Administration 

Førende ekspert: Tag nu stress-tsunamien alvorligt!

I dag har det ingen konsekvenser for arbejdsgiveren, hvis en medarbejder smelter ned med stress. Og det bør der laves om på med lovgivning og straf, mener Thomas Milsted. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Hvis en medarbejder får stress på jobbet, skal arbejdsgiveren bevise, at det ikke er hans skyld. Det mener en af landets førende stress-eksperter, Thomas Milsted, der kritiserer regeringen for at ignorere et kvart århundredes forskning.

I et kvart århundrede har danske politikere veget uden om et af største problemer herhjemme. Det, der startede som en stress-bølge, har i mellemtiden udviklet sig til en stress-tsunami. Den ødelægger mennesker og koster helt unødvendigt milliarder af kroner ifølge stress-ekspert Thomas Milsted.

Det er direkte forargeligt, at politikere går rundt om den varme grød, pointerer Thomas Milsted.

- Stress er en konsekvens af en for hård arbejdsbyrde og for højt arbejdstempo. Det er så simpelt at få det stress-niveau ned. Det er så simpelt, at det gør helt ondt, og politikerne kan ikke blive ved med at skyde ansvaret fra sig, siger Thomas Milsted til Avisen.dk.

Problemet med mange politikere er, at deres ego skygger for solidariteten med befolkningen.
Thomas Milsted, stress-ekspert.

Skåret ind til benet kan stress ifølge ham bekæmpes på en hvilken som helst arbejdsplads – om det er et slagteri, jobcenter, hospital eller medicinalfabrik – ved at få ressourcer og arbejdsmængde til at passe sammen.

Tempo og byrde skal passe med ressourcer 

- Hvis du skal undgå stress, koster det. Det der pis med forebyggelse og trivselstiltag og lange diskussionsklubber om at skabe et godt arbejdsmiljø nytter ikke, hvis vi ikke taler om, at arbejdstempo og arbejdsbyrde skal passe med ressourcerne, fastslår han.

Når sosu'er, pædagoger, smede og andre lønmodtagere hver dag er stress-syge, illustrerer det ifølge Thomas Milsted, at vi har skabt et arbejdsmarked i strid med den menneskelige organisme.

Ifølge Thomas Milsted har vores krav om hele tiden at præstere, være effektive og omstillingsparate allerede tabt de bageste, der enten er på overførselsindkomst eller sygemeldte, fordi de ikke kan klare mosten.

Derudover begynder de såkaldte robuste medarbejdere nu også at smelte ned, fordi krav og tempo er for højt, og fordi alle på arbejdsmarkedet skal løfte tonstunge opgaver.

- Vi troede, at vi kunne klare alt, men intet menneske kan klare alt, konstaterer han.

Fiks bremserne og undgå ulykker

Stress-eksperten er ved at være træt af, at politikere og arbejdsgivere tørrer stress-problemer af på den enkelte og sender dem på diverse dyre kurser i stedet for at ændre på fundamentale strukturer. Han sammenligner med alle de ulykker, som en bil med defekte bremser kan forårsage:   

- Hvis du anerkender, at bremserne ikke fungerer i din bil, så fiks dem. I stedet for at sende medarbejderne på kursus i at lære at køre efter de nye forhold. Det er bare ikke trygt. Men det er det, som politikere og arbejdsgivere ustandseligt gør, fordi de ikke vil ændre på strukturer og tilføre flere ressourcer, beklager han.

Men har politikerne ikke også et ansvar for at være økonomisk fornuftige og ikke ødsle skatteborgernes penge væk?

- Jo, men så kunne de jo starte med at gå forrest selv og sige, at den pensionsalder, der gælder for andre, også gælder dem. Og at deres lønninger og frynsegoder bliver rimelige, for så hårdtarbejdende er politikerne altså heller ikke. De kunne gå foran, siger han.

Folk skal kunne ånde 

For første gang i Danmarkshistorien ser vi, at folk er gået ned med stress, før de begynder deres første job.

Problemet med mange politikere er, at deres ego skygger for solidariteten med befolkningen, mener Thomas Milsted.

- Det er et kæmpe problem. Havde politikeren den fuldstændige af hjertet rene solidaritet med befolkningen, ville han også skabe nogle strukturer på arbejdsmarkedet, hvor folk kunne ånde og leve uden at få stress, depressioner og angst, siger han.

