsesredskaber, som en række kommuner har brugt flittigt. Arbejdsløse med svære depressioner, angst eller store sociale problemer, der er blevet tvunget ud i sengepraktik og arbejdsprøvninger, er tilsyneladende ikke Lene Espersens svar på at få større arbejdsudbud.  

- Jeg vil gerne se på, hvilke kommuner, der gør det godt, og hvad der så kan overføres til de kommuner, der gør det mindre godt. Vidensdeling og best practise er vigtig, siger hun.   

Ikke et comeback til dansk politik

Når hun har sagt ja til formandsposten i Beskæftigelsesrådet, er det ikke begyndelsen til et comeback i dansk politik, noterer Lene Espersen.

- Jeg er meget glad for at være, hvor jeg sidder nu. Men det er også tydeligt for mig, at det er vigtigt, at vi får beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervspolitikken til at hænge bedre sammen. Jeg håber også, at min viden om det politiske system kan betyde, at der bliver lyttet mere til Beskæftigelsesrådet. Det er selvfølgelig også en mine skumle hensigter, at politikerne gerne vil følge vores anbefalinger, griner hun.

På onsdag 17. maj sidder hun for første gang for bordenden, når Rådets 26 medlemmer mødes. Og før sit første møde vil hun ikke komme med de vilde programerklæringer, siger hun. Blandt andet er hendes mund lukket, når man spørger til det omstridte kontanthjælpsloft og højere pensionsalder. 

Men hun lægger op til at blive en synlig formand, der gør Beskæftigelsrådet til en større drivkraft end i dag. 

- Jeg vil gerne, at Beskæftigelsesrådet ikke kun agerer, når politikerne har besluttet noget, men at vi også kommer ind inden. Det kræver, at vi melder holdninger og forslag ud, siger hun.

Digital revolution   

Lene Espersen tøver ikke med at udnævne digitalisering og disruption som de største udfordringer på det danske arbejdsmarked.

- Automatisering, digitalisering og globalisering betyder, at vores arbejdsmarkeder forandrer sig med stor hastighed. Jeg synes ikke, at man skal opfatte det som en trussel men som en mulighed. I Danmark har vi altid været dygtige til at omstille vores samfund, og nu handler det om at få vores uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge sammen, så vi får skabt nye arbejdspladser og omskolet folk, siger hun.

Lene Espersen fremhæver, at Danmark er verdensmester i transformationer. 

- Mange vil huske, da tekstilindustrien lukkede ned ude på den jyske hede og blev flyttet til Sydeuropa og Asien. Lige nu er den midtjyske region et af de steder i Danmark, hvor det går allerbedst, så der har man formået at erstatte det gamle med noget nyt. Jeg hopper ikke på den der Trump-udmelding med, at en hel masse mennesker taber på udviklingen, fastslår hun.

Lene Espersen fremhæver, at omstillingen på det danske arbejdsmarked hele tiden lykkes, fordi arbejdsmarkedets parter tager ansvar.

- Indtil nu er det lykkedes at omstille mange til helt andre job. Det handler om at få alle med, og at Danmark ikke skal være delt, siger hun. 

Lene Espersen fremhæver også, at Rådet kommer til at diskutere, hvordan man får overbevist flere unge om, at en erhvervsuddannelse er en god karrierevej. 

- Vi ved, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og at den digitale tidsalder forandrer alt. Det korte af det lange er bare, at hverken Rådet eller nogen anden ved, hvordan samfundet ser ud om ti år. Så ville det hele være meget enkelt, men det gør vi ikke. Så Rådet skal opsnappe tendenser, komme med løsninger på flaskehalsproblemer og bud på, hvordan folk, der har det svært, får fodfæste og job, speedsnakker hun og røber dermed, at hun glæder sig voldsomt til opgaven.

Sluk for stressen

I en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 udråber danskerne stress som det allerstørste problem på arbejdsmarkedet. Det kommer ikke bag på Lene Espersen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at stress er en af de udfordringer, som vi skal italesætte, for stress må ikke have lov at vokse sig stort, pointerer hun.

Som direktør og dermed leder er hun selv meget opmærksom på, at stress ikke må få tag i de ansatte.

- Man kan ikke altid planlægge hverdagen, men det er vigtigt, at ens medarbejdere ikke får så mange arbejdsopgaver, at de ikke kan overskue det, for det resulterer jo i stress, siger hun.

- Det handler også om, at vi allesammen er på 24-7. Vi tjekker mails om aftenen og kan altid arbejde. Mit bedste råd er, at man engang imellem skal slukke telefonen, når man har fri. Bare se, når du går en tur. Før i tiden, når folk gik tur i skoven, nød de træerne, men nu kigger de ned i deres mobil og styrter af sted. Og så skal man også afklare med sig selv, hvornår ens arbejde er godt nok. Nogle gange har vi en tendens til, at alt skal være snorlige perfekt, fastslår Lene Espersen.

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift