Der blev arbejdet sort i stor stil, da chauffører for Uber kørte rundt i København med passagerer. Over 600 chauffører er indtil videre blevet taget i at snyde i skat, og mange flere sager er på vej. Det oplyser SKAT til Avisen.dk.
Indtil videre har ikke færre end 641 chauffører fra Uber, der lukkede ned i april, fået en efterregning fra SKAT, fordi de enten intet har fortalt til SKAT om deres kørsel for Uber - eller har underdrevet deres indtægter.
Dertil kommer over 250 Uber-chauffører, som SKAT har skrevet til, fordi man undrer sig over deres selvangivelser.
- Der forventes at komme yderligere sager til senere, skriver SKAT til Avisen.dk.
SKAT er ved at grave sig gennem en masse sager på baggrund af, at man forrige år fra Holland fik oplysninger om 2.233 Uber-chaufførers indtægter.
Sort deleøkonomi
Hos Enhedslisten er skatteordfører Rune Lund vred over den store udbredelse af skattesnyd.
- Det er dybt forargeligt, at Uber ikke alene har drevet pirattaxi i Danmark, men også baseret sig på sort arbejde i stort omfang. Det viser, at vi skal have meget mere fat om de deleøkonomiske virksomheder. Vi skal sikre os, at det bliver en hvid og ikke en sort deleøkonomi, siger Rune Lund.
Som kortlagt af Avisen.dk tyder meget på, at rigtig meget arbejde bliver udført sort via deleøkonomiske tjenester som Handyhand og Jobbi.dk.
Det går ikke, at det er nemt at arbejde sort eller på anden måde snyde i skat via deleøkonomiske virksomheder som Uber, Handyhand, Airbnb eller GoMore.
Det fastslår Lisbeth Bech Poulsen, som er skatteordfører for SF.
- Deleøkonomien skriger på regulering. Vi har et kæmpe problem med, at der er mange penge, som ikke bliver indberettet til SKAT, og der en masse mørketal på området, siger Lisbeth Bech Poulsen.
Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen hæfter sig ved de mange Uber-chaufførers sorte arbejde og siger:
- Det er meget problematisk, at så stor en andel af Uber-chaufførerne ikke betalte skat. Det er et klart tegn på, at vi ikke er i mål med en fornuftig regulering af platforms-økonomien og skattekontrollen på området.
Vrid armen om
De tre skatteordførere mener, at der er en forholdvis enkel måde, som man kan sætte ind over for sort arbejde og skattesnyd i deleøkonomien.
- Vi skal have lavet en lovgivning, så indtægter indtjent via de deleøkonomiske tjenester helt automatisk bliver indberettet til SKAT, siger Lisbeth Bech Poulsen, og fortsætter:
- Det skal ikke være sådan, at fordi du arbejder for et almindeligt firma som chauffør eller rengøringsassistent, så bliver din indtægt automatisk indberettet, mens det ikke sker i deleøkonomiske firmaer.
I dag er det op til folks egen samvittighed, om de indberetter indtægter via deleøkonomiske virksomheder som Airbnb og Handyhand.
De tre skatteordførere afviser regeringens hidtidige politik om, at det skal være frivilligt for deleøkonomiske virksomheder at indberette oplysninger om indtægter for de mennesker, der tjener penge via hjemmesiderne.
Bare fordi udbuddet af ydelser foregår via en app, skal man ikke kunne unddrage sig skattekontrol eller opsyn. Regeringen bør prøve at pålægge virksomhederne en pligt til indberetning og samarbejde med andre lande om en indsats, siger Jesper Petersen.
Lignende toner lyder fra Rune Lund, som siger:
- Når indtægterne fra arbejde, udleje eller hvad det nu må være, bliver høstet her i Danmark, så skal vi selvfølgelig lave en lovgivning, hvor de deleøkonomiske skal indberette til SKAT. Det er et helt naturligt krav at stille.
Professor: Regeringen nøler
Forsker i deleøkonomi og professor ved Roskilde Universitet Bent Greve undrer sig over, at regeringen ikke for længst er kommet med en strategi for deleøkonomien og herunder, hvordan man sikrer beskatning.
- Regeringen har lovet og lovet, at man vil komme med en strategi i forhold til deleøkonomi. Men strategien har vi ikke set skyggen af endnu. Det virker som om, at regeringen ikke gør tilstrækkeligt, selv om der er en bred erkendelse af, at der er problemer med blandt andet skattebetaling, siger Bent Greve.
For næsten to år siden stillede daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i udsigt, at der ville komme en strategi for deleøkonomien i foråret 2016. Men strategien er endnu ikke kommet.
Det forlyder nu fra Erhvervsministeriet, at regeringen midt i juni vil fremlægge en strategi for deleøkonomi. Indtil det sker, ønsker erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ikke at udtale sig om regeringens planer vedrørende deleøkonomi.