Den hårde dom over politikerne kommer på trods af, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sat to skibe i søen for at bekæmpe stress.

Dels har ministeriet nedsat et ekspertudvalg, der er i gang med at kulegrave arbejdsmiljøet og til efteråret skal komme med anbefalinger til fremtidens indsats på området.

Tænk sig, at ministre stiller sig op på et pressemøde og fortæller, at nu holder et nationalt stresspanel tre møder af to timer.

Derudover har Troels Lund Poulsen sammen med fem andre ministre nedsat et nyt nationalt stresspanel, der skal sætte fokus på stress, der ifølge regeringen »skal løses bredt og gennem dialog på tværs af en række samfundsområder«. 

25 procent af danskerne var ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil stressede i 2017, lød det ved præsentationen af panelet. Det er en stigning fra 21 procent i 2010.

Thomas Milsted har arbejdet med stress, arbejdsglæde og arbejdsliv i to årtier. Han har været leder af Center for Stress og Trivsel og stået i spidsen for Stresstænketanken. Nu holder han foredrag om stress og udvikler modeller og forslag til at skabe og vedligeholde trivslen på danske arbejdspladser. Forfatter til flere bøger om stress. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

Thomas Milsted undrer sig højlydt over, at regeringen nedsætter et stresspanel med 11 eksperter, herunder en operasanger, men uden at der er en eneste repræsentant fra fagbevægelsen eller en eneste forsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Tænk sig, at ministre stiller sig op på et pressemøde og fortæller, at nu holder et nationalt stresspanel tre møder af to timer. I de her effektiviseringtider, hvor regeringen hele tiden lader forstå, at der skal strammes op, bruger man en række ministre til at præsentere et show, der skal vise, at man er opmærksom på udfordringerne med stress, siger han og ryster på hovedet.  

Luk forskningscenter og spar millioner

- Vi har brugt sindssygt mange millioner på at forske i stress, så det undrer mig, at man ikke lytter til forskerne og deres resultater. Men politikerne er åbenbart træt af ekspertvældet, og så kunne man jo lige så godt bare nedlægge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og spare pengene, siger han med arrig sarkasme i både blik og stemme.

- Jeg ved ikke, hvad panelet skal gøre godt for i forhold til at løse stress-problemet. For vi har jo forskningen og løsningerne, siger han.

Thomas Milsted kan frygte, at stresspanelet kommer med en masse individuelle tiltag, hvor de vil bede  danskerne om at slukke mobiltelefonen, ikke bevarer mails i ferien og meget mere.

- Men stress er ikke individets problem, det er en strukturel problematik. Det er arbejdspladsen, der skal løse det, og det er arbejdsgiverne, der med deres ledelsesret skal opstille nogle rammer, så folk ikke får stress-nedbrud.

- Du skal som arbejdsgiver simpelthen skabe nogle ordentlige arbejdsvilkår. I dag har det ingen konsekvenser, hvis en medarbejder smelter ned på grund af stress, siger han.

Lovgivning nødvendig

Det psykiske arbejdsmiljø skal reguleres med lovgivning, og der bør ifølge Thomas Milsted være en strafferamme og bøder til de arbejdsgivere, der lader hånt om medarbejdernes mentale sikkerhed.

- Hvis en medarbejder får stress på en arbejdsplads, er det ikke medarbejderen, der skal bevise, at det er arbejdspladsens skyld. Så er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at det ikke er hans skyld. Bevisbyrden skal ligge hos arbejdsgiveren.

- Medarbejderen er cyklisten i enhver henseende, for det er arbejdsgiveren, der sidder ved det store rat – og her handler det både om rat og retten til at styre tingene, siger han.

Thomas Milsted håber, at ekspertudvalget skeler over Øresund til Sverige. Her er der lovgivning, som forpligter arbejdsgiverne til at undgå stress.

- Vi slipper ikke udenom lovgivning, hvis vi vil have bugt med stress, fastslår han og noterer, at vi ikke blive ved med at skiftes mellem dundertale og søde opfordringer til arbejdsgiverne om at gøre noget ved stress eller med at blive ved med at give den enkelte ansvaret. 

Sprøjtegifte reguleres ved lov

- Ligesom der kun er en måde stoppe sprøjtegifte i landbruget på, nemlig ved at regulere mængden ved lov, er det kun lovgivning, der kan sikre arbejdsmiljøet, siger han. 

