Jobpatruljen afslører: Unge skal selv skaffe afløsere ved sygdom
Selvom 17-årige Nicklas (tv) ikke selv skal finde en afløser, når han er syg, så prøver han ofte at gøre det. Mange unge oplever, at de ikke kan melde sig syg, hvis de ikke har fundet en til at afløse dem. (Foto: Foto: Avisen.dk og 3F/Pressefoto)
Det er på ingen måde acceptabelt,at unge fritidsjobbere selv skal skaffe afløsere, når de er syge, siger næstformand i 3F.

Knap hver sjette unge fritidsjobber - svarende til 15 procent - skal selv finde en afløser, hvis de bliver syge. 

Sådan svarer unge fritidsjobbere i en foreløbig opgørelse fra fagbevægelsens Jobpatrulje, der i disse uger besøger hårdtarbejdende teenagere i butikker, isboder og på restauranter landet over.  

Næstformand i 3F, Tina Christensen, siger, at det 'på ingen måde er acceptabelt,' at arbejdsgivere lader de unge selv finde afløsere. 

- Det er ikke den unges ansvar, men en opgave for arbejdsgiveren. Ligesom det også er arbejdsgiverens ansvar for eksempel at sørge for en ansættelseskontrakt til de unge og sikre, at de ikke løfter mere, end de må, siger Tina Christensen, der netop har været med Jobpatruljen på tur i Jylland.

Jobpatruljen er et samarbejde mellem flere fagforeninger, blandt andet 3F, HK og FOA, der hver sommer med frivillige kræfter kører rundt i Danmark for at tale med unge fritidsjobbere under 18 år. 

Målet er at udbrede de unges kendskab til både rettigheder og pligter som ny på arbejdsmarkedet.

Bekræfter vigtigheden af Jobpatruljen

Ifølge Tina Christensen viser Jobpatruljens foreløbige opgørelse, hvor vigtigt det stadig er, at aktivisterne kommer ud og taler med de unge fritidsjobbere.

- Det her bekræfter mig endnu engang i, hvor vigtigt et stykke arbejde Jobpatruljen gør hver sommer. Det er så vigtigt at oplyse de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, så de kan få en god start på et langt arbejdsliv, siger hun.

Prøver selv at finde en afløser

Formand for HK Handel Midt-Vest, Susanne Sommerlund, og aktivist Nanna Pedersen har været i Thyborøn og Harboøre for at tale med unge fritidsjobbere. Her mødte de 17-årige Nicklas, der arbejder i Aldi i Harboøre.

- Hvis jeg er syg, prøver jeg at finde en afløser, men hvis det ikke lykkes, så siger min chef, at det er i orden, at jeg bare er syg, siger Nicklas, da han bliver spurgt, om han selv skal finde en afløser ved sygdom. 

Da Tina Christensen var rundt med Jobpatruljen, mærkede hun, hvordan mange af de unge havde en oplevelse af selv at skulle finde en afløser, hvis de blev syge. Også når det rent faktisk ikke var tilfældet.

- Der var generelt positive tilbagemeldinger fra de unge, men jeg oplever også, der er plads til mere oplysning, siger Tina Christensen.

Jobpatruljen har talt med 1.388 unge i år.

Avisen.dk har forsøgt at indhente kommentarer fra Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv og Dansk Industri, men det har ikke været muligt på grund af ferie.

via Listen To News