Susie forbløffet over jobcentret: De er mere optaget af kontrol end at hjælpe folk i arbejde
Den sygemeldte Susie Stougaard er ikke imponeret over jobcentrets indsats, som hun oplever, er mere interesseret i at kontrollere de ledige end at hjælpe dem i arbejde. Foto: Privatfoto
Den sygemeldte Susie Stougaard er ikke imponeret over jobcentrets indsats, som hun oplever, er mere interesseret i at kontrollere de ledige end at hjælpe dem i arbejde.

Den 60-årige Susie Stougaard blev i november 2016 ramt af en blodprop i hjertet under en ferie på Gran Canaria. Efter en operation i Spanien, kom hun hjem til Danmark, hvor der ventede hende et nøje planlagt genoptræningsprogram fra Region Sjælland. Hun blev tilbudt undersøgelser, informationsmøder og genoptræningsprogram på 16 lektioner.

Hun var glad og tilfreds og følte, at det offentlige system virkede. I hvert fald lige indtil, hun blev kaldt til møde på jobcentret.

Her oplevede Susie Stougaard, der arbejder som chefkonsulent i Uddannelses- og Forskningsministeriet, mistro og kontrol fra sagsbehandlerne, der ifølge Susie Stougaard var mere optagede af at sætte flueben i kontrolrapporter end at drage omsorg og støtte over for borgerne. Det fortæller hun om i en kronik i dagbladet Information.

Sammen med sin arbejdsgiver havde den 60-årige konsulent lavet en aftale om, at hun skulle gå gradvist op i tid, så hun samtidig kunne følge sin genoptræning. Parterne lavede også en mulighedserklæring, og alt var planlagt, så hun kunne vende tilbage på fuld tid i løbet af nogle måneder. Alligevel ville jobcentret have Susie Stougaard til møder, hvor de skulle drøfte hendes muligheder for fastholdelse på arbejdsmarkedet.

Ingen dispensation

- De forklarede mig, at det stod i bekendtgørelsen, at de skulle have kontakt med mig. Men jeg forstod ikke, hvorfor de ville have, at jeg skulle møde op på jobcentret, når nu de havde set den aftale og mulighedserklæring, jeg havde lavet med min arbejdsgiver. Jeg spurgte, om der ikke kunne laves en dispensation, men nej, det var ikke muligt, fik jeg besked på, forklarer Susie Stougaard til Avisen.dk.

Jobcentret gik med til at lave en aftale om, at de med jævne mellemrum ringede til Susie Stougaard for at kontrollere, om hun fulgte den aftale, hun havde lavet med sin arbejdsgiver.

- De ville jo kontrollere, at jeg ikke snød dem. At jeg ikke fuskede mig til ekstra sygedage og så videre. Jeg følte virkelig, at jeg blev puttet ned i en kasse og blev mistænkeliggjort. Det er utroligt, at der fra jobcentrenes side bliver brugt så mange ressourcer på kontrol, når det måske kun er ganske få procent, som snyder systemet, siger Susie Stougaard og fortsætter:

- Jeg synes virkelig, man burde gennemtænke systemet og i stedet sætte ind på at hjælpe de mennesker, der virkelig har behov for hjælp i stedet for at kontrollere alt og alle, der har deres på det tørre. Jeg kan på ingen måde billige, at man snyder, men hvis det kun er få procent, der gør det, er det rigtig dyrt at kontrollere alle. Det må også være forfærdeligt for de sagsbehandlere, der bruger tiden og ressourcerne så formålsløst.

Frygter at komme på forsiden

I sin kronik fremhæver Susie Stougaard eksemplerne med Dovne Robert og Fattige Karina, der for nogle år siden kom på forsiden af adskillige medier, fordi de var eksempler på ledige, der havde snablerne lidt for langt nede i de offentlige kasser. Siden er kontrollen med alle ledige blevet intensiveret, mener Susie Stougaard.

- Jeg har forståelse for, at myndigheder beskytter medarbejdere mod at komme på forsiden, ved at indføre kontroller, men det må aldrig tage overhånd, og det må ikke fjerne fokus fra den reelle kerneopgave, som er at hjælpe borgene, siger hun. 

Chefkonsulenten i Uddannelses- og Forskningsministeriet var allerede tilbage på fuld tid i februar sidste år.