Administration 

Lene E. fra sin nye toppost: Ledige skal behandles forskelligt

Den tidligere konservative folketingspolitiker Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet. Og den position vil hun bruge til at få uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge bedre sammen. (Foto: Foto: Ints Kalnins, Scanpix. )

Sluk mobilen og slap af, når du har fri, lyder et af rådene fra Lene Espersen, som er ny formand for Beskæftigelsesrådet.

Lene Espersen bryder sig ikke om one size. Hverken i tøjstørrelser eller i beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror ikke, at der er en 'one size fits all' i forhold til ledige og folk uden for arbejdsmarkedet. De mennesker, der er tilknyttet arbejdsmarkedet, er ekstremt forskellige. Nogen er meget langt væk fra arbejdsmarkedet, og nogen er meget tæt på, siger Lene Espersen til Avisen.dk.

Det er tre år siden, at den tidligere konservative partileder, udenrigsminister og justitsminister forlod Christiansborg efter 20 år i Folketinget. I dag er hun administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder og bestyrelsesformand for Aalborg Universitet.

Hun er nu tilbage i en vigtig rolle i dansk politik som formand for Beskæftigelsesrådet.

I sin nye position skal hun rådgive beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om, hvordan arbejdsmarkedspolitikken bedst løser udfordringerne på det danske arbejdsmarked, og hvordan ledige kommer i job og væk fra offentlig forsørgelse. 

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

UDVID

Problemer løses før job

Nu sætter hun fra sin formandspost de første ord på sine tanker om beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror, at kombinationen af arbejdsmarkedspolitik og uddannelsespolitik, hvor man både rækker hånden ud og stiller nogle krav, virker bedst. Men hvis folk har alle mulige andre problemer end det at være ledig, er der måske nogle af de problemer, der skal løses først, og inden man begynder at tro, at man kan få folk i arbejde igen, siger hun.

Dermed varsler hun et opgør med nogle af de hårdhændede beskæftigelsesredskaber, som en række kommuner har brugt flittigt. Arbejdsløse med svære depressioner, angst eller store sociale problemer, der er blevet tvunget ud i sengepraktik og arbejdsprøvninger, er tilsyneladende ikke Lene Espersens svar på at få større arbejdsudbud.  

- Jeg vil gerne se på, hvilke kommuner, der gør det godt, og hvad der så kan overføres til de kommuner, der gør det mindre godt. Vidensdeling og best practise er vigtig, siger hun.   

Ikke et comeback til dansk politik

Når hun har sagt ja til formandsposten i Beskæftigelsesrådet, er det ikke begyndelsen til et comeback i dansk politik, noterer Lene Espersen.

- Jeg er meget glad for at være, hvor jeg sidder nu. Men det er også tydeligt for mig, at det er vigtigt, at vi får beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervspolitikken til at hænge bedre sammen. Jeg håber også, at min viden om det politiske system kan betyde, at der bliver lyttet mere til Beskæftigelsesrådet. Det er selvfølgelig også en mine skumle hensigter, at politikerne gerne vil følge vores anbefalinger, griner hun.

På onsdag 17. maj sidder hun for første gang for bordenden, når Rådets 26 medlemmer mødes. Og før sit første møde vil hun ikke komme med de vilde programerklæringer, siger hun. Blandt andet er hendes mund lukket, når man spørger til det omstridte kontanthjælpsloft og højere pensionsalder. 

Men hun lægger op til at blive en synlig formand, der gør Beskæftigelsrådet til en større drivkraft end i dag. 

- Jeg vil gerne, at Beskæftigelsesrådet ikke kun agerer, når politikerne har besluttet noget, men at vi også kommer ind inden. Det kræver, at vi melder holdninger og forslag ud, siger hun.

Digital revolution   

Lene Espersen tøver ikke med at udnævne digitalisering og disruption som de største udfordringer på det danske arbejdsmarked.

- Automatisering, digitalisering og globalisering betyder, at vores arbejdsmarkeder forandrer sig med stor hastighed. Jeg synes ikke, at man skal opfatte det som en trussel men som en mulighed. I Danmark har vi altid været dygtige til at omstille vores samfund, og nu handler det om at få vores uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge sammen, så vi får skabt nye arbejdspladser og omskolet folk, siger hun.

Lene Espersen fremhæver, at Danmark er verdensmester i transformationer. 

- Mange vil huske, da tekstilindustrien lukkede ned ude på den jyske hede og blev flyttet til Sydeuropa og Asien. Lige nu er den midtjyske region et af de steder i Danmark, hvor det går allerbedst, så der har man formået at erstatte det gamle med noget nyt. Jeg hopper ikke på den der Trump-udmelding med, at en hel masse mennesker taber på udviklingen, fastslår hun.

Lene Espersen fremhæver, at omstillingen på det danske arbejdsmarked hele tiden lykkes, fordi arbejdsmarkedets parter tager ansvar.

- Indtil nu er det lykkedes at omstille mange til helt andre job. Det handler om at få alle med, og at Danmark ikke skal være delt, siger hun. 

Lene Espersen fremhæver også, at Rådet kommer til at diskutere, hvordan man får overbevist flere unge om, at en erhvervsuddannelse er en god karrierevej. 

- Vi ved, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og at den digitale tidsalder forandrer alt. Det korte af det lange er bare, at hverken Rådet eller nogen anden ved, hvordan samfundet ser ud om ti år. Så ville det hele være meget enkelt, men det gør vi ikke. Så Rådet skal opsnappe tendenser, komme med løsninger på flaskehalsproblemer og bud på, hvordan folk, der har det svært, får fodfæste og job, speedsnakker hun og røber dermed, at hun glæder sig voldsomt til opgaven.

Sluk for stressen

I en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 udråber danskerne stress som det allerstørste problem på arbejdsmarkedet. Det kommer ikke bag på Lene Espersen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at stress er en af de udfordringer, som vi skal italesætte, for stress må ikke have lov at vokse sig stort, pointerer hun.

Som direktør og dermed leder er hun selv meget opmærksom på, at stress ikke må få tag i de ansatte.

- Man kan ikke altid planlægge hverdagen, men det er vigtigt, at ens medarbejdere ikke får så mange arbejdsopgaver, at de ikke kan overskue det, for det resulterer jo i stress, siger hun.

- Det handler også om, at vi allesammen er på 24-7. Vi tjekker mails om aftenen og kan altid arbejde. Mit bedste råd er, at man engang imellem skal slukke telefonen, når man har fri. Bare se, når du går en tur. Før i tiden, når folk gik tur i skoven, nød de træerne, men nu kigger de ned i deres mobil og styrter af sted. Og så skal man også afklare med sig selv, hvornår ens arbejde er godt nok. Nogle gange har vi en tendens til, at alt skal være snorlige perfekt, fastslår Lene Espersen.

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps