Tom mente at stress var for "svagpissere": Endte i fosterstilling på toiletgulvet

- Det er en myte, at det er de svage, som går ned med stress. Det rammer jo netop de stærke og ressourcefulde, som så presser sig selv for meget i for lang tid, siger Tom Johansen, som beskriver sit stress-kollaps som "det vildeste, mest vanvittige og syrede, jeg har oplevet". (Foto: Foto: Privatfoto)

Først da Tom Johansen brændte helt sammen med angstanfald og stærke smerter i maven, tog han sine stresssymptomer alvorligt.

Det er kun svagpissere, der får stress. De skal bare rejse sig op og komme videre.

Sådan plejede sælgeren Tom Johansen at tænke. Derfor opdagede han heller ikke, da stresssymptomerne kom snigende hos ham selv, indtil han pludselig lå på sit badeværelsesgulv med udspilede øjne.

- Jeg iscenesatte typisk mig selv som den menneskelige Duracell-kanin. Jeg var den stærke og ressourcefulde, som kunne presse sig selv længere end alle kollegerne. Jeg havde en oplevelse af, at jeg havde så mange ressourcer, at jeg kunne gå på vandet. Det var virkelig dumt, fortæller Tom Johansen til Avisen.dk.

"Det er bare på grund af idræt"

Som Avisen.dk har beskrevet, er unge mænd under 30 år blevet bedre til at søge hjælp, når de oplever stress eller andre psykiske problemer. 48-årige Tom Johansen tilhører derimod den generation af mænd, som typisk først søger hjælp, når de er brændt helt sammen.

- Jeg oplevede det, som om det kom som et lyn fra en klar himmel, men i virkeligheden var symptomerne kommet snigende gradvist. Jeg ændrede adfærd, men opdagede det ikke selv. Jeg havde muskelspændinger og ondt i ryggen, men det, sagde jeg til mig selv, skyldtes bare idræt. Jeg kendte ikke tegnene og fandt ikke koblingen mellem det kropslige ubehag, jeg oplevede, og stress, siger Tom Johansen.

Degraderet af chefen: "Jeg skulle fandme vise dem"

Forud for Tom Johansens kollaps i efteråret 2013 var der foregået flere ting på hans arbejdsplads, som i bakspejlet burde have fået hans alarmklokker til at ringe.

Han var ansat i en stilling som salgsdirektør, men fordi den øverste ledelse ikke var tilfreds med de resultater, han leverede, blev han degraderet til eksportsælger. Det betød mange rejsedage til Tyskland, som var hovedmarkedet - og dermed mange timer på motorvejene, eftersom han også selv var chauffør. 

Men ud over arbejdstiden nagede degraderingen ham mere, end han selv var klar over på det tidspunkt.

- Jeg havde selv sagt ja til det, men det var ikke et indsigtsfuldt valg. Jeg var opslugt af en følelse af, at jeg skulle fandme vise dem, så jeg kørte mig selv meget, meget hårdt. Jeg arbejdede som en gal, men lige lidt hjalp det, for produktet var bare ikke godt nok. Hver dag, når jeg gik på arbejde, føltes det som om jeg gik i krig. Det er jo ikke sundt, siger Tom Johansen.

"Den Tom, jeg kendte, forsvandt"

Det hele krakelerede en nat på et hotel i Tyskland på endnu en forretningsrejse. Tom Johansens mave hævede pludselig op til dobbelt størrelse som en bold.

- Den eksploderede nærmest, og jeg fik ubeskrivelige smerter. Jeg kunne hverken sidde eller ligge, men bare gå frem og tilbage, fortæller Tom Johansen, som kørte den lange tur hjem, så snart han kunne samle sig om det.

Første nat var han ikke selv klar over, hvad der var galt, men allerede dagen efter slog det ham, at det var stress. Først tænkte han, at han måske kunne arbejde lidt hjemmefra, men han fik det hurtigt værre med panikanfald, angst, søvnløshed og en overfølsomhed over for lyde, som gjorde, at han ikke kunne holde ud at være i sit eget hus, fordi trægulvet knirkede. Til sidst søgte han tilflugt på badeværelset, hvor der var klinker.

- Jeg sov ikke i otte døgn. Alle de tanker og følelser, som gjorde mig til den Tom, jeg kendte, forsvandt. Tilbage lå en mand i fosterstilling med vidt udspilede øjne på badeværelsesgulvet, fortæller Tom Johansen.

- Mit system var nærmest kortsluttet. Min krop rystede under huden, og alle lyde føltes som nålestik, husker han.

Sengeliggende i otte uger

Tom Johansen reagerede først, da han var brændt helt sammen - noget, der er typisk for stressramte mænd, siger stressekspert Majken Matzau. Derfor tog det også lang tid for ham at komme på benene igen, efter han endelig gik til lægen, som med det samme sygemeldte ham. Det første halve år var han alvorligt syg, og fik det nærmest værre og værre.

Han havde inden sygemeldingen søgt og fået en stilling i konsulentbranchen - en branche, han oprindeligt havde arbejdet i og meget gerne ville tilbage til, men han startede aldrig i jobbet. Han var simpelthen for syg.

Tom Johansen fik hjælp fra den sundhedsforsikring, hans gamle arbejdsplads havde tegnet hos PFA. Det betød, at han fik en midlertidig ydelse sammen med sygedagpenge, som gav ro på den økonomiske front, og at han fik behandlinger hos en stresscoach. Han begyndte også på medicinsk behandling mod den angst, stressen havde udløst. Og så hjalp det ham at ligge otte uger i sengen uden at lave noget som helst.

Man mister fornemmelsen for sin egen skrøbelighed

Tom Johansen var så hårdt ramt, at flere spåede, at han aldrig ville komme tilbage til arbejdsmarkedet. Og da han søgte sit første job, som var en deltidsstilling, to år efter sammenbruddet, lå hans selvtillid også på et meget lille sted.

- Men i det år fandt jeg ud af, at jeg faktisk kunne mere, end jeg troede, siger Tom Johansen, som bagefter søgte videre og nu arbejder på fuld tid som karrierekonsulent.

- Jeg har fået en meget sundere tilgang til det at arbejde. Før var min primære motivation økonomi og et ønske om, at jeg skulle vise dem, hvad jeg duede til, og at jeg skulle performe og være den bedste. Nu siger jeg i stedet, at jeg bare skal have det arbejde, som er sjovest og mest meningsfuldt for mig, siger Tom Johansen, som i dag bruger sine erfaringer, når han vejleder andre i karrierevalg.

- Hvis man mister sin egen fornemmelse for den skrøbelighed og sårbarhed, vi alle sammen har som mennesker, så kommer man nemt til at træffe de forkerte beslutninger, siger han.

Vi er mennesker og ikke maskiner

Men psykologsamtaler og stresscoaches er kun lappeløsninger, mener Tom Johansen. Stress er et kollektivt problem, og det skal først og fremmest løses ved, at vi bliver bedre til passe på hinanden, og ved at der også på arbejdspladserne bliver plads til netop skrøbelighed og sårbarhed sammen med nærhed og omsorg for hinanden, mener han.

- Vi skal have en klar og tydelig accept af, at vi er mennesker og ikke maskiner. Og alle, både chefer, medarbejdere, aktionærer, bestyrelsesmedlemmer og hele samfundet skal blive bedre til at erindre, at vi altså er designet til et menneskeligt formål og ikke et maskinelt eller økonomisk formål, siger han.

Og så skal vi tage stress alvorligt.

- Noget af det, der virkelig gør mig træt i hovedet, er, når nogen siger, at vi bare skal gøre sådan og sådan. At vi for eksempel bare skal bruge mindre tid på mobiltelefonen og sociale medier. Jeg vil aldrig sige "bare" om stress. Vi er nødt til at gøre noget ved, at så mange af os bryder sammen. Vi er nødt til at stoppe op og tage en alvorlig snak om, hvad det er, der sker omkring os, siger Tom Johansen.

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Sommeren vender så småt tilbage - men du må vente nogle dage

Nyheder

Her batter de ekstra feriepenge - for dig og samfundet

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år