Administration 

Tom mente at stress var for "svagpissere": Endte i fosterstilling på toiletgulvet

- Det er en myte, at det er de svage, som går ned med stress. Det rammer jo netop de stærke og ressourcefulde, som så presser sig selv for meget i for lang tid, siger Tom Johansen, som beskriver sit stress-kollaps som "det vildeste, mest vanvittige og syrede, jeg har oplevet". (Foto: Foto: Privatfoto)

Først da Tom Johansen brændte helt sammen med angstanfald og stærke smerter i maven, tog han sine stresssymptomer alvorligt.

Det er kun svagpissere, der får stress. De skal bare rejse sig op og komme videre.

Sådan plejede sælgeren Tom Johansen at tænke. Derfor opdagede han heller ikke, da stresssymptomerne kom snigende hos ham selv, indtil han pludselig lå på sit badeværelsesgulv med udspilede øjne.

- Jeg iscenesatte typisk mig selv som den menneskelige Duracell-kanin. Jeg var den stærke og ressourcefulde, som kunne presse sig selv længere end alle kollegerne. Jeg havde en oplevelse af, at jeg havde så mange ressourcer, at jeg kunne gå på vandet. Det var virkelig dumt, fortæller Tom Johansen til Avisen.dk.

"Det er bare på grund af idræt"

Som Avisen.dk har beskrevet, er unge mænd under 30 år blevet bedre til at søge hjælp, når de oplever stress eller andre psykiske problemer. 48-årige Tom Johansen tilhører derimod den generation af mænd, som typisk først søger hjælp, når de er brændt helt sammen.

- Jeg oplevede det, som om det kom som et lyn fra en klar himmel, men i virkeligheden var symptomerne kommet snigende gradvist. Jeg ændrede adfærd, men opdagede det ikke selv. Jeg havde muskelspændinger og ondt i ryggen, men det, sagde jeg til mig selv, skyldtes bare idræt. Jeg kendte ikke tegnene og fandt ikke koblingen mellem det kropslige ubehag, jeg oplevede, og stress, siger Tom Johansen.

Degraderet af chefen: "Jeg skulle fandme vise dem"

Forud for Tom Johansens kollaps i efteråret 2013 var der foregået flere ting på hans arbejdsplads, som i bakspejlet burde have fået hans alarmklokker til at ringe.

Han var ansat i en stilling som salgsdirektør, men fordi den øverste ledelse ikke var tilfreds med de resultater, han leverede, blev han degraderet til eksportsælger. Det betød mange rejsedage til Tyskland, som var hovedmarkedet - og dermed mange timer på motorvejene, eftersom han også selv var chauffør. 

Men ud over arbejdstiden nagede degraderingen ham mere, end han selv var klar over på det tidspunkt.

- Jeg havde selv sagt ja til det, men det var ikke et indsigtsfuldt valg. Jeg var opslugt af en følelse af, at jeg skulle fandme vise dem, så jeg kørte mig selv meget, meget hårdt. Jeg arbejdede som en gal, men lige lidt hjalp det, for produktet var bare ikke godt nok. Hver dag, når jeg gik på arbejde, føltes det som om jeg gik i krig. Det er jo ikke sundt, siger Tom Johansen.

"Den Tom, jeg kendte, forsvandt"

Det hele krakelerede en nat på et hotel i Tyskland på endnu en forretningsrejse. Tom Johansens mave hævede pludselig op til dobbelt størrelse som en bold.

- Den eksploderede nærmest, og jeg fik ubeskrivelige smerter. Jeg kunne hverken sidde eller ligge, men bare gå frem og tilbage, fortæller Tom Johansen, som kørte den lange tur hjem, så snart han kunne samle sig om det.

Første nat var han ikke selv klar over, hvad der var galt, men allerede dagen efter slog det ham, at det var stress. Først tænkte han, at han måske kunne arbejde lidt hjemmefra, men han fik det hurtigt værre med panikanfald, angst, søvnløshed og en overfølsomhed over for lyde, som gjorde, at han ikke kunne holde ud at være i sit eget hus, fordi trægulvet knirkede. Til sidst søgte han tilflugt på badeværelset, hvor der var klinker.

