Ulovligt lægetjek på jobcenter: Kommune indgik millionaftale med privat firma
25 borgere blev udsat for lægeundersøgelser, der var ulovlige, i Jobcenter Lærkevej. Kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen var en af dem, der blev undersøgt. (Foto: Privatfoto/Google Maps.)
Københavns Kommune aftalte at betale firmaet Empano 1,7 millioner kroner for private lægeydelser. 25 af de betalte ydelser var ulovlige, vurderer kommunen nu.

1.730.000 kroner.

Det beløb skulle Københavns Kommune betale til den private virksomhed Empano, der er specialiseret i psykiatri og funktionelle lidelser.

For pengene skulle virksomheden levere forskellige lægefaglige ydelser til borgere knyttet til et jobcenter på Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter.

Ydelserne bestod af screeninger, forløb, vurderinger og erklæringer for 170 borgere fra oktober til slutningen af december i år.

Det fremgår af kontrakten mellem kommunen og virksomheden, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

Kommunen finder praksis ulovlig

25 gange blev der foretaget fysiske undersøgelser på jobcentret, oplyser kommunen i aktindsigten.

Men de lægetjek var ifølge Beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune ikke lovlige.

"Det er disse 25 forløb, hvor forvaltningen vurderer, at der ikke var hjemmel hertil i bekendtgørelse om sundhedsfaglig rådgivning til brug for sagsbehandlingen i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, revalidering m.v," oplyser kommunen.

Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen har igangsat en undersøgelse for at klarlægge, hvordan den ulovlige praksis opstod.

Forvaltningen afventer nu resultaterne af undersøgelsen, oplyser kommunen i en mail.

HK Hovedstaden: "Helt forfærdeligt"

I HK/Kommunal Hovedstaden undrer formand, Winnie Axelsen, sig over, hvorfor aftalen med den private virksomhed nogensinde blev indgået.

- Som en kommune, en offentlig instans, skal man selv kunne varetage de her opgaver. Hvis kommunens egne medarbejdere ikke er i stand til hurtigt nok at afklare borgere, må man ansætte flere medarbejdere. Man skal sikre, at mål og ressourcer hænger sammen, siger hun til Avisen.dk.

- Og det gør så ikke bedre, at man har givet godt 1,7 million kroner for en opgave, hvor dele af den var decideret ulovlig. Det er helt forfærdeligt, hvordan man ledelsesmæssigt overhovedet kan få de tanker, påpeger Winnie Axelsen.

77 borgere modtog ydelse

I alt nåede 110 borgere at blive henvist til et forløb eller en lægefaglig ydelse gennem Empano.

Men kun 77 borgere gennemførte et forløb eller fik foretaget en lægefaglig erklæring eller vurdering, før samarbejdet ophørte i november.

Det skete, fordi kommunen allerede der vurderede, at det nok ikke var lovligt, at borgere blev tilbudt lægeundersøgelser i et baglokale på jobcentret i Københavns Nordvestkvarter.

En del af pakken, som kommunen købte, bestod nemlig i, at der nogle dage skulle sidde en speciallæge på Lærkevej fra klokken 9.00 til 15.30. Københavns Kommune oplyser, at Empano hyrede lægen Preben Joffe som underleverandør til den del af forløbene.

Uvist hvor stor regningen blev

Det var jobcenterets ansvar at visitere borgerne til de lægelige forløb og at sikre, at de mødte op, fremgår det af kontrakten.

"Empano understøtter fremmødet ved at sende sms til borgeren dagen før aftale. Såfremt borgeren ikke fremmøder, kan speciallægens tid anvendes til råd og vejledning samt sagssparring," står der i kontrakten.

Avisen.dk har spurgt Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Mia Nyegaard (R), om kommunen stadig har betalt 1.730.000 kroner til Empano, selvom det ikke endte med, at 170 borgere modtog en ydelse.

Borgmesteren ønsker på nuværende tidspunkt ikke at svare på dette spørgsmål, men hun skriver i en mail:

"Som jeg allerede har gjort opmærksom på, synes jeg, det er dybt beklageligt på borgernes vegne, hvad der er foregået, inden jeg blev borgmester. Da jeg blev gjort opmærksom på den ulovlige praksis, bad jeg om at få igangsat en intern undersøgelse, som vi lige nu afventer resultaterne af, og indtil da kan jeg ikke kommentere det nærmere."

"Uværdigt"

Det var uhensigtsmæssigt, at borgere, der allerede havde været forbi mange læger og specialister, skulle have nye lægefaglige vurderinger gennem kommunen.

Sådan lyder det fra Ulrik Kohl fra Enhedslisten, der sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.

- Det er uværdigt, og det har vist sig også at være hamrende ulovligt, så jeg kan slet ikke forstå, at nogen har synes, det var en god idé, siger han.

Men det er kun 25 sagsgange, som kommunen mener, der har været ulovlige. Så de resterende ydelser og forløb har vel været i orden?

- Det er jo et lavt tal, fordi der var nogle borgere, som greb til nødværge og offentliggjorde, hvad det var for noget snavs, der foregik. Kun takket være dem og borgerådgiveren blev det stoppet, siger Ulrik Kohl.

Følte det som overgreb 

Det mildner heller ikke kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen, der selv var forbi den private læge i jobcentret, at loven kun blev overtrådt i 25 tilfælde.

Han har stadig svært ved at ryste oplevelsen hos den private læge af sig, fortæller han.

- Jeg følte det som et overgreb, så det sidder meget dybt i mig. Og jeg kan virkelig ikke anbefale, at man tager borgerne til lægefaglige samtaler på jobcenteret. Det skal foregå i trygge rammer på en klinik eller et hospital.

Avisen.dk har været i kontakt med direktøren for Empano, Camilla Bjørkmann. Hun har ikke ønsket at kommentere sagen.

via Listen To News