Stress-ekspert: Jeg forstår ikke, at arbejdsmiljøet skal være til forhandling!
- Man kan undre sig over, at de arbejdsgiver, som skaber stress-problemerne, også skal sidde med ved forhandlingsbordet og finde løsninger, når de ikke i tilstrækkelig grad har gjort nok for at forebygge stress, mener Thomas Milsted. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Stress er som at hælde pesticider i sjælen, og man ødelægger folks liv, når kravene er for ambitiøse og ressourcerne for små, mener stress-eksperten Thomas Milsted.

- Vi behandler medarbejdere, som psykiatere ville behandle patienter. Folk skal have terapi for at kunne passe deres arbejde. Kan det virkelig passe? 

Thomas Milsted, stress-ekspert og forfatter, mener ikke, at det er anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg, der kommer til at knække den opadgående stress-kurve på danske arbejdspladser. 

I en kommentar på det uafhængige medie POV, Point of View, noterer han, at mange af de anbefalinger, der i disse år kommer fra diverse ekspertudvalg mest af alt er hensigtserklæringer, som afhænger af om, arbejdsgiverne har lyst og vilje til at rykke på arbejdsmiljøet. 

- Var det ikke bedre, at man lyttede til de eksperter, der faktisk ved noget om det, og at politikerne efterfølgende kom med regulativer, der gør det klart, hvad der er arbejdsgivernes ansvar, og hvilke konsekvenser det vil få, hvis de ikke lever op til det, spørger han i POV-indlægget.  

Ledelsesretten skal udfordres

Han er kritisk overfor, at hverken fagbevægelse eller politikere for alvor tør udfordre ledelsesretten. 

Problemet med dårligt arbejdsmiljø og stress handler nemlig ifølge Thomas Milsted om, at store dele af området falder ind under ledelsesretten, som Arbejdstilsynet i dag ikke giver afgørelser på. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) arbejder nu videre med anbefalingerne fra ekspertudvalget, og derefter skal Folketingets partier. Her har blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti begge lagt op til, at der skal flere ressourcer til Arbejdstilsynet. 

Arbejdsmiljø bør aldrig være til forhandling

Men Thomas Milsted mener, at det er langt ude, at arbejdsmiljøet overhovedet skal til forhandling. 

- Jeg forstår med min bedste vilje ikke, at arbejdsmiljøet skal være til forhandling, skriver han.

- Ville det trods alt ikke undre de fleste, hvis det blev genstand for forhandling, om der måtte bruges giftgasser for at holde forstyrrende fluer ude af produktionslokalet, upåagtet at der sad medarbejdere, der ville blive alvorligt syge af det?

- Stress er som at hælde pesticider i sjælen, og man ødelægger folks liv, når kravene er for ambitiøse og ressourcerne for små, mener Thomas Milsted.

Psykologen noterer, at gunstige arbejdsvilkår ikke skal bestemmes af arbejdsgiverens velvilje, men af en politisk vilje til at sætte dét igennem, der anerkender og respekterer den menneskelige organisme.