Anders Christiansen er en af de 20.000 danskere, der tilbyder sin arbejdskraft via hjemmesider og apps. Derfor har han ikke helt basale rettigheder som løn under sygdom og feriepenge, når han arbejder. For hjemmesiden bliver ikke anset som en arbejdsgiver, der skal tilbyde ham de basale rettigheder.
Han er rigtig glad for det som studiejob lige nu.
- Men det er ikke et arbejde, jeg vil have resten af mit liv. Når jeg bliver færdig med min uddannelse, skal jeg være fastansat, siger han til Avisen.dk.
Anders Christiansen læser til pædagog og får derfor SU ved siden af lønnen fra Cleady. Platformen er bindeled mellem dem, der gerne vil have et rengøringsjob, og dem, der vil have gjort rent. Cirka halvdelen af de 3.000 danskere, der gør rent igennem platformen Cleady, er studerende. Men omkring 750 personer har det som deres primære indtægt, oplyser Cleady. Det ville Anders Christiansen ikke have lyst til.
- Hvis jeg havde lyst til at arbejde fast som rengøringsmand, så havde jeg nok ikke valgt at arbejde hos Cleady, siger han.
En slags arbejdsgiver
Da Anders Christiansen var til informationsmøde hos Cleady, gjorde platformen meget ud af at forklare, at de ikke er arbejdsgiver, men bare en platform. Dermed slipper de nemlig for at betale løn under sygdom, barsel, pension og andre dyre goder og rettigheder.
Platforme som Cleady udnytter bevidst den juridiske gråzone, vurderer en arbejdsmarkedsforsker, idet de på mange punkter minder om en almindelig arbejdsgiver. Det er også sådan, Anders Christiansen ser Cleady.
- Jeg ser dem som min arbejdsgiver. Det er dem, jeg får tilbudt kunder af, og det er dem, der overfører penge til mig hver måned, så det er jo ligesom en slags arbejdsgiver uden at være det, siger han.
Tænker du over, at du ikke får de goder, man får i en almindelig ansættelse med feriepenge, indbetaling til pension og så videre?
- Ja, det er meget ærgerligt, synes jeg. Det er klart en af de ting, jeg gerne vil have på sigt, siger han.
Var det noget, du tænkte over, da du begyndte at arbejde igennem Cleady?
- Nej, det gjorde jeg ikke, og det kunne jeg måske godt have tænkt lidt over, siger han.