Administration 

Ubers hemmelige kontrakt: Chauffører får dobbelt mundkurv

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper. Man kan simpelthen ikke pålægge folk, at de ikke har retten til at ytre sig om deres arbejde. Men det gør de altså her, mener professor Henning Jørgensen. (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolp, Scanpix / Avisen.dk)

Med Ubers kontrakt får chaufførerne en juridisk mundkurv på. Samtidig har de blandt andet forbud mod at sige, at de har mundkurv på. Advokat råder chauffører til forsigtighed, mens professor kalder kontrakten et indirekte forbud mod organisering.

Når chauffører melder sig til den kontroversielle kørselstjeneste Uber, pålægger kontrakten dem en omfattende tavshedspligt. Samtidig har chaufførerne pligt til at holde kontraktens indhold hemmelig, afslører Avisen.dk i dag.

Dermed får Uber-chaufførerne en slags dobbelt mundkurv på, som forbyder dem at fortælle om en række ting, men som også forbyder dem at fortælle, hvad de ikke må fortælle om.

Det fremgår af en kontrakt, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af. Kontrakten er indgået i efteråret mellem en tidligere dansk Uber-chauffør og Ubers hollandske datterselskab Rasier Operations BV.

Advokat: Svært at gennemskue kontrakten

I kontraktens kapitel om "Ejerskab af intellektuel ejendom" oplistes en række emner, som kontrakten kræver forbliver fortrolige. Det tæller blandt andet "tjenesten", "beslægtede metoder", "prissætning" og "prissætningsmetoder".

- Det kan være svært for den almindelige chauffør at gennemskue, hvad man må eller ikke må fortælle.
Asger Segel, advokat

Mundkurven er dog ikke begrænset til de forhold, der nævnes konkret i kontrakten, og samlet set er formuleringerne så brede og generelle, at det er uklart, hvad chaufførerne overhovedet må og ikke må udtale sig om. Det mener advokat Asger Segel, som har gennemlæst kontrakten. Han er specialist i arbejds- og ansættelsesret i selskabet Elmer Advokater.

- Der er uklart, hvad de fortrolige oplysninger omfatter, for det er meget bredt formuleret. Det kan være svært for den almindelige chauffør at gennemskue, hvad man må eller ikke må fortælle, lyder det fra Asger Segel, som dog pointerer, at nogle af punkterne formentlig handler om at beskytte kunders personoplysninger.

Fakta: Det siger kontrakten

Ejerskab af intellektuel ejendom

Parterne forstår, at for at udføre tjenesterne, der påtænkes af denne Aftale, kan det være nødvendigt for parterne at udveksle visse fortrolige og private oplysninger om deres transaktioner, kunder/klienter og andre følsomme oplysninger, som parterne betragter som fortrolige. Disse fortrolige og private oplysninger (“fortrolige oplysninger”), omfatter, men er ikke begrænset til, følgende:

i. Selskabets oplysninger. (1) Tjenesten, og beslægtede metoder, processer og teknologi; (2) prissætning, prissætningsmetoder og faktureringspraksis; (3) markedsføring og finansielle planer; (4) breve, hensigtserklæringer, aftaler og andre interne dokumenter; og (5) finansielle eller andre oplysninger om selskabet eller dets kunder, der ikke er tilgængelige for offentligheden. 

ii. Oplysninger om transportudbyder. (1) oplysninger om dine kunder; (2) din prissætning, prissætningsmetoder og faktureringspraksis; (3) din adresse og kontaktpersoner; (4) dine virksomhedsforslag og bud og eventuelle relaterede breve, hensigtserklæringer, aftaler og andre interne dokumenter opretholdt fortroligt; og (5) finansielle oplysninger om dig, som ikke er tilgængelige for offentligheden. 

Undtagen efter ordre fra offentlig myndighed, der har jurisdiktion, efter modtagelse af en skriftlig anmodning fra en kunde, eller efter skriftlig samtykke fra den anden part, lover og accepterer selskabet og du, at de ikke vil videregive til tredjeparter eller anvende til egen fordel eller til fordel for en tredjepart, nogen fortrolige oplysninger betroet af den anden part eller dens kunder/klienter i udførelsen af tjenester i henhold til denne Aftale.

Denne aftale er ikke et salg, og overdrager ikke nogen rettigheder til dig til ejerskab i eller relateret til tjenesten eller softwaren eller enhver intellektuel ejendomsret ejet eller licenseret af selskabet. Selskabets navn, selskabslogoet og produktnavnene forbundet med tjenesten og softwaren er varemærker tilhørende selskabet eller tredjeparter, og ingen ret eller licens er givet til at bruge dem.

Kilde: Kontrakt mellem dansk Uber-chauffør og Ubers datterselskab Raser Operations BV.

UDVID

Professor: Brud på retsstatsprincipper

Avisen.dk har forelagt kontrakten for professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han mener, at Ubers model er designet til at omgå al regulering, som er indgået politisk eller mellem arbejdsmarkedets parter i Danmark.

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper.
Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker

- Kontrakten kan jo forstås sådan, at du reelt ikke må give oplysninger om noget til nogen, og hvis du gør, kan de komme efter dig, lyder det fra Henning Jørgensen.

I forhold til principper om ytringsfrihed er det et alvorligt problem, mener han.

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper. Man kan simpelthen ikke pålægge folk, at de ikke har retten til at ytre sig om deres arbejde. Men det gør de altså her, mener Henning Jørgensen.

Dobbelt mundkurv

Blandt de sidste punkter i aftalen finder man dette punkt, som forbyder chaufføren at fortælle andre, hvad der står i kontrakten:

Aftalens fortrolighed

Du erklærer, at du ikke har oplyst, og accepterer at holde indholdet og vilkårene i denne Aftale fortroligt, medmindre sådanne oplysninger ellers er offentligt tilgængelige eller deres offentliggørelse er påbudt ved lov. Du accepterer at tage alle rimelige forholdsregler for at forhindre offentliggørelsen af indholdet og vilkårene i denne Aftale, herunder af dine medarbejdere til tredjeparter, og accepterer, at der ikke vil være nogen omtale, direkte eller indirekte, om eventuelle vilkår og betingelser, der er indeholdt heri. Du accepterer kun at offentliggøre vilkårene og betingelserne i Aftalen til de advokater, revisorer, statslige enheder og familiemedlemmer, der har behov for at kende til sådanne oplysninger, og da kun i det omfang, der er absolut nødvendigt. I tilfælde, hvor du måtte oplyse visse vilkår og betingelser i Aftalen til de nødvendige identificerede tredjeparter, accepterer du at informere Rasier om arten og omfanget af offentliggørelsen og accepterer endvidere at underrette de nødvendige tredjeparter om denne fortrolighedsbestemmelse, og tage alle forholdsregler for at sikre, at disse parter ikke selv offentliggør vilkårene og betingelserne i Aftalen.

UDVID

Svært at organisere sig

Er man taxichauffør, kan man frit tale med kollegerne om problemer på jobbet og organisere sig i en fagforening. Men med Ubers mundkurv kan det være umuligt for chaufførerne, mener Henning Jørgensen. Blandt andet kritiserer han, at kontrakten kræver, at eksempelvis emnet "prissætning" skal være fortroligt. Han kritiserer samtidig den "dobbelte" mundkurv, som forbyder chaufførerne at fortælle noget som helst om, hvad der står i deres kontrakt - herunder om deres juridiske mundkurv.

- I praksis er det umuligt at organisere sig, for chaufførerne må formentlig ikke snakke med andre om noget som helst. Og du må ikke engang snakke om, hvad du ikke må snakke om, fordi du også er pålagt at holde kontraktens indhold hemmeligt. Reelt afskriver man fuldstændig retten til at organisere sig, mener Henning Jørgensen.

Vær tilbageholdende

Juridisk er det ikke entydigt, om kontrakten indebærer et forbud mod udtale sig om "prissætning" og "prissætningsmetoder" forbyder Uber-chauffører at tale om deres løn. Alligevel bør man være forsigtig, mener advokat Asger Segel.

- Det fremgår ikke klart, om chaufføren dermed har forbud mod at fortælle, hvad han tjener på for eksempel ugebasis eller månedsbasis. Men jeg ville nok sige til min klient, at han bør være tilbageholdende med at oplyse det, lyder det fra Asger Segel.

Det kan dog blive en besværlig proces, hvis selskabet mener, at chaufføren har brudt kontrakten. Ifølge kontrakten kan det nemlig ende med, at en tvist skal løses i Holland.

- Chaufføren kan så indtage det standpunkt, at han gerne må oplyse om det. Men hvis selskabet så reagerer med en sanktion og mener, at han har misligholdt kontrakten, vil spørgsmålet skulle afgøres af en hollandsk voldgiftsret, siger Asger Segel.

- Vi tror på, at det sikrer partner-chaufførerne en næsten uhørt grad af frihed.
Udtalelse fra Uber

Uber: Uhørt grad af frihed

Avisen.dk har forelagt kritikken for Uber. De skriver i en mail, at modellen med selvstændige chauffører i stedet for ansatte giver masser af frihed til gavn for chaufførerne.

- Vi tror på, at det sikrer partner-chaufførerne en næsten uhørt grad af frihed. Ved at være deres egen chef kan de selv vælge, hvor og hvornår de vil køre. Der er intet mødeskema, og de vælger, hvordan de leverer ydelsen til passagererne, skriver Uber i en mail på engelsk, som Avisen.dk har oversat.

Uber oplyser samtidig, at de sidenhen har opdateret kontrakten, så den er lettere at forstå for chaufførerne. Den opdaterede kontrakt er sendt til Avisen.dk.

Opdateret 6:35 med kommentar fra Uber

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum

Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Vi er kærester

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig

Vejrudsigt
Nyheder

Sommeren fortsætter:

Mere vand og varme

felix
Kongelige

Klar til hverdag i trøjen:

Forelsket prins Felix fylder 19 år 

revolver
Helt vildt

Det Vilde Vesten:

Revolver til vild pris

strejke
Nyheder

Sygeplejerskestrejke:

Udskyder 40.000 behandlinger

Et instrumentbræt i solen
Biler

For varmt i bilen:

Sådan køler du den ned hurtigt

En SUV i regnvejr med palmer i baggrunden
Helt vildt

Video:

Dubai laver sin egen regn

en overdækket gylletank
Krimi

To mænd er i livsfare efter arbejde i gyllekanal

Nyheder

Fanger bevæbnet med barberblade tager gidsler i Sverige

En stor dukke med et øje
Sport

OL-maskotter

De værste og de bedste

En landsby set fra luften
Krimi

Politiet skyder mand i maven på Lolland

bryst
Nyheder

120.000 kvinder:

Får udsat kræftundersøgelser

Bjørn
Helt vildt

Vild video:

Cirkusbjørn angriber kvinde

En badebro ud i vandet
Krimi

42-årig mand nægter at have stukket 19-årig ihjel

Bachelor
Kendte

Bachelor-kaos:

Nu taler Michaela

Nissebanden
Film og TV

Færdig med elsket rolle: Det ville være patetisk

Bornholm
Nyheder

Bornholm:

Bolighandler boomer

Jaffer
Kendte

TV-par:

Vi gemte os bag solbriller og bøllehatte

bændelorm
Nyheder

Tollundmanden:

Bændelorm og byggrød