Administration 

Ubers fikse Bermuda-finte: Sådan lander pengene i skattely

Når en kunde betaler for en Uber-tur i København, landers Ubers andel af turen i skatteparadiset Bermuda.  (Foto: Foto: Mads Jessen / Scanpix)

Med en snedig konstruktion flytter Uber sit danske overskud til skattelyet Bermuda. De danske skattemyndigheder ser ikke en øre.

Den omstridte kørselstjeneste Uber lever af en app, som forbinder selvstændige chauffører med kunder, der vil fra A til B. En avanceret, teknologisk løsning, som er blevet så populær i hele verden, at Uber lige nu er vurderet til at være over 400 milliarder kroner værd.

Men det er ikke kun Ubers teknologi, der er avanceret. Det er deres virksomhedskonstruktion også. Så avanceret, at stort set hele overskuddet flyver uden om de mange landes skattemyndigheder og i stedet lander i skattelyet Bermuda.

- Den indtægt, som Uber har, når chaufføren er betalt, lander aldrig nogensinde i Danmark. Derved kommer Uber heller ikke til at betale en øre i skat i Danmark, siger Lars Koch, som er politisk leder i organisationen Oxfam IBIS, der blandt andet arbejder imod skattely.

Men hvordan fungerer Ubers skattemodel helt konkret? Det har Avisen.dk undersøgt ved hjælp af Ubers egne oplysninger, kvitteringer fra Uber-ture og det amerikanske erhvervsmagasin Fortunes grundige optrevling af Uber.

Først til Holland

Når en dansk Uber-kunde har kørt en tur i København, bliver pengene automatisk trukket fra kundens kreditkort. Kunden tror måske, at pengene går direkte til chaufføren eller til Ubers danske afdeling, Uber Denmark Aps, men i stedet lander pengene i første omgang i Holland.

I virkeligheden er det nemlig slet ikke Uber i Danmark, men Uber BV i Holland, man handler med, når man kører med Uber i København. Det fremgår både af Ubers handelsbetingelser og af den konkrete betaling, der sker efter en tur med Uber i København og mange andre lande.

For at teste det kørte Avisen.dk denne uge en tur med Uber i København. To dage efter turen blev pengene trukket fra Dankortet, og som bankoplysningerne herunder viser, er det Uber BV i Holland, som har modtaget pengene.

Betaling for en Uber-tur i København. Som det fremgår, er det Uber BV i Holland, man betaler til og dermed ikke et dansk selskab.

Ingen penge til dansk selskab

Uber har ganske vist to selskaber registreret i Danmark. Det ene ligger i Aarhus og arbejder kun med udvikling af Ubers software, mens det andet, Uber Denmark ApS, ligger på Østerbro i København. De tager sig imidlertid kun af blandt andet marketing og support, og det er formelt set ikke dem, der tager imod betalingen.

Det var ellers det indtryk, man kunne få, da flere medier i maj måned kunne berette om, at Uber gik frem i Danmark på baggrund af Uber Denmark ApS' regnskab. Det viste en omsætning på 2,6 millioner og en skattebetaling på beskedne 52.140 kroner i 2015. Men de penge stammer slet ikke direkte fra kørslen i København, for den danske afdeling står kun for blandt andet markedsføring og support og modtager slet ikke de penge, kunderne betaler for ture i København.

Uber Denmark ApS offentliggjorde regnskab i maj. Men det er ikke dem, der tager imod betalingen fra kunderne i København.

- Som kunde hos Uber handler du i virkeligheden ikke med din chauffør eller med den danske afdeling af Uber. Du handler med et holdingselskab i Holland, som sender pengene videre i skattely på Bermuda. De danske skattemyndigheder kommer aldrig nogensinde til at se noget til det overskud, som Uber har på kørslen i Danmark, siger Lars Koch fra Oxfam IBIS.

Når man køber en Uber-tur i København, betaler man ikke til Ubers danske afdeling, men til Uber B.V. i Holland (rød ring). Derved ser SKAT intet til de penge, som Uber tjener i Danmark.

Uber beholder 20 procent

Af de penge, som kunderne betaler for en tur, sender Uber BV i Holland 80 procent videre til et andet hollandsk selskab, Rasier Operations BV. Det er dem, som chaufførerne formelt set har en kontrakt med, og derfor er det også dem, der sender de 80 procent videre til chaufførerne i Danmark.

De resterende 20 procent beholder Uber BV som gebyr for brug af Ubers tjeneste. Ubers forretning er nemlig - formelt set - ikke taxi-lignende transport, men derimod formidling af transport, som udføres af selvstændige chauffører.

Når Uber skriver til deres chauffører i København, er det formelt set ikke Ubers danske afdeling, der er afsender. Det er i stedet Uber B.V. i Holland.

- Det aktiv, som genererer Ubers indkomst, er deres teknologi. Det er ikke et fysisk aktiv og som sådan bare et stykke papir, man kan lægge hvor som helst i verden, forklarer Niels Johannesen, som er ph.d. i økonomi og forsker i skattely på Københavns Universitet.

En tur til Bermuda

Det er dog ikke Uber BV i Holland, som ejer Uber-teknologien, som forbinder kunder med chauffører. Derfor skal det hollandske selskab betale stort set hele beløbet videre til Uber International C.V. for leje af rettigheder til teknologien.

Uber International C.V. er egentlig et hollandsk selskab, men det har adresse i øparadiset Bermuda. Den lille øgruppe i Atlanterhavet med de mange palmer har nemlig ikke kun et klima, som er behageligt for mennesker. Det er også rart for store pengeposer, som vil være i fred for andre landes skattemyndigheder. Skattebetalingen for virksomheder som Uber på Bermuda er nemlig et rundt nul, og derfor kan Uber og mange andre selskaber - helt lovligt - placere enorme summer i et skattely, hvor de er langt væk fra nationale skattemyndigheders fingre.

Uber: De andre gør det også

Selvom både fagbevægelsen og taxibranchen kritiserer Ubers brug af skattely, mener selskabet ikke selv, at der er noget bemærkelsesværdigt ved deres selskabsskat.

- Som vi tidligere har kommenteret, så er strukturen for vores selskabsskat nok det mindst innovative ved Uber: Det er den gængse tilgang, som de fleste multinationale selskaber benytter sig af, skriver selskabet i en mail til Avisen.dk

De pointerer også, at pengene går til at investere i at udbrede tjenesten.

- I dag er spørgsmålet om selskabsskat omstridt, fordi Uber i modsætning til mere modne og højt rentable amerikanske virksomheder fortsat investerer kraftigt i at udbrede vores service over hele verden, skriver Uber i en mail.

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer