Nu taler lægen fra jobcenters 'baglokale': Syge borgere blev fastholdt i systemet
Preben Joffe havde 25 brogere til samtale hos Jobcenter Lærkevej inden den ulovlige praksis blev lukket. (Foto: Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)
I efteråret 2017 stoppede København Kommune med at drive ulovlig lægepraksis i 'baglokalet' på Jobcenter Lærkevej. Nu fortæller lægen Preben Joffe om tiden, hvor han havde samtaler med ledige borgere.

Systemet var med til at fastholde borgerne og syge borgere fik ikke fred, selvom alle dokumenter fortalte, at de burde få det. Sådan lyder det tirsdag fra lægen Preben Joffe i Berlingske.

Han var lægen, der i 2017 havde samtaler med borgere i et lokale på Jobcenter Lærkevej i København. Jobbet gik ud på, at Preben Joffe skulle foretage lange, udredende samtaler med borgerne for at belyse deres helbredssituation i stedet for at borgerne, skulle gå til egen læge. 

Samme efterår stoppede Københavns Kommune med at drive lægepraksis på Jobcenter Lærkevej, fordi kommunen konstaterede, at det var ulovligt.

Jeg har mødt borgere, der har været på kontanthjælp i op til 27 år, og som var interesserede i at komme videre. Men en kombination af borgeren selv og jobcentrets mangel på lægelige sagsakter, hvor man kom helt ind til sagens kerne, gjorde, at borgeren blev fastholdt i systemet,
Preben Joffe til Berlingske

25 aktivitetsparate borgere nåede igennem de to timer lange samtaler hos Preben Joffe, inden praksissen ophørte. Lægen husker tilbage på borgere, der fastholdes i systemet i årevis, og hvor det er svært at finde ud af, hvad der egentlig skal til for at hjælpe dem videre i beskæftigelsessytemet.

- Jeg har mødt borgere, der har været på kontanthjælp i op til 27 år, og som var interesserede i at komme videre. Men en kombination af borgeren selv og jobcentrets mangel på lægelige sagsakter, hvor man kom helt ind til sagens kerne, gjorde, at borgeren blev fastholdt i systemet, siger Preben Joffe til Berlingske.

Lægen fortæller også om borgere, der have lægelige dokumenter, der tydeligt viste, at aktivering var nytteløs, men som stadig ikke kunne få fred fra kommunen.

- På den anden side har jeg også mødt borgere, der har været så syge, at al aktivering var oplagt udsigtsløs. Men disse borgere manglede en ordentlig lægeerklæring, der beskrev netop dette på en objektiv og grundig måde. Derfor blev jobcentret ved med at sætte dem i aktivering, som lovgivningen kræver, i stedet for at erkende, at det kan være formålsløst. Så der er ikke blot tale om et jobcenterproblem, men også, at lægeattester desværre undertiden ikke er grundige nok eller mangler en opdateret status, siger Preben Joffe til Berlingske.

via Listen To News