- Jeg sov ikke i otte døgn. Alle de tanker og følelser, som gjorde mig til den Tom, jeg kendte, forsvandt. Tilbage lå en mand i fosterstilling med vidt udspilede øjne på badeværelsesgulvet, fortæller Tom Johansen.

- Mit system var nærmest kortsluttet. Min krop rystede under huden, og alle lyde føltes som nålestik, husker han.

Sengeliggende i otte uger

Tom Johansen reagerede først, da han var brændt helt sammen - noget, der er typisk for stressramte mænd, siger stressekspert Majken Matzau. Derfor tog det også lang tid for ham at komme på benene igen, efter han endelig gik til lægen, som med det samme sygemeldte ham. Det første halve år var han alvorligt syg, og fik det nærmest værre og værre.

Han havde inden sygemeldingen søgt og fået en stilling i konsulentbranchen - en branche, han oprindeligt havde arbejdet i og meget gerne ville tilbage til, men han startede aldrig i jobbet. Han var simpelthen for syg.

Tom Johansen fik hjælp fra den sundhedsforsikring, hans gamle arbejdsplads havde tegnet hos PFA. Det betød, at han fik en midlertidig ydelse sammen med sygedagpenge, som gav ro på den økonomiske front, og at han fik behandlinger hos en stresscoach. Han begyndte også på medicinsk behandling mod den angst, stressen havde udløst. Og så hjalp det ham at ligge otte uger i sengen uden at lave noget som helst.

Man mister fornemmelsen for sin egen skrøbelighed

Tom Johansen var så hårdt ramt, at flere spåede, at han aldrig ville komme tilbage til arbejdsmarkedet. Og da han søgte sit første job, som var en deltidsstilling, to år efter sammenbruddet, lå hans selvtillid også på et meget lille sted.

- Men i det år fandt jeg ud af, at jeg faktisk kunne mere, end jeg troede, siger Tom Johansen, som bagefter søgte videre og nu arbejder på fuld tid som karrierekonsulent.

- Jeg har fået en meget sundere tilgang til det at arbejde. Før var min primære motivation økonomi og et ønske om, at jeg skulle vise dem, hvad jeg duede til, og at jeg skulle performe og være den bedste. Nu siger jeg i stedet, at jeg bare skal have det arbejde, som er sjovest og mest meningsfuldt for mig, siger Tom Johansen, som i dag bruger sine erfaringer, når han vejleder andre i karrierevalg.

- Hvis man mister sin egen fornemmelse for den skrøbelighed og sårbarhed, vi alle sammen har som mennesker, så kommer man nemt til at træffe de forkerte beslutninger, siger han.

Vi er mennesker og ikke maskiner

Men psykologsamtaler og stresscoaches er kun lappeløsninger, mener Tom Johansen. Stress er et kollektivt problem, og det skal først og fremmest løses ved, at vi bliver bedre til passe på hinanden, og ved at der også på arbejdspladserne bliver plads til netop skrøbelighed og sårbarhed sammen med nærhed og omsorg for hinanden, mener han.

- Vi skal have en klar og tydelig accept af, at vi er mennesker og ikke maskiner. Og alle, både chefer, medarbejdere, aktionærer, bestyrelsesmedlemmer og hele samfundet skal blive bedre til at erindre, at vi altså er designet til et menneskeligt formål og ikke et maskinelt eller økonomisk formål, siger han.

Og så skal vi tage stress alvorligt.

- Noget af det, der virkelig gør mig træt i hovedet, er, når nogen siger, at vi bare skal gøre sådan og sådan. At vi for eksempel bare skal bruge mindre tid på mobiltelefonen og sociale medier. Jeg vil aldrig sige "bare" om stress. Vi er nødt til at gøre noget ved, at så mange af os bryder sammen. Vi er nødt til at stoppe op og tage en alvorlig snak om, hvad det er, der sker omkring os, siger Tom Johansen.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs