HK-formand: Vi skal sikre, der ikke laves et nyt proletariat
Medlemmer skal have de samme vilkår, uanset om de arbejder igennem en platform eller har en almindelig ansættelse, mener HK's formand Kim Simonsen. Foto: HK/Danmark
De unge vil gerne arbejde fra opgave til opgave på digitale platforme, og det er fagforeningernes opgave at sørge for, at de får ordentlige arbejdsforhold, mener HK's formand.

De unge har teknologien flydende i årene, og det er helt naturligt for dem at tage et job igennem en digital platform. Men de skal ikke regne med, at app'en betaler deres barselsorlov, hvis de skulle blive gravide.

Derfor har fagforeningerne en stor opgave i at sørge for, at denne nye type lønmodtagere får lige så gode rettigheder som alle andre, mener HK's formand, Kim Simonsen.

- Det er et rigtigt sundt tegn, at de unge tager teknologien med sig ud i arbejdslivet. Så må vi se på, hvordan vi kan sørge for, at der også er rettigheder og vilkår, som gør, at vi ikke laver et proletariat ovre på de nye platforme, siger han.

Hver fjerde ung mellem 18 og 29 år svarer i en ny undersøgelse, at de kan godt forestille sig et arbejdsliv, hvor de arbejder fra opgave til opgave via en digital platform i stedet for at have en fast ansættelse.

Indtil videre bliver platformene primært brugt af unge som supplement til SU'en. Men internationalt begynder flere og flere at få arbejdsliv, der er sammensat af forskellige former for usikre beskæftigelsesformer som blandt andet platformsarbejde.

Herhjemme er det også usikre jobtyper, der er i vækst, forklarer Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center på Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet.

- Det vi ser i øjeblikket er, at der er en tendens til, at de usikre ansættelser vil fortsætte ind i voksenlivet. Hvis den vækst fortsætter, vil det få nogle konsekvenser, for så får de ikke del i de sociale og økonomiske goder og sikkerheder, der er forbundet med et fast fuldtidsarbejde, og det vil få konsekvenser for dem, siger hun.

Fair og ansvarlige platforme

Den bekymring deler Kim Simonsen. I USA og England arbejder flere og flere som såkaldte 'independent workers' som aldrig får et fast job, men sammenstykker forskellige småjob uden basale rettigheder. Det kan også komme til Danmark, frygter han.

- Så er det lige pludselig ikke kun de unge, det handler om. Så er det over et langt liv, man går glip af eksempelvis pensionsindbetaling. Hvis arbejdet i stigende grad flytter fra faste job og over på platforme, som er tre timer mig her og to måneder mig der hos forskellige arbejdsgivere, så må vi prøve at finde nye svar på de udfordringer, der følger med, siger Kim Simonsen.

Det vil de gerne være med til i foreningen Sharing Economy DK, som arbejder for at fremme platformsøkonomien i Danmark.

- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at udvikle og arbejde med platformene, så de udvikles på en fair og ansvarlig måde, både for de, der vælger at tage mindre job som supplement til indkomsten, og de, som vælger platformen som deres primære indkomst, siger Michael Bugaj, der er bestyrelsesmedlem i Sharing Economy DK og stifter af platformen meploy.