Håbet er, at ekspertudvalget lægger op til lovgivning, og at Folketinget lytter og ikke hælder anbefalingerne ned ad brættet som man gjorde, da Arbejdslivskommissionen i sin tid kom med anbefalinger.

Hvad bliver konsekvensen, hvis ekspertudvalget og stresspanelet ikke får vendt udviklingen?

- Det her kommer ikke til at fortsætte. Den næste generation af medarbejdere kommer ind på arbejdsmarkedet med en langt større sårbarhed. For første gang i danmarkshistorien ser vi, at folk er gået ned med stress, før de begynder deres første job, siger han og henviser til, at unge har nedture på gymnasiet eller universitetet.

Når først du har været nede i rendestenen, har du ikke lyst til at ligge der igen.

- Plus at de unge ikke finder sig i noget. Så der vil komme en langt større bevidsthed om nødvendigheden af at sige fra mere end nødvendigheden af at passe ind, mener han.

Går ikke tilbage i en mørk gyde

Og ifølge Thomas Milsted vil arbejdsgiverne være nødt til at tage bestik af det. Når folk har været nede med stress, og det gælder både yngre og ældre, er de meget bevidste om, hvad de skal holde sig fra.

- Når du bliver overfaldet i en mørk gyde, tænker du dig om, før du går ind i gyden igen. Når først du har været nede i rendestenen, har du ikke lyst til at ligge der igen. 

- Folk med stress-nedbrud er ikke mere robuste, men de har i hvert fald udviklet en styrke til at sige, at de ikke vil det igen. De vil finde en anden arbejdsplads med mindre risiko for at blive stressramte, betoner han.

Så hvis man som virksomhed vil holde på medarbejderne, tipper Thomas Milsted, at arbejdsmiljøet får den allerstørste betydning.

- Arbejdsgiverne bliver nødt til at lokke med et godt arbejdsmiljø, for det bliver væsentligere end lønnen, mener han.

en mand
Kendte

Mads Langer

er blevet skilt

en bjørn
Dyreliv

500 bjørne skal aflives

en person i et par cowboybukser
Livsstil

Skal beskidte
jeans vaskes?

en bil pakkes til ferien
Krimi

Sådan snyder du tyven

en tallerken mad
Sundhed

Kost kædes sammen
med hjernesygdomme

Nyheder

Retssag mod Trump
afvist af dommer udpeget
af ekspræsidenten

billede af en politibil
Krimi

Hoppede og
trampede på offer

En hånd med flere lottokuponer.
Nyheder

Her bor to nyslåede

millionærer 

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump trækker
danske aktier i rødt

fra Den Sorte Svane
Krimi

Efter "Den sorte svane":

Vil tage Lise Roulunds

advokat-titel

Piller og stetoskop på et bord.
Sundhed

Derfor hjælper

jodtabeletter ikke

hvis du er over 40 år

Folk på lossepladsen
Nyheder

Indrømmer 42 drab -

fundet på losseplads

Krimi

Havde 2100 kanonslag

Lisbet Dahl i Tivoli
Kendte

Lisbet Dahl taler

ud efter

hjerteoperation

Broen hvor kufferterne blev fundet
Nyheder

Kuffert-drabene:

Tidligere bofælle

sigtet

Mette Frederiksen
Krimi

Kræver skærpet straf

for vold mod Mette

En kvinde med en iPad
Nyheder

Danskere går forgæves

- ingen vil sælge

Nordea
Nyheder

Tjener knap

ti milliarder

Folk på stranden
Nyheder

Nu bliver det op

til 25 grader

Biden sidder og taler i en stol i det ovale værelse
Nyheder

Uklart om gerningsmand

fik hjælp til skyderi

Trump efter skuddet
Nyheder

Konspirationsteorier

breder sig efter

Trump-attentatforsøg

kød
Nyheder

Populær slagter
meldt til politiet

spillere i jubel
Sport

Spanien vinder EM
for fjerde gang

Nyheder

Mystik om mistænkt
bag Trump-skyderi

en person med et betalingskort
Nyheder

Hver anden kender ikke Visa/Dankort-fælde

varer i en butik
Nyheder

Her åbner
lavpriskæde 

otte nye butikker

en grupper personer
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne er død

cykelryttere
Sport

Pogacar erkender: Var på grænsen da Vingegaard angreb

politi på gerningssted
Nyheder

Tre fundet

dræbt i villa

to cykelryttere
Sport

Vingegaard igen sat
til vægs af Pogacar

en mand vinker til publikum
Nyheder

LIVE: 
20-årig attentatmand
havde sprængstoffer

to mænd i ens tøj
Kendte

Tvillinge-Torben vil giftes

to personer i vandet
Nyheder

Store regnskyl giver
dårligt badevand
flere steder i landet

barn med paraply
Nyheder

Trist nyt fra DMI:

Sol, byger og regn

cykelrytter med mundbind
Sport

Mundbindet gør comeback 

politibiler
Krimi

Ville se til kat: 

To hastet på hospitalet

Nyheder

Skød mod Trump

fra mindst 120 meter

bombet gaza
Nyheder

Hamas:

Militærchef i god behold

Nyheder

Et angreb på demokratiet

mand
Nyheder

FBI bekræfter:

Gerningsmand er 20-årig

en mand
Nyheder

Trump såret af skud

billede af politibil
Krimi

Tre tilsyneladende tilfældige er blevet stukket ned i København

mand på båre bæres ind i helikopter
Nyheder

Var levende

begravet i 48 timer:

Fundet i live

Nyheder

Nu gælder skybrudsvarsel

kun i fire kommuner

365discount-butik set ude fra
Nyheder

Her er listen:

Disse 11 butikker lukker

kvinde retter på sine briller
Nyheder

Amerikansk sexguru er død

Sport

Vingegaard taber tid i bjergslag

Smilende kvinde på den røde løber
Kendte

Masterchef-dommer er blevet gift

Lottokupon og kaffekop på bord
Helt vildt

Vandt en million midt i arbejdstiden

Portræt af kvinde
Sport

Minister springer i Seinen 

Krimi

Politi fandt pistol

i lejlighed:

Mand anholdt

tre mænd ved nogle biler
Kendte

Nu er det helt slut

en tennisspiller på banen
Sport

Djokovic måber over sin finaleplads: Det er surrealistisk

nationalbanken i Norge
Nyheder

De ligger inde med ugyldige pengesedler for 5 milliarder

En rød bil
Biler

Ford Capri vender tilbage

ulykke på vejen
Krimi

Fem personer i kritisk tilstand efter trafikulykke 

Et par på den røde løber
Kendte

Eddie Murphy gift igen

en kvinde fotograferer på en strand
Debat

Sommeren er fyldt med uforglemmelige øjeblikke: Men ikke alle bør deles online

to cykelryttere knokler derudaf
Sport

FAKTA: 14. etape i Tour de France

en ulykke med røg fra brændende køretøjer
Krimi

30-årig motorcyklist dræbt på stedet

mørke skyer på himmelen
Nyheder

Det vilde vejr bliver formentlig ikke så slemt alligevel

to mennekser krammer hinanden
Kendte

Alec Baldwin: Sigtelse frafaldet

nedstuyrtet fly
Nyheder

Tre dræbt i flystyrt 

mand og kvinde
Kendte

Martin Brygmann: 

Støttes af datteren

telt og mand
Nyheder

Gør klar til skybrud 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-familien

i stor fælles sorg

mel på bord
Nyheder

Trækkes tilbage: 

Spis det ikke

kvinde
Kendte

Dansk tv-vært ramt af kræft

vandløb over sine bredder
Nyheder

Før skybrud:

Pas på skadeligt kloakvand

kvinde
Kendte

Dansk kendispar skal giftes

logo på retsbygning
Krimi

Far dømt for vold

mod kone og børn

Nyheder

Klar til oversvømmelser

mammutter
Helt vildt

Et skridt tættere på at

genoplive mammutten

politibil med påskriften politi
Krimi

Bjarne tjente 2,9

millioner på hvidvask

fire personer bader
Sundhed

Sådan undgår du at

bade i forurenet vand

par smiler
Kendte

Megabryllup med Tony Blair

og Kim Kardashian

mand med rød kasket
Nyheder

Trump håner Biden: 

- Godt klaret

cykelrytter
Sport

Stjerne ude af Tour de France

kvinde poserer
Kendte

Shakira scorer dansk

dansestjerne