Fagforbund i krig med erhvervsdronninger: I er uforskammede!
Ilse Jacobsen og Mai Manniche krænker både lønmodtagerne og fagbevægelsen med deres uhørte angreb, lyder det samstemmende fra arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F Ulla Sørensen og næstformand i HK Martin Rasmussen. Foto: 3F og HK
Det er groft, når erhvervskvinderne Ilse Jacobsen og Mai Manniche beskylder danskerne for at pjække, mener 3F og HK. De er udtryk for en gammeldags ledelsesstil, lyder det fra arbejdsmiljøpoltisk chef i 3F Ulla Sørensen

Det er absolut ikke fup, pjæk og popsmart, når danskerne melder sig syge med stress, mener topfolk i Danmarks to største fagforbund 3F og HK. 

Derfor krænker to kendte erhvervskvinder både lønmodtagerne og fagbevægelsen med deres uhørte angreb, lyder det samstemmende fra arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F Ulla Sørensen og næstformand i HK Martin Rasmussen.

- Jeg finder udtalelserne fra Ilse Jacobsen og Mai Manniche direkte uforskammede. Der er tusindvis af danskere, som hver dag går på arbejde med symptomer på alvorlig stress, netop fordi de sætter ansvaret for arbejdspladsen og kollegaerne højere end ansvaret for deres eget helbred, siger Ulla Sørensen. 

Uretfærdigt og urimeligt 

Dronningen af gummistøvle-imperiet Ilse Jacobsen får sammen med smykkedesigneren Mai Manniche også med grovfilen fra Martin Rasmussen, ansvarlig for arbejdsmiljøpolitik i HK.

- Det er helt hen i vejret at beskylde danske lønmodtagere for at pjække. I mine øjne er det både et urimeligt og uretfærdigt billede, fastslår han.

Ilse Jacobsen og Mai Manniche beskriver i blandt andet DR, BT og Berlingske, hvordan de oplever nogle lønmodtagere, der fupper med at melde sig syge med stress.  

Men i fagbevægelsen er oplevelsen, at arbejdsmoralen hos rengøringsassistenter, HKere og industriarbejdere er ekstrem høj.  

- Jeg kan slet ikke kende det billede, som de to erhvervskvinder tegner af danskernes arbejdsmoral. I 3F oplever vi ofte, at medlemmerne ikke sygemelder sig i tide, men tilsidesætter familie og fritidsinteresser for at kunne klare arbejdspresset, fastslår hun. 

Også HK's næstformand mener, at danskerne stik imod Ilse Jacobsen og Mai Manniches udmeldinger har en høj arbejdsmoral.

- Vi er et af de folkefærd, der arbejder længst både i timer og år. Jeg oplever, at lønmodtagerne er meget loyale overfor deres arbejdsgiver. De tjekker mails i ferien, de er solidariske overfor deres kolleger og melder sig nødig syg for at give andre ekstraarbejde, ligesom folk tjekker mails og besvarer telefoner, når de har barns første sygedag, siger Martin Rasmussen.

Holder liv i stress-bølgen   

Begge faglige ledere betoner, at erhvervskvinderne træder på stressramte ved blandt andet at beskylde dem for at være 'slapsvanse'.  

- Det er netop holdninger, som dem de to erhvervskvinder her præsenterer, der holder liv i stressbølgen. Mange stresstilfælde kunne undgås, hvis der var en større accept af, at man godt kan være alvorlig syg uden at have feber, siger Ulla Sørensen.  

3F's arbejdsmiljøpolitiske chef håber inderligt, at de fleste ledere tager skarpt afstand fra disse udtalelser.

- De vidner om en gammeldags ledelsesstil, som slet ikke hører hjemme i dagens Danmark, fastslår hun. 

Endnu et slag i hovedet 

Når undersøgelser viser, at op til hver femte lønmodtager bliver ramt af stress i større eller mindre omfang, er erhvervsdronningernes påstande ifølge Martin Rasmussen en stor provokation. 

- At mistænke stressramte for at pjække er bare endnu et slag oven i hovedet. Det er groft og hører ingen steder hjemme. Ulempen ved den melding er, at nogen vil sige, at nu er nok nok. Folk knokler røven ud af bukserne, hvorfor skal de så have skyld for at pjække, siger han.

Det undrer Martin Rasmussen, at smykkedesigneren Mai Manniche - som han betegner som både dygtig og succesfuld - vælger at diskutere på så skinger en måde og samtidig gå i krig mod fagbevægelsen. 

- Det hører ingen steder henne at angribe fagforeninger på den måde. Vi går aldrig nogensinde ind og rådgiver medlemmer til at pjække fra arbejde eller bare være syge for at være syge, noterer han.

Hvis HK-medlemmer henvender til fagforeningen på grund af problemer på arbejdspladsen, forsøger forbundet at løse det, pointerer Martin Rasmussen.

- Men der er bare nogen, hvor det er arbejdet, der gør, at de bliver syge, og der er vi nødt til at rådgive dem om at sygemelde sig til problemet er løst. Men vi kunne aldrig finde på at sige, at folk skal melde sig syge, hvis de  ikke er syge, siger han og betoner, at der også er læger inde og vurdere, om folk skal have en lægerklæring med en stress-sygemelding. 

En borgers pligt

I 3F fremhæver Ulla Sørensen, at der kan være tilfælde, hvor folk er så nedslidte på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø eller overbelastning, at fagforeningen rådgiver til en sygemelding. 

- Det er sandt, at vi i 3F opfordrer medlemmer, som slet ikke kan hænge sammen længere psykisk, til at sygemelde sig fra arbejdet. Selvfølgelig gør vi det! Det er da enhver ansvarlig borgers pligt, siger hun.

via Listen To News