En polskfødt topdirektør og en tysk økonomiprofessor.
Kun 2 ud af 85 medlemmer i de råd og paneler, der undersøger fremtidens arbejdsmarked, har indvandrerbaggrund.
Det viser en stor kortlægning, som Avisen.dk har foretaget.
Ikke mindre end fem særligt udvalgte råd og paneler arbejder i foråret med at ruste Danmark til fremtidens udfordringer.
Disruption Rådet, Digitalt Vækstpanel og Iværksætter-Panelet skal blandt andet komme med bud på, hvordan Danmark imødekommer den fjerde industrielle revolution og en øget digitalisering.
Og så skal tre 'udfordrings-paneler' skabe sammenhæng i den offentlige sektor og en Ledelseskommission skabe bedre offentlige ledere.
Ud af de i alt 85 medlemmer er det kun Netcompanys succesfulde stifter og direktør André Rogashewski, der ifølge Berlingske Business kom til Danmark fra Polen som 3-årig, og den tyske økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Philipp Schöder, der kan betegnes som indvandrere.
I disse dage mødes de to for første gang med resten af medlemmerne af regeringens Disruptionråd - Partnerskabet for Danmarks fremtid.
Burde gøre sig mere umage
Yasar Cakmak, Formand for Rådet for Etniske Minoriteter og skoleleder på Glostrup Skole, ærgrer sig over den manglende mangfoldighed i regeringens råd og paneler.
Han mener ikke, at en formel repræsentation af en bestemt etnisk, religiøs eller kulturel gruppe bør være en kvalifikation i sig selv.
- Men det er slående, at man fra regeringens side ikke gør sig en lille smule mere umage med at finde frem til egnede kandidater, der både har de faglige kvalifikationer på plads og tilfældigvis også opfylder et af de ovenstående kriterier, og dermed er med til at sikre bredere repræsentation og perspektiv, siger han til Avisen.dk og uddyber:
- Hvis en af begrundelserne er, at man ikke har kunnet finde frem til egnede kandidater, der kan opfylde begge kriterier, så har både Danmark som nation samt folk med muslimsk/mellemøstlig baggrund et alvorligt problem, lyder det fra formanden.
Som et ligestillingsråd uden kvinder
Også tidligere folketingspolitiker for SF og nu debattør og foredragsholder Özlem Cekic kritiserer regeringens måde at vælge medlemmer på.
- Jeg er skuffet over, at folk med anden etnisk baggrund stadigvæk ikke kan deltage i de vigtige råd og paneler om Danmarks fremtid. For mig svarer det til et ligestillingsråd uden en kvinde. Og det er et kæmpe problem, at man bliver ved med at ‘tale om og ikke med os’, siger hun til Avisen.dk.
Det møder kritik fra debattører med indvandrerbaggrund, at der ikke er større mangfoldighed i de råd, der skal se på fremtidens Danmark. Foto: Simon Læssøe/Scanpix og Vita Korsgaard.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil kun forholde sig til sammensætningen af det Disruptionråd, hvis arbejde hans ministerium i dag har sat i gang.
- Regeringen har prioriteret at få plads i rådet til både arbejdsmarkedets parter, virksomheder og eksperter. De repræsenterer samlet set et bredt udsnit af befolkningen, og jeg ser også meget gerne, at andre løbende deltager i debatten.
- Derfor vil Disruptionrådet også komme rundt i landet i forbindelse med sit arbejde, og jeg ser frem til at drøfte de mange forslag til, hvordan vi bedst muligt griber de mange nye, teknologiske muligheder, skriver han i en mail til Avisen.dk.
Han understreger, at det er glædeligt og fuldt forståeligt, at rigtig mange har ønsket at være med i Disruptionrådet, da det både er et spændende og vigtigt arbejde om Danmarks fremtid, der nu sættes i gang.
Ikke nogen rollemodel
Men ifølge Özlem Cekic er det bare ikke godt nok.
- I det her tilfælde siger man jo indirekte, at den talentmasse, man søger, ikke eksisterer hos folk med anden etnisk baggrund, og det er jo ikke rigtigt. Det er et meget kedeligt signal at sende i forhold til mangfoldigheden i Danmark, siger Özlem Cekic.
Hun rådgiver selv virksomheder og organisationer i diversitet.
- Regeringen har et troværdighedsproblem, for på den ene side vil man gerne, at virksomheder ansætter flere med anden etnisk baggrund, men på den anden side er man ikke selv en god rollemodel, siger hun.
Også Yasar Cakmak savner et større fokus på mangfoldighed.
- Det burde være en selvfølge, og jeg er ærgerlig over, at man overhovedet behøver at italesætte det, siger han.
Digitalt Vækstpanel:
Antal medlemmer: 15
Medlemmer med viden om den digitale udvikling og dansk erhvervsliv kom i maj med anbefalinger til regeringen om, hvordan Danmark og danske virksomheder får den digitale førertrøje på.
Disruption Rådet:
Antal medlemmer: 32
Disruptionrådet – Partnerskabet for Danmarks fremtid skal frem til udgangen af 2018 drøfte, analysere og komme med forslag til, hvordan vi sikrer, at danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked.
Derudover sidder syv ministre med i Rådet: Finansministeren, erhvervsministeren, beskæftigelsesministeren, økonomi- og indenrigsministeren, uddannelses- og forskningsministeren, undervisningsministeren og innovationsministeren. Derudover har udenrigsministeren og justitsministeren mulighed for at deltage i arbejdet.
Udover de faste medlemmer vil Disruptionrådet løbende inddrage relevante virksomheder, parter og eksperter for at sikre et så bredt fundament for drøftelserne som muligt. Formændene for en række forskellige regeringsarbejder deltager i Rådet.
De Tre Udfordringspaneler til Den Store Sammenhængsreform i den offentlige sektor.
Antal medlemmer: 13 med formanden
Panelerneskal give deres bud på, hvordan regeringens ønsker om at skabe en mere sammenhængende offentlig sektor kan realiseres med fokus på hovedområderne: Afbureakratisering, bedre velfærd på tværs af sektorer og at gøre den offentlige sektor tidssvarende.
Iværksætter Panelet
Antal medlemmer: 15
Panelet skal kaste lys over, hvordan rammevilkårene for både iværksættere og vækstvirksomheder i Danmark bliver bedre.
Ledelseskommisionen
Antal medlemmer: 10
Kommisionen skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan ledelse i den offentlige sektor kan blive endnu bedre, så man får endnu mere engagerede og motiverede medarbejdere.
UDVID