Unge hilser ny job-type velkommen: Vil gerne arbejde fra opgave til opgave
Anders Christiansen er en af de unge, der arbejder igennem en platform, mens han studerer, i stedet for at have en fast ansættelse. Privatfoto
Unge danskere ser positivt på muligheden for at arbejde igennem en platform i stedet for at have et fast job.

Kantineordning og en god pensionsopsparing i et fast 8-16 job er tilsyneladende ikke noget, der betyder så meget for de unge, som er på vej ind på arbejdsmarkedet.

Fire ud af ti af de unge i aldersgruppen 18-29 år ser det som en positiv udvikling, at man i stedet kan udbyde sin arbejdskraft på en platform og arbejde fra opgave til opgave.

I samme aldersgruppe synes mindre end to ud af ti, at det er en dårlig udvikling. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.087 danskere, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk. Jo ældre man er, jo mere skeptisk er man generelt over for den udvikling, viser undersøgelsen.

Platformsarbejde er så nyt i Danmark, at vi ikke ved så meget om, hvordan det bliver brugt endnu, pointerer Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center på Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

- Men noget tyder på, at de unge bruger platformene til at få adgang til en supplerende lønindtægt, for eksempel mens de studerer eller har andre former for indtægter. Hvis det er tilfældet, så kan den store grad af fleksibilitet i forhold til, hvordan arbejdets opgaver udføres og organiseres, godt være en kortsigtet fordel for dem, siger hun.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Ikke resten af livet

På platformen meploy er langt de fleste studerende, som tager småjob ved siden af SU'en.

- Det giver dem større muligheder for at kontrollere deres egen tid, samtidig med at de kan få erfaring fra forskellige fagområder. De fleste vil fortsat få et fuldtidsjob med kontrakt og fast arbejdsplads på lang sigt, og ser mere på platformene som en god måde at supplere deres indkomst, siger stifter Michael Bugaj, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen Sharing Economy DK.

Selvom de unge ser positivt på platformsarbejdet, er det kun en fjerdedel af de 18-29-årige, der svarer, at de selv har lyst til at arbejde på den måde. Og de fleste ser det kun som et supplement til en fast ansættelse.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Anders Christiansen er en af de unge, der har valgt at arbejde igennem en platform. Det er han rigtig glad for som studiejob.

- Men det er ikke et arbejde, jeg vil have resten af mit liv. Når jeg bliver færdig med min uddannelse, skal jeg være fastansat, siger han til Avisen.dk.

Når man arbejder igennem en platform, kan det være umuligt at lægge planer for fremtiden og skabe økonomisk tryghed, vurderer Mette Lykke Nielsen.

- Det er først for alvor, når de unge begynder at etablere sig, får børn og skal tage lån i banken, at konsekvenserne af platformsarbejdet for alvor begynder at ramme dem socialt og økonomisk, siger